Eerste blik op opvolger Windows Vista

1
81

werken met Win7. Dat is in feite goed nieuws, want er zal voor eindgebruikers nauwelijks een leercurve zijn om vertrouwd te raken met de nieuwe Windows.

UAC
De door velen vervloekte UAC-prompt bestaat nog wel, maar hoe vaak ze opduikt kan door de gebruiker zelf worden ingesteld (volgens vier niveaus). De prompt geeft ook meer informatie over wat er gaande is. De Bluetooth- en FireWire (IEEE 1394) stacks zijn aangepast aan de nieuwste versies van deze standaarden.
Internet Explorer 8 is, met al zijn vernieuwingen, de standaarbrowser (maar zal uiteraard binnenkort ook voor Vista als download beschikbaar komen). De geïnstalleerde bètaversie van IE8 (8.0.6801.0) gaf overigens op allerlei sites nog kleine probleempjes en had ook de neiging regelmatig te crashen.

Microsoft Windows 7 beta
Ondanks Microsoft’s claims, werken lang niet alle Vista-programma’s onder Win7 (hier: Snagit 9.0.2)

De systeembronnenverslindende Sidebar is (gelukkig) verdwenen en vervangen door Desktop Gadgets die je gewoon willekeurig vastpint op de desktop. Gadgets kies je via de Desktop Gadget Gallery.
Het online delen van folders via Microsoft Groove-werkplekken is in de interface geïntegreerd. Ook het onderhoud van online werkplekken kan nu van in Windows zelf (via Workspaces Center). Het is nog niet helemaal duidelijk met welke diensten dit werkt, maar wellicht gaat het over de online diensten van Microsoft zelf zoals Office Live. Benieuwd overigens wat de concurrentie zoals Google van die nauwe integratie zal vinden. Wellicht om te voldoen aan diversie antitrusteisen heeft Microsoft ook verschillende gebundelde applicaties verwijderd, onder andere Windows Mail, Windows Photo Gallery en Windows Movie Maker. Die zijn echter wel nog beschikbaar voor download via Windows Live.

Stroombeheer
Tijdens het werken met de notebook, viel me op dat Win7 veel vlotter uit de slaapstand wakker schiet dan Vista. Gemiddeld duurt het niet meer dan een à twee seconden voor je verder kunt werken (met inbegrip van het herstel van de draadloze netwerkverbinding). Dan ben je ook meer geneigd om de

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelDraadloze multimedia-harde schijf met iPod dock
Volgend artikelWireless-N Access Points voor de kleine en middelgrote onderneming
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.