Moderne tablet met kindveilige modus

Lenovo Tab M10 FHD Plus (2e generatie) review

0
2036

Lenovo Tab M10 FHD Plus

Vanaf € 199,-
7.4

Diskidee Performance Rating

7.4/10

Pros

  • Sleek design
  • Optional hub
  • Affordable

Cons

  • Battery live could be better
  • Full HD video not supported on Netflix
De 2de generatie Lenovo Tab M10 FHD Plus is volledig van metaal, heeft een speciale kindermodus en uitbreidbaar met een slim laadstation om er een Google Assistent-hub van te maken. Maar is het ook een goede Android-tablet? Wij zochten het uit.

De 2de generatie Lenovo Tab M10 FHD Plus Android 9-tablet is er in varianten met 64 GB of 128 GB opslagruimte en met of zonder 4G/LTE-modem. Prijzen starten aan € 199,-. Wij testten de duurste 128 GB-variant met WiFi+LTE Cat.11 (met nano-SIM) en optioneel slim laadstation.

 
Specificaties

Het 10,3-inch Full HD IPS-aanraakscherm met een pixeldichtheid van 220 ppi loopt bijna tot tegen de metalen randen van de behuizing aan.

Met een scherm-behuizingverhouding van negentig procent en een dikte van slechts 7 mm is dit een slank ogende tablet, die echter wel 467 gram weegt. Een aluminium in plaats van metalen behuizing had dit gewicht nog naar omlaag gekregen, maar de prijs ook opgedreven. Voor zijn prijs is dit in elk geval een zeer elegant ogende Android-tablet.

Deze Tab M10 FHD Plus heeft als kloppend hart een octacore MediaTek Helio CPU met PowerVR GE8320 GPU (MT8768T), ondersteund door 4 GB RAM. Geen Qualcomm-chipset dus, maar uit de benchmarks blijkt dat dit geen nadeel hoeft te zijn.

Wel blijkt deze chipset energiehongeriger te zijn dan een vergelijkbaar presterende Qualcomm-chipset. De 5.000 mAh-accu houdt het volgens Lenovo tot zeven uur uit tijdens surfen en tot 4,6 uur tijdens het afspelen van video’s. Onze benchmarks bevestigen dit. Straks meer daarover.

Van de 128 GB opslagruimte, uit te breiden met een microSD-geheugenkaartje van maximaal 256 GB, is vlak na de ingebruikname nog 116 GB vrij.

De dual-band WiFi-chip ondersteunt beide frequenties. Bluetooth 5.0 is ook van de partij.

De 5 MP selfiecam op de voorzijde ondersteunt inloggen met gezichtsherkenning. Een vingerafdruksensor ontbreekt echter. Aan de achterkant is er nog een 8 MP camera met autofocus.

Deze tablet heeft een 3,5 mm-audiopoort waarop je een analoge hoofdtelefoon of een externe microfoon kan aansluiten.

Aan een van de lange zijdes is er verder een 2-punts pogopin met aan elke kant geleidepinnen waarmee je deze tablet in de optioneel verkrijgbare Smart Charging Station vastklikt. Je kan het apparaat vervolgens gebruiken als Google Assistent-hub, of als vast opgestelde video- en/of audiospeler. Als de tablet in zijn hub is gestoken, bevinden de volumetoetsen en de stroomtoets zich aan de bovenzijde.

Lenovo Smart Tab M10 FHD (Gen2) Undocked Device met LTE

Lenovo Smart Tab M10 FHD (Gen2) Undocked Device met LTE en Smart Charging Station (© Lenovo; licentie: Lenovo)

Voor onderweg is er een optioneel verkrijgbare Folio Case, die de tablet beschermt tijdens het verplaatsen en tegelijk als standaard fungeert.

Opladen gebeurt met een meegeleverde compacte USB-C lader, maar snelladen wordt niet ondersteund. De tablet volledig opladen van bijna lege toestand duurt ruim tweeëneenhalf uur.

 
Kindermodus

De app Kindermodus laat ouders toe om het gebruik van de tablet en de daarop geïnstalleerde apps te controleren. Je kan een tijdsbeperking configureren (bijvoorbeeld dertig minuten gebruiken en daarna dertig minuten rusten), bepalen welke apps het kind mag gebruiken, een blauwlichtfilter verplichten en waarschuwingen configureren wanneer de tablet over een hobbelige omgeving (bijvoorbeeld in de een auto) wordt gebruikt of wanneer het kind de tablet in een slechter zithouding (voorovergebogen) gebruikt.

Dit alles wordt beschermd door een viercijferige toegangscode, waarbij gevreesd mag worden dat iets oudere kinderen die snel zullen kraken…

Lenovo levert ook drie apps speciaal voor kinderen mee: Monster Klas, Monster Coloring en Monster Camera.

Monster Klas is zelf wel vertaald in het Nederlands, maar de educatieve uitdagingen in deze app zijn bijna allemaal Engelstalig en dus minder bruikbaar bij ons.

Je installeert extra educatieve titels vanuit een speciale app-winkel, maar veel Nederlandstalige inhoud is daar niet te vinden. Er zijn uitdagingen voor de leeftijdscategorieën 0-3, 3-6, 6-12 en 12+ jaar.

 
Prestaties

In de Futuremark PCMark voor Android batterijbenchmark houdt de batterij het iets meer dan negen uur uit. Dat is voor een recente Android-tablet aanvaardbaar, maar zeker niet excellent.

De algemene prestaties in de Futuremark PCMark voor Android-benchmark zijn goed, vergelijkbaar bijvoorbeeld met die van de eerder geteste, duurdere Samsung Galaxy Tab S6 Lite. De grafische prestaties daarentegen zijn in vergelijking daarmee heel wat trager, te traag voor het spelen van recente 3D-games, tenzij je de laagste grafische kwaliteit configureert.

Voor video- en fotobewerking en Full HD-video kijken is deze tablet wel voldoende krachtig. Video’s spelen maximaal af in 2K resolutie, maar om de een of andere reden krijg je in de Netflix-app geen Full HD-video te zien, hoewel het scherm dit technisch ondersteund, want in bijvoorbeeld Youtube is er geen probleem.

Conclusie
De Lenovo Tab M10 FHD Plus (2e generatie) is een betaalbare Android-tablet met een goede bouwkwaliteit, goede algemene prestaties maar eerder zwakke grafische prestaties en batterijlevensduur. Voor zijn prijs is dit een goede keuze, zeker als je een betaalbare tablet met LTE/4G-mogelijkheid zoekt. De slimme laadbasis is een interessante, betaalbare aanvulling voor wie er een Google Assistent-hub en/of multimediaplayer van wil maken.
Foto van Lenovo
Website: Lenovo België
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelRobuuste lichte laptop met tablet-functie
Volgend artikelStrakke tablet met e-book modus
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.