Open source applicaties in een virtueel jasje

0
28

computing, thin clients, applicatieservers, asp (Application Service Provider), hosting, SaaS (Software as a Service) en virtualisatie. Het nieuwste toverwoord heet Cloud Computing. Het komt allemaal op hetzelfde neer, al verschillende de implementaties soms wel wat.

Elk voordeel…
Het idee is dat applicaties op een internetserver van een dienstenleverancier of van je bedrijf zelf draaien. De gebruikers van die applicaties hoeven dan alleen maar een pc met internettoegang en een browser te hebben en na een inlog kunnen ze meteen aan de slag. Dat is ook zo als er een pc of notebook stuk gaat of gestolen wordt. De gebruiker kan verder met elke andere pc. Hij heeft immers behalve een webbrowser geen lokale geïnstalleerde applicaties nodig. Een eventuele dief is er ook aan voor de moeite, want zonder de juiste authenticatie kan die immers niet aan de gehoste applicaties en data.

Ulteo met Firefox
Ulteo met Firefox

De webinterface heeft nog andere voordelen: je kunt thin clients gebruiken of pc’s of notebooks die onder Linux werken. Die zijn veel veiliger zonder dat je noodzakelijkerwijze moet investeren in beveiligingssoftware. De client-hardware moet je ook minder vaak upgraden. Het is immers de processorkracht van de server(s) die bepaalt hoe vlot de gehoste applicaties werken.

… heeft een nadeel
Dat klinkt allemaal erg positief, dus waarom taant de populariteit van gehoste applicaties dan, om enige tijd later onder een andere naam weer toe te nemen? Het heeft vooral te maken met performantie. Je hebt een bijzonder pittige breedbandinternetverbinding om geen problemen met de werksnelheid te

1
2
3
4
5
Vorig artikelRedder in nood bij gegevensverlies
Volgend artikelMonochrome netwerklaserprinter doet het ook draadloos