Krachtige 5G-tablet waarop je schrijft, tekent en typt

Samsung Galaxy Tab S7+ review

0

Samsung Galaxy Tab S7+

Vanaf € 879,-
8.9

Diskidee Performance Rating

8.9/10

Pros

  • Fast
  • Handwriting recognition
  • Can also be used as a laptop

Cons

  • Relatively heavy
  • Pay extra for fast charger
  • Expensive
Samsung Galaxy Tab S7+ is dunne Android-tablet met een groot scherm, krachtige processor en Wi-Fi 6 en 5G-connectie. Een actieve stylus wordt standaard meegeleverd. Met de optionele toetsenbordcover maak je er een kleine laptop van. Hoe goed functioneert dit allemaal? Wij zochten het uit.

De Samsung Galaxy Tab S7+ is de krachtigste Android-tablet van het moment. Net zoals bij de meer betaalbare eerder door ons geteste Galaxy Tab S6 Lite het geval is, kan je op het aanraakscherm schrijven en tekenen met behulp van een meegeleverde stylus. Maar daar houdt de vergelijking op. De S7+ is immers duidelijk bedoeld voor het serieuze werk, wat je ook aan het prijskaartje ziet.

 
Kenmerken

Het 120 Hz 12,4-inch Super Amoled-scherm met HDR10+-ondersteuning heeft een pixeldichtheid van 266 ppi, erg hoog voor een dergelijk groot scherm. Het ondersteunt alle kleuren van de DCI-P3 kleurruimte.

Dankzij de hoge verversingssnelheid reageert het scherm sneller op aanrakingen, wat vooral van belang is als je erop wil tekenen of schetsen. Tijdens het scrollen en kijken past de tablet de verversingsfrequentie aan, om de accu te sparen.

Wij testten de versie met 256 GB opslagruimte (nog 222 GB vrij) en 8 GB ram. Een iets goedkopere variant heeft 128 GB opslagruimte en 6 GB ram. Alle overige specificaties zijn verder identiek. De opslagruimte breid je met behulp van een microsd-geheugenkaartje maximaal met 1 TB uit.

De Tab S7+ heeft zowel Wi-Fi 6 (802.11ax) als 5G en is dus op connectiegebied meer dan toekomstbestendig.

Deze tablet is gebouwd rond het Qualcomm Snapdragon 865+ platform, een van de krachtigste mobiele chipsets die momenteel verkrijgbaar zijn.

Op de achterzijde is er een dubbele camera, met een 13MP gewone lens en een 5MP ultrawijde lens die maximaal kan filmen in 4K-resolutie. Een enkele led-flash is ook van de partij.

De 5MP-camera op de voorkant ondersteunt gezichtsherkenning, zodat je snel kan inloggen. Nog veiliger is de vingerafdruksensor die verborgen zit onder het scherm.

De van glas en geborsteld aluminium gemaakte Tab S7+ is groot en stevig, maar niet dik: met een dikte van 5,7 mm is het zelfs de dunste Android-tablet die we ooit testten. Tegelijk is het met een gewicht van 575 g ook de zwaarste.

Het hogere gewicht is onder andere toe te schrijven aan de enorme 10090 mAh-accu die het volgens Samsung tot veertien uur uithoudt tijdens het spelen van video (daarover straks meer).

Deze tablet ondersteunt 45W-supersnelladen, maar standaard wordt jammer genoeg een veel tragere 15W-reislader meegeleverd. Die doet er drie uur over om de accu volledig op te laden of negentig minuten om ze half op te laden. Apart verkrijgbaar zijn snellere 25W (€ 28,99) en 45 W (€ 38,99) USB-C laders.

Samsung Tab S7+ met optionele toetsenbordcover

Samsung Tab S7+ met optionele toetsenbordcover (© Samsung; licentie: Samsung)

 
S Pen

De actieve S Pen werkt uiteraard ook als cursor en aanwijzer waarmee je alle onderdelen van de One UI 2.5 interface die bovenop Android 10 draait kan bedienen. Maar het meest plezier beleef je tijdens het schrijven, schetsen en tekenen.

Je gebruikt hiervoor op de eerste plaats dezelfde Samsung S Notes app die je ook op de duurdere Galaxy Tab 6 en op de Note-smartphones van Samsung vindt. Je krijgt precies dezelfde mogelijkheden: notities maken, weergeven, bewerken en ordenen; schrijven op het scherm; live berichten schrijven; slim selecteren en tot 300% zoomen; vertalen; en schetsen op een levend camerabeeld (‘AR-schets’).

Notes kan handgeschreven tekst omzetten in computertekst en dit in meerdere talen, ook Nederlands. Dit lukt zelfs met een minder mooi handschrift zoals dat van de auteur nog behoorlijk goed.

Notities en creaties zijn te exporteren als PDF, JPEG, tekstbestand of Microsoft Word-bestand. Je kan de pen ook als markeerstift gebruiken, bijvoorbeeld om passages in PDF’s te markeren.

Ook Samsung PenUp is van de partij. Deze app zou je kunnen omschrijven als een sociaal netwerk voor creatievelingen.

Een Samsung-account is daarbij wel verplicht aan te maken. Vervolgens kan je creaties delen met anderen. Maar je kan ze ook gebruiken als voorbeeld voor je eigen creaties. Of bij het leren schetsen en tekenen met behulp van het onderdeel ‘Live tekening’. Je kiest een voorbeeld en de app helpt je dan stap voor stap bij het namaken van dat voorbeeld.

Samsung PenUp

Samsung PenUp (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Met het onderdeel ‘Kleuren’ kan je kleurplaten inkleuren. En dan zijn er de thematische uitdagingen voor meer gevorderde kunstenaars, bijvoorbeeld ‘Let’s draw a ship’ of ‘Let’s draw a beach’.

Samsung levert ook enkele teken- en notitie-apps van derden mee: Clip Studio Paint, Noteshelf en Canva. Voor een deel gaat het over proefversies die je tussen de dertig en honderdtachtig dagen gratis kan gebruiken.

De S Pen herkent tot 4.094 drukniveaus en weegt slechts 8 g. Ze klikt magnetisch vast op de achterkant van de tablet. Die magnetische strip laadt de batterij van de pen op, iets wat niet meer dan vijf minuten duurt. Monteer je de optioneel verkrijgbare toetsenbordcover dan wordt de pen extra beschermd door een smalle flap die magnetisch vastzit aan tablet en die je met één beweging openklapt om de pen eruit te halen.

 
Book Keyboard Cover

De optionele toetsenbordcover kost € 80, maar lijkt ons een interessante toevoeging, want je tovert er de Tab S7+ om in een compacte laptop.

Het toetsenbord is redelijk comfortabel, met voldoende grote toetsen en zelfs een volledige rij Windows-achtige functietoetsen waarmee je allerlei Android-functies versneld activeert. Ook het aanraakvlak is voldoende groot. Met de ‘kickstand’ aan de achterkant regel je de stand van het scherm traploos tot 165 graden. En zoals gezegd heeft de cover een speciaal klepje om de stylus veilig in op te bergen.

De cover klikt magnetisch vast aan de drie pogopluggen aan een van de lange zijkanten van de Tab S7+. Dit activeert automatisch de Samsung DeX-functie, waarmee Android een Windows 10-achtige interface krijgt die beter werkt met een toetsenbord en aanraakvlak. Die interface werkt uitsluitend in de landschapsmodus en heeft een menuknop en navigatietoetsen links en een (verbergbare) taakbalk onderaan. Apps openen in venstermodus maar kan je full screen zetten of minimaliseren. Ook rechtsklikken is van de partij.

Je kan het automatisch inschakelen van de desktopinterface overrulen, zodat de gewone mobile Samsung One UI actief blijft wanneer je het toetsenbord vastklikt. Eventueel open apps blijven actief als je tussen de desktop- en mobiele interface schakelt; je bent je gegevens dan dus niet kwijt.

DeX werkt natuurlijk ook met toetsenborden van andere fabrikanten. Elk Bluetooth-toetsenbord kan ermee worden gebruikt. De Tab S7+ ondersteunt ook de draadloze DeX-modus via screen mirroring. Op een geschikte tv, scherm of projector kan je dan de desktopmodus gebruiken, terwijl de tablet zelf in mobiele modus bruikbaar blijft. Je kan de tablet dan ook gebruiken als aanraakvlak en/of toetsenbord en/of tekenvlak om daarmee het grotere scherm te bedienen.

 
Air Actions

De S Pen ondersteunt “Air Actions”, zelfs op meters afstand van de tablet via specifieke bewegingen, soms in combinatie met de indrukbare knop op de zijkant van de pen.

Er zijn standaardbewegingen waarmee je functies zoals Back, Home, Tasks en Screen write op afstand bedient. Ook multimediafuncties kan men op deze manier gebruiken (bijvoorbeeld volume verhogen of naar een volgend liedje springen). Een lange druk op de knop opent standaard de camera en met een andere beweging maak je een foto. Je kan die “air actions” allemaal zelf herdefiniëren. Bovendien kan je aparte acties toewijzen aan elke app. Dit lijkt misschien een gimmick, maar is in sommige omstandigheden, bijvoorbeeld het bedienen van multimediatoepassingen op afstand wanneer de tablet draadloos gekoppeld is aan een groter scherm, toch erg handig.

 
Prestaties

In de Futuremark PCMark voor Android batterijbenchmark houdt de Galaxy Tab S7+ Lite het 9,5 uur uit. We hadden iets meer autonomie verwacht van een dergelijke krachtige accu, maar bijna tien uur intensief werken blijft een goede score.

De algemene prestaties zijn uitstekend. Dit is veruit de snelste Android-tablet van het moment en minstens dubbel zo snel als zowat alle andere concurrenten.

Conclusie
De Samsung Galaxy Tab S7+ is een van de krachtigste en best uitgeruste Android-tabletten die momenteel te koop zijn. Deze tablet is duidelijk bedoeld voor het serieuzere werk. Het is op alle vlakken een te duchten concurrent voor de grotere Apple iPad’s. Dat merk je ook aan het prijskaartje. 
Foto van Samsung
Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.