Digitale leesplanken zijn handig, maar nog niet perfect

1
83

Ondersteunde bestandsformaten
Beide apparaten ondersteunen naast het beschermde ePUB-formaat ook niet-beschermde PDF-, txt- en rtf-formaten. De PRS-600 kan verder nog mp3-geluid weergeven.

Software
De software om beschermde boeken op de apparaten te zetten, werkt alleen onder Windows XP of Mac OS X 10.4.9 en hoger. Met deze software kun je ook e-boeken "uitlenen" aan anderen. Gebruikt je een ander besturingssysteem dan kun je uitsluitend onbeschermde boeken op het apparaat laden en kun je ook geen e-boeken uitlenen.

Sony PRS-600 (links) en PRS-300 (rechts)
Sony PRS-600 (links) en PRS-300 (rechts)

Uitzicht en uitrusting
De Sony Digital Book Reader Pocket Edition PRS-300 heeft een scherm van 5 inch (12,7 cm) en voldoende intern geheugen voor 350 e-boeken. Zijn geheugen is echter niet uitbreidbaar. Dat is wel het geval bij grote broer Touch Edition PRS-600 (299 euro), die zowel Memory Stick PRO Duo- als SD Card-geheugensleuven heeft.
Zoals zijn naam al aangeeft, heeft de PRS-600 een aanraakscherm, dat overigens 1 inch (2,54 cm) groter is dan dat van de PRS-300. Beide schermen bieden een resolutie van 200 ppi.

1
2
3
4
5
Vorig artikelVeel leven in nieuwe Lifebook
Volgend artikelOpvolger Windows Vista onder de loep
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Oef! Bedankt voor het verhelderende artikel over eBooks. Een paar maand geleden schafte ik me zo’n Bebook aan om vervolgens gedurende een viertal weken in een diepe literaire depressie te verzinken.
    Maar na het ijverig bestuderen van vele websites, het telefoneren met andere depressievelingen en ook een beetje nadenken had ik begrepen hoe je een boek moest downloaden, waar je dat kon en vooral, waar je dat niet kon.
    Aan alle sites waar ik boeken heb gekocht en betaald maar niet leesbaar gedwonload: hou het geld en ga eens kijken hoe het bij de collega’s van de muziek gaat.

    Mensen in de boekenindustrie zijn natuurlijk belezener, intellectueler en slimmer dan in andere industrieën. Daarom kunnen ze moeilijk daar hun download-, e-marketing en betaalsystemen gaan afkijken.

    Maar als ze véél boeken electronisch willen verkopen zullen ze toch een paar dingen in een boek moeten opzoeken. Ik noem er een paar: verantwoorde prijszetting, duidelijke info over formaten, correcte en ‘forgiving’ attitude tov. gebruikers.

Reacties zijn gesloten.