Digitale leesplanken zijn handig, maar nog niet perfect

1
83

Autonomie
De volgeladen accu van beide apparaten houdt het bij een verse, volledig opgeladen accu ongeveer twee weken uit, voldoende voor het omslaan van ongeveer 7.500 pagina’s. Die autonomie vermindert wel naarmate de niet-verwisselbare accu verslijt.

Beoordeling
Het aanraakscherm van de PRS-600 weerkaatst helaas veel meer licht dan het passieve scherm van de PRS-300, dat een stuk beter leesbaar is. Die weerkaatsing stoort bij het lezen. Daar staat tegenover dat de PRS-600 ongeveer dubbel zo snel is als de PRS-300. Pagina’s omslaan gaat bijvoorbeeld een stuk vlotter.
Geen van beide digitale leesplanken zijn perfect, maar als we toch zouden moeten kiezen dan vinden we de PRS-300 het interessantste apparaat. Het is erg compact en het scherm is zeer goed leesbaar, ook buiten in het volle zonlicht. Bovendien gaat de accu in de praktijk langer mee. Belangrijkste nadeel is dat je het geheugen niet kunt uitbreiden.
Bij ons exemplaar van de PRS-600 ondervonden we na een tijdje problemen met de accu die blijkbaar niet meer goed wilde opladen. We weten niet hoeveel ons testexemplaar al was gebruikt door anderen, maar we vinden het toch verontrustend dat de accu zo snel al om zeep bleek te zijn.
Je kunt de accu’s van deze apparaten niet zelf verwisselen en moet ze dus terugsturen om ze te laten herstellen mocht er iets misgaan. Het is daarom belangrijk de instructies in de handleiding te volgen over het ingebruiknemen van de accu: eerst volledig opladen en dan pas gebruiken en liefst ook de accu in het begin een keer of drie helemaal laten leeglopen en volledig weer opladen om de levensduur ervan te verlengen.

Conclusie
De formatenoorlog maakt het er voor de consument niet eenvoudiger op om nu al een e-booklezer te kiezen, al speelt dit minder voor mensen die toch uitsluitend Nederlandstalige literatuur willen lezen. Geen van beide Sony-lezers vinden we perfect, maar als we moeten kiezen dan gaan we voor de goedkopere PRS-300. Jammer alleen dat diens geheugen niet kan worden uitgebreid.
Nog een tip: als je er een wil kopen doe dit dan bij een volgend bezoek aan de V.S., of laat een kennis of familielid er een meebrengen. Sony rekent bij ons immers in euro wat deze apparaten in de V.S. in dollar kosten: dat is toch wel sterk overdreven als je weet hoe laag de dollar tegenover de euro staat
Adviesprijs
PRS-300: 199 euro; PRS-600: 299 euro.
1
2
3
4
5
Vorig artikelVeel leven in nieuwe Lifebook
Volgend artikelOpvolger Windows Vista onder de loep
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Oef! Bedankt voor het verhelderende artikel over eBooks. Een paar maand geleden schafte ik me zo’n Bebook aan om vervolgens gedurende een viertal weken in een diepe literaire depressie te verzinken.
    Maar na het ijverig bestuderen van vele websites, het telefoneren met andere depressievelingen en ook een beetje nadenken had ik begrepen hoe je een boek moest downloaden, waar je dat kon en vooral, waar je dat niet kon.
    Aan alle sites waar ik boeken heb gekocht en betaald maar niet leesbaar gedwonload: hou het geld en ga eens kijken hoe het bij de collega’s van de muziek gaat.

    Mensen in de boekenindustrie zijn natuurlijk belezener, intellectueler en slimmer dan in andere industrieën. Daarom kunnen ze moeilijk daar hun download-, e-marketing en betaalsystemen gaan afkijken.

    Maar als ze véél boeken electronisch willen verkopen zullen ze toch een paar dingen in een boek moeten opzoeken. Ik noem er een paar: verantwoorde prijszetting, duidelijke info over formaten, correcte en ‘forgiving’ attitude tov. gebruikers.

Reacties zijn gesloten.