Open source applicaties in een virtueel jasje

0
28

ondervinden. Een ander nadeel heeft te maken met updates en upgrades. Bij internetdiensten gebeuren die immers volledig buiten jouw controle om. Je zult het vast niet op prijs stellen als zo’n upgrade wijzigingen in de functionaliteit of de gebruikersinterface aanbrengt.

De vier aangeboden diensten en producten op de Ulteo website
De vier aangeboden diensten en producten op de Ulteo website

Vier producten
Dat neemt niet weg, dat we zulke internetdiensten even ernstig moeten overwegen en evalueren als doorsnee applicaties. Het internetaanbod van Ulteo trok onze aandacht. Ulteo is van Europese afkomst en werd opgericht door Gaël Duval, de drijvende kracht achter de bekende Franse Linux distributie Mandrake. Dat betekent dat Ulteo als aanbieder van gehoste applicaties specifiek rekening houdt met Europese vereisten in verband met ondersteuning van locale standaarden en talen. Ulteo spreekt lang niet iedere taal (bijvoorbeeld geen Nederlands), maar toch al aardig wat. Frans en Duits zijn naast Engels natuurlijk de hoofdtalen.
Ulteo heeft vier producten, die sterk op elkaar lijken: Ulteo Online Desktop, Ulteo OpenOffice.org Online, Ulteo Application System en Ulteo Virtual Desktop.
De twee eerste zijn echte gehoste applicaties of internetdiensten. Ulteo Online Desktop geeft je een volledige desktopomgeving die je met je browser oproept en bedient. Het gaat, voor alle duidelijkheid, wel om een Linux-desktop. Toch lijkt de grafische omgeving vrij goed op Windows. Windows-gebruikers zullen ze zonder veel moeite kunnen aanleren. De gebruiker hoeft immers alleen applicaties te starten. Er is geen sprake van een configuratiescherm voor hardware- of besturingssysteembeheer.

Gehoste OpenOffice.org
Heb je geen volledige desktop nodig en is toegang tot een kantoorsuite voldoende, dan kun je ook kiezen voor Ulteo OpenOffice.org Online. Dat is een OpenOffice.org 3.0 die je via je webbrowser kunt

1
2
3
4
5
Vorig artikelRedder in nood bij gegevensverlies
Volgend artikelMonochrome netwerklaserprinter doet het ook draadloos