Home Hardware

Strakke tablet met e-book modus

Huawei MatePad 10.4 Tablet review

0
859

Huawei MatePad 10.4 Tablet

Vanaf € 269,-
7.9

Diskidee Performance Rating

7.9/10

Pros

  • Performance
  • Battery life
  • Handwriting recognition

Cons

  • No Google Services
  • Digital pen an optional extra
We testen de Huawei MatePad 10.4 Tablet, een lichte aluminium tablet die je met één hand vast houdt. Met een optioneel verkrijgbare stylus schrijf en teken je op het Full HD-scherm.

De Huawei MatePad is een strakke, 450 g lichte aluminium tablet, samen met de recent door ons geteste Lenovo Tab M10 één van de lichtste 10-inch tablets die we kennen. De aluminiumbehuizing is klein en dun genoeg om met één flinke hand vast te houden.

Dat is extra interessant omdat Huawei een speciale eBook-modus toevoegde die op intelligente wijze het contrast, de helderheid en de schermdefinitie aanpast plus storend blauw licht uitschakelt voor een betere elektronische leeservaring.

Het effect daarvan is niet helemaal hetzelfde als een speciale ebooklezer met monochroom scherm, maar toch beter als leesinstrument bruikbaar dan de gemiddelde tablet met verlicht kleurenscherm.

 
Kenmerken

De randen rondom het 10,4-inch IPS-aanraakscherm van de Huawei MatePad zijn maar 7,9 mm breed. Dat verhoogt nog de slanke uitstraling.

Dit is veruit de snelste van de goedkopere Android-tablets die er momenteel op de markt zijn. Daar zit de krachtige Huawei Kirin 810-chipset waarrond het apparaat gebouwd is zeker voor iets tussen.

De accu houdt het opvallend lang uit: bijna een etmaal in onze benchmark! Het duurt wel bijna vier uur om ze volledig op te laden met behulp van de meegeleverde 10W adapter.

Een actieve digitale pen (Huawei M-Touch pen, € 99,-) is optioneel verkrijgbaar, maar was niet meegeleverd met ons review-exemplaar.

Het Samsung Notes-alternatief is MyScript Nebo for Huawei, een notitie-app die vergelijkbare mogelijkheden biedt, compleet met handschriftomzetting in computertekst, waarbij ook het Nederlands van de partij is. Hoe goed dit functioneert hebben we door het ontbreken van de pen niet kunnen uitproberen.

De 8MP-chatcam op de voorkant biedt enkele interessante functies, zoals FollowCam, waardoor de spreker altijd in het midden van het beeld staat en Camera Gestures waarmee je de tablet vanop afstand kan bedienen.

Door middel van Huawei One koppel je een Huawei-smartphone naadloos aan de tablet. Je ziet dan zijn scherm op het tabletscherm en je kan bellen, berichten versturen, bestanden uitwisselen of foto’s bekijken.

Een eventueel met de tablet verbonden Bluetooth-toetsenbord is dan ook verbonden met de smartphone.

Met de Kinderhoek-app kunnen ouders limieten en rustpauzes instellen, het blauwlicht beperken en apps toelaten.

De kinderapp is vergrendeld met een moeilijker door het jonge volkje te kraken zescijferige pincode. De kinderhoek bevat speciale kinderuitvoeringen van de camera- en video-apps, geluidsrecorder en een kleurapp.

Deze tablet bestaat in Wi-Fi en 4G/LTE-versies. De Wi-Fi-variant is er met 3GB RAM en 32 GB opslagruimte of 4 GB RAM en 64 GB opslagruimte. De LTE-variant heeft 4GB/64GB. De goedkoopste versie kost € 269,-. De duurste variant komt op € 399,-.

Alle informatie over de MatePad 10.4 Tablet vind je op de website van Huawei.

Huawei MatePad 10.4 Tablet

Huawei MatePad 10.4 Tablet (© Huawei ; licentie: Huawei)

 
Huawei in plaats van Google

De Google services ontbreken bij deze tablet, omwille van de Amerikaanse boycotmaatregelen tegen Huawei.

Bovenop de openbronversie van Android 10 draait de Huawei EMUI 10.1-schil, die vervangapps heeft voor alle belangrijke onderdelen van een tablet, zoals de browser, de mail-app, de foto-app, de camera-app, de multimedia-apps en noem maar op.

Bijkomende apps vind je in de Huawei AppGalery.

Lang niet alle populaire Android-apps zijn al beschikbaar in de Huawei-versie van de Google app-winkel, maar het zijn er wel steeds meer, waaronder ook meer en meer lokale.

Zo is de splinternieuwe navigatie-app van TomTom van de partij, die een goed alternatief is voor Waze, dat ontbreekt. Ook Here WeGo (de vroegere Nokia-navigatie) is beschikbaar, nog een volwaardig Waze-alternatief.

Andere apps kan je proberen te installeren via alternatieve app-winkels of direct via door de bijbehorende APK te downloaden.

Dat werkt niet altijd, maar bijvoorbeeld in het geval van de door ons gebruikte benchmarkprogramma’s lukte dit in elk geval probleemloos.

Het ontbreken van Google zal voor sommige privacygevoelige gebruikers wellicht eerder positief dan negatief zijn.

Maar maak je geen illusies: Huawei verzamelt evenveel persoonlijke gegevens als Google, alleen gaan die dan naar China in plaats van naar de V.S.

MyScript Nebo for Huawei notitie-app

MyScript Nebo for Huawei notitie-app ondersteunt ook Nederlands. (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Veel daarvan kan je tijdens het installeren van de tablet uitschakelen, maar niet alles.

Zo is de AppGalery alleen bruikbaar met een Huawei-account. Bovendien toont de tablet af en toe advertenties voor games en apps wanneer je de AppGalery opent en die kan je enkele seconden lang niet wegklikken. Dat vinden wij alleszins redelijk irritant.

Op softwaregebied is dit dus zeker geen perfecte Android-tablet, wat jammer is omdat de hardware voor zijn prijs redelijk indrukwekkend is.

Conclusie
De Huawei MatePad heeft in verhouding tot zijn prijs veel kwaliteiten, maar je moet dan wel kunnen leven zonder de Google Services.
Foto van Huawei
Website: Huawei
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.