Intuïtieve back-upsuite voor thuisgebruikers

0
80
Iedereen die al een schijfcrash heeft meegemaakt, weet dat dit erg vervelend is. Niet alleen bestaat het risico dat je data verliest, maar ook dat je alles opnieuw moet installeren en instellen. Toch kan je al die problemen voorkomen door regelmatig een beeldkopie (“image”) van je systeem te maken. Dat is een complete back-up van je computer met alle geïnstalleerde software, instellingen en desgewenst ook je gegevens erin vervat. Acronis True Image Home 2012 maakt dit mogelijk. Wij testten het grondig.

Acronis is een bekende fabrikant van software voor back-ups, disaster recovery en databescherming binnen fysieke, virtuele en cloudomgevingen. Acronis voorziet niet alleen in zakelijke back-up oplossingen, maar ook particulieren kunnen beroep doen op de thuissoftware (Home-versies) van deze fabrikant. Acronis verkoopt haar producten in meer dan 90 landen en de software is bovendien beschikbaar in 14 talen.

AcronisTrue Image Home 2012

AcronisTrue Image Home 2012 (© ; licentie: )

 
Installatie

We installeren Acronis True Image Home 2012 op een Fujitsu Esprimo P2511 met een Intel Pentium D 3,00 GHz processor en twee gigabyte ram-geheugen aan boord. Het besturingssysteem is Windows 7 Professional 32 bit. Wanneer we de installatie starten, zoekt de software automatisch naar updates. We downloaden en installeren vervolgens de laatste versie op ons systeem.
De installatiewizard is erg gebruiksvriendelijk en de eigenlijke installatie nam minder dan vijf minuten in beslag. Het serienummer ervaren we als storende factor. Dit serienummer is maar liefst 64 karakters lang en is opgedeeld in acht groepen van telkens acht tekens. Gelukkig kan je het serienummer in het veld plakken indien je een elektronische versie hebt aangeschaft. We wensen het in elk geval niemand toe om deze sleutel manueel in te moeten voeren! Toch even vermelden dat we beschikken over een Engelstalige testversie. Het product is ook verkrijgbaar in het Nederlands.

 
Interface

Meteen na de installatie komen we terecht op het beginscherm ‘Get started’. Vanuit het startscherm kan je kleine tutorials starten die je snel uitleggen hoe je back-ups maakt, back-ups terugplaatst en hoe je kan synchroniseren. Naast het startscherm zijn nog drie andere tabbladen voorzien: ‘Backup and recovery’, ‘Synchronisation’ en ‘Tools and utilities’.

Acronis True Image Home 2012 Start-scherm

Acronis True Image Home 2012 Start-scherm (© ; licentie: )

We overlopen even de (belangrijkste) functies die zijn ondergebracht in deze tabbladen. ‘Backup and recovery’ geeft je uiteraard de mogelijkheid om back-ups te maken van een station of partitie en deze in een later stadium terug te zetten. Bovendien kan je vanaf hier ook bladeren door je back-ups en opstartbare media aanmaken om je systeem te herstellen wanneer het besturingssysteem niet meer wil starten.

Via het tabblad ‘Synchronization’ kan je bestanden in meerdere mappen lokaal en in de cloud synchroniseren. Je moet wel een Acronis-account op het internet aanmaken als je van deze functionaliteit gebruik wenst te maken. Het laatste tabblad ‘Tools and utilities’ geeft toegang tot een heleboel nuttige tools.

Acronis True Image Home 2012 Backup Schedule

Acronis True Image Home 2012 Backup Schedule (© ; licentie: )

We zien onder andere de optie ‘Clone disk’ waarmee je schijven kan kopiëren. Zeer handig als je bijvoorbeeld een bestaande harde schijf wil migreren naar een SSD. We spreken uit ervaring als we zeggen dat je hier uren werk mee kan uitsparen! Daarnaast zien we ook de Try&Decide functie. Try&Decide is een veilige omgeving waarin je risicoloos nieuwe software kan testen of websites kan bezoeken met potentieel gevaarlijke content. Twee andere interessante tools zijn ‘Backup conversion’ en ‘Image mounting’. Via ‘Backup conversion’ kan je een Acronis back-up converteren naar een Windows back-up en vice versa. Door een image te mounten wordt die beschikbaar zoals een gewone drive. Twee zeer handige functies!

 
Images

Ons testsysteem beschikt over een SSD met een capaciteit van 80 GB en een conventionele harde schijf van 160 GB. Het besturingssysteem draait op de SSD en voor lokale data opslag wordt de harde schijf gebruikt. Het is alweer een hele tijd geleden dat we nog een image hebben gemaakt van onze huidige installatie. Eerste vereiste is natuurlijk dat je nog over genoeg vrije ruimte beschikt op de doelschijf. Via het tabblad ‘Backup and recovery’ kiezen we voor ‘Disk and partition backup’. Vervolgens kan je de bron- en doelschijf aanduiden en eventueel een planning aanmaken. Links onderaan kan je ook de back-up opties instellen.

Backup Interface

Backup Interface (© ; licentie: )

De lijst met mogelijke opties is erg uitgebreid. Je kan een back-upschema kiezen en selecteren welk type back-up je wenst te maken (full, incremental of differential). Verder kan je via de instellingen ook aangeven of de back-up gesplitst moet worden, of deze met een wachtwoord beveiligd moet worden en dergelijke meer. Uiteraard kan je ook het compressieniveau van de back-up en de prioriteit van het programma bepalen via de instellingen. Tot slot kan je ook de instellingen voor de meldingen wijzigen en bepaalde bestandstypes uitsluiten. Wanneer je alles hebt ingesteld, kan je onderaan kiezen voor ‘Back up now’ of via het pijltje aanduiden dat de back-up pas na een aantal uren mag starten. Acronis True Image Home 2012 is dus erg complete software voor het maken van images.

 
Bestandssynchronisatie

Bestandssynchronisatie is een nieuwe feature in Acronis True Image Home 2012. Je kan bestanden synchroniseren met andere computers die je bezit, computers van vrienden, lokale opslag apparaten en Acronis Online Storage. Om de bestandssynchronisatie service te kunnen gebruiken, moet je eerst een Acronis-account aanmaken. Eenmaal we deze account hadden aangemaakt, kregen we automatisch een mailtje met de Acronis Online Backup details. Je mag gedurende één maand gebruikmaken van 250 GB online opslag.

Om de bestandssynchronisatie service te kunnen gebruiken, moet je eerst een Acronis account aanmaken.

Om de bestandssynchronisatie service te kunnen gebruiken, moet je eerst een Acronis account aanmaken. (© ; licentie: )

Als je van deze dienst gebruik wil blijven maken, mag je dus eerst nog eens langs de kassa passeren. Om een nieuwe synchronisatie aan te maken klikken we in het tabblad ‘Synchronisation’ op ‘New sync’. Vervolgens definiëren we de folder die we wensen te synchroniseren en klikken op ‘Next’. In de volgende stap kies je of je een andere computer / online opslag dan wel lokale opslag (USB-opslag / NAS) wenst te gebruiken. We kiezen voor de Online Storage en klikken op ‘Create sync’. Op een andere computer waarop Acronis True Image Home 2012 geïnstalleerd is, kan je vervolgens inloggen met je account en deze sync “joinen”. Even later vonden we de gesynchroniseerde data terug op onze Online Storage account. Ook lokaal op ons testsysteem synchroniseren verliep vlot tijdens onze test.

Helaas slaagden we er niet direct in om te synchroniseren naar een share op onze NAS (beveiligd met wachtwoord). Hoewel de verbindingstest wel lukte, vonden we in het logboek telkens de melding ‘Failed to open synchronized folder \\venus\backups. Enige tijd later kon de software toch de (verschillende) folders succesvol synchroniseren. We hebben geen idee waarom het initieel niet lukte.

Helaas slaagden we er niet direct in om te synchroniseren naar een share op onze NAS

Helaas slaagden we er niet direct in om te synchroniseren naar een share op onze NAS (© ; licentie: )

 
Try&Decide

Wanneer je nieuwe software wil installeren of een potentieel gevaarlijke website wil bezoeken, vormt dit altijd een risico voor je systeem. Dankzij de Try&Decide functie beschik je over een veilige omgeving, zodat je risicoloos software kan testen, websites kan bezoeken en verdachte e-mails kan openen. De Try&Decide functie kan je activeren via ‘Tools and utilities’. Try&Decide isoleert het ‘echte’ besturingssysteem en voegt een ‘virtuele laag’ toe. Wijzigingen die zijn aangebracht in de Try mode kan je probleemloos terug ongedaan maken bij het opnieuw opstarten.

 
Plus Pack

Het de apart bij te kopen optie Acronis True Image Home 2012 Plus Pack maakt het mogelijk om bestanden, toepassingen en een besturingssysteem te herstellen op andere hardware (Universal Restore). Eigenlijk zou dit wat ons betreft tot de standaardfunctionaliteit moeten behoren. Dat werd reeds terecht opgemerkt in de review van een vorige versie van dit product in in 2009. Het Plus Pack biedt overigens ook nog ondersteuning voor Dynamic Disks en Microsoft Windows Preinstallation Environments (WinPE). Goedkoop is dit Plus Pack echter niet. Acronis vraagt immers 29,95 euro, incl BTW voor deze add-on.

Acronis True Image Home 2012 Tools

Acronis True Image Home 2012 Tools (© ; licentie: )

 
Beschikbaarheid

Een upgradelicentie voor bestaande gebruikers van Acronis True Image Home kost 29,95 euro, inclusief BTW. Een volledige licentie voor één pc kost 49,95 euro, inclusief BTW. Bij aanschaf van een licentie voor drie pc’s geniet je van een flinke korting. Je betaalt dan slechts 69,95 euro, inclusief BTW. Het Plus Pack schaf je aan voor 29,95 euro, inclusief BTW. Bovenstaande prijzen vonden we op de officiële website van Acronis.

Acronis True Image Home 2012

Acronis True Image Home 2012 (© ; licentie: )

 
Systeemvereisten

Besturingssystemen: Windows 7 alle edities, Windows Vista alle edities SP2, Windows XP Home Edition (X32, SP3), Windows XP Professional (X32, SP3), Windows XP Professional (X64, SP2)
Hardware: Pentium Processor 1 GHz of sneller, 512 MB RAM, CD-RW/DVD-RW-station voor het creëren van opstartmedia, het gebruik van Acronis Nonstop Backup vereist minstens 1 GB RAM, Muis of andere aanwijzer (aanbevolen), supersnelle internetaansluiting (voor gebruik met Acronis True Image Online)
Ondersteunde bestandssystemen: FAT16/32, NTFS, Ext2/Ext3/Ext4, ReiserFS, Linux SWAP
Ondersteunde opslagmedia: harde-schijfeenheden, netwerkopslagapparatuur, FTP-servers, CD-R/RW, DVD-R/RW, DVD+R/RW, BD-R, ZIP, Jaz en andere verwisselbare media, PATA (IDE), SATA, SCSI, SAS, IEEE1394 (Firewire), USB1/2.0/3.0 stations, ondersteuning voor Windows Dynamic Disks en GPT volumes verkrijgbaar bij Plus Pack add-on.

Conclusie
Acronis True Image Home 2012 is erg complete software die je kostbare, digitale data beschermt. Deze software is te uitgebreid om alle aspecten ervan te behandelen. We onthouden vooral het gemak waarmee je images kan maken en de gebruiksvriendelijke bestandssynchronisatie. Dat je moet bijbetalen om een image terug te zetten op andere hardware vinden we dan weer jammer. Desondanks is Acronis True Image Home 2012 erg aan te bevelen, want als je door een crash of fout handeling gegevens verliest ben je wellicht meer tijd en dus geld kwijt dan wat dit gebruiksvriendelijke back-uppakket je kost.
Adviesprijs
Upgradelicentie: € 29,95
Licentie voor één pc: € 49,95
Licentie voor drie pc’s of meer: € 69,95
Plus Pack: € 29,95
Foto van Acronis
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelGaming-laptop te koop bij Aldi Nederland
Volgend artikelOude Commodore PET-computer ondersteunt microSD-kaartjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.