Eerste blik op opvolger Windows Vista

1
80

verkleinen of vergroten van schijfpartities: ook dat resulteert in een startfout, die met de Windows-dvd dient te worden hersteld. Linux laat al jarenlang zien dat het beter en anders kan. Zelfs het aloude OS/2, dat toch ook met driveletters werkt, heeft die startproblemen niet. Maar Microsoft blijft ook in deze nieuwste Windows-versie vasthouden aan zijn uit de NT-tijd stammende primitieve boot- en schijflettersysteem, dat er alleen op gericht lijkt om te verhinderen dat gebruikers op een eenvoudige manier alternatieve besturingssystemen installeren.

Microsoft Windows 7 beta
Win7 lust VMWare niet, terwijl Vista er geen problemen mee heeft

Compatibiliteit
Microsoft belooft nochtans dat software of hardware die onder Vista werkt, ook zal werken onder Windows 7. Dat geldt in elk geval niet voor de hoger genoemde schijfhulpprogramma’s, maar strik genomen draaien die natuurlijk ook niet “onder” Windows 7. Toch zijn er althans in deze alfaversie ook programma’s die Windows 7 niet lusten en wel werken onder Vista. Van een benchmarkprogramma zoals FutureMark PCMark Vantage vinden we dat nog normaal. Dat bijvoorbeeld ook Skype 3.8 af en toe crasht, is al wat merkwaardiger. Hoewel, wat zien we daar opduiken tussen de nieuwe vooraf geïnstalleerde programma’s? Juist ja, Windows Live Call Beta… toevallig of niet een direct Skype-concurrent. (Het probleem lijkt overigens opgelost met de allernieuwste Skype-versie 3.8.0.180 en in Skype 4 bèta.)
Natuurlijk, het betreft hier een vroege testversie van Windows 7, dus echte conclusies mogen we hieruit nog niet trekken. Trouwens, Vista’s crashoplosser is in Win7 flink uitgebreid. Je kunt die zelfs preventief

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelDraadloze multimedia-harde schijf met iPod dock
Volgend artikelWireless-N Access Points voor de kleine en middelgrote onderneming
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.