Energiebesparende en milieuvriendelijke lcd-monitor

0
201

Dit gebeurt direct en zonder enige hapering. Het gebeurt uiteraard ook als we onze werkplek helemaal verlaten. Het beeld blijft wel zichtbaar, maar is iets minder helder. De achtergrondverlichting wordt dus niet helemaal uitgeschakeld zoals dat wel gebeurt wanneer de pc in slaapstand gaat. Telkens wanneer je dus even niet voor de monitor zit, verbruikt die een pak minder energie, zonder dat je daar enige last van hebt tijdens je werk.
Het is moeilijk te berekenen hoeveel energie dit bespaart op een werkdag, maar het is wellicht aanzienlijk veel, omdat mensen toch wel redelijk vaak even niet voor hun monitor zitten. En zoals we in de inleiding al vertelden: alle beetjes helpen wanneer het erop aankomt om energie en dus het milieu te sparen. Dat je dan ook nog eens op je elektriciteitsrekening bespaart is uiteraard mooi meegenomen.

Andere milieukenmerken
Philips gebruikte bij de productie van de Brilliance 225B1 LCD-monitor zoveel mogelijk milieuvriendelijke materialen, waaronder EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool)-zilver en 100% gerecycleerde kunststof. Er wordt overal loodvrij materiaal gebruikt. De lampen bevatten 50% minder kwik. Ook de verpakking bestaat voor 100% uit recyclagemateriaal.

Philips Brilliance 225Overige kenmerken
De Philips Brilliance 225B1 is voor de rest een normale lcd-monitor, die er wat ons betreft goed uitziet en een goed beeld toont. Hij heeft smalle zilverkleurige randen en staat op een draai- en zwaaivoet die je ook gemakkelijk in de hoogte kunt verstellen (tot 70 mm).
Er zijn zowel VGA- als DVI-D-aansluitingen (met HDCP), naast een geluidsaansluiting voor de ingebouwde luidspreker en een doorlusaansluiting voor een usb 2.0-poort. De usb-aansluiting zit op de linkerzijkant.
Twee keer op de menuknop drukken, stelt het beeld automatisch in voor de aangesloten videokaart. Via de SmartImage-knop kun je de kleuren, helderheid en het contrast snel instellen voor kantoor-, beeld- of gamewerk. Ook kun je je eigen beeldconfiguratie instellen, of het beeld in een speciale energiebesparingstand zetten waar wat ons betreft nog heel goed valt mee te werken. Bij onze ideale instelling bespaarde dit nog eens 2 Watt extra (22 Watt tegenover 24 Watt bij een van de andere beeldstanden).
Deze monitor ondersteunt sRGB-kleuren. Het OSD-menu spreekt helaas geen Nederlands.

1
2
3
Vorig artikeliPhone 3G S is aantrekkelijk, maar duur hebbeding
Volgend artikelBloederige wraak met superkrachten
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.