Eerste blik op opvolger Windows Vista

1
80

notebook tussentijds in slaap te zetten, wat er automatisch voor zorgt dat de accu langer meegaat. Hoewel ik dit niet heb kunnen testen, zou Win7 volgens Microsoft sowieso minder beslag leggen op de accu en tien à elf procent meer autonomie bieden dan Vista op dezelfde hardware. Wat ik wel merkte, is dat Windows de helderheid van het scherm automatisch verlaagde als ik even stopte met werken en het even vlot weer verhoogde als ik voortging. Dat bespaart natuurlijk op zich heel wat energie.

Tijdslijn
Ondertussen is er al een nieuwe build van Win7 (Build 6933), hoewel die nog niet wijd verspreid lijkt. Bronnen bij Microsoft geven aan dat een eerste bètaversie eind december of begin 2008 zal uitkomen. Die wordt gevolgd door een Release Candidate, een RTM (Release to Manufacturing) en uiteindelijk door de definitieve versie. Officieel is die aangekondigd voor januari 2010, maar computerfabrikanten zullen wellicht al medio 2009 de RTM-versie op hun hardware kunnen pre-installeren, op tijd dus voor het zo belangrijke kerstseizoen.

Microsoft Windows 7 beta
Er zijn nu vier niveaus voor de door velen vervloekte UAC-prompt, waardoor die minder intrusief werkt

Conclusie
Er zitten onmiskenbare verbeteringen in Windows 7. De vraag blijft of die het verschil maken met zijn (vaak ten onrechte) bekritiseerde voorganger. Het is ook nog vroeg dag, al ligt de basiscode voor Windows 7 volgens Microsoft wel al vast. Dat is ook niet zo moeilijk, want veel lijkt mij die niet te verschillen van Vista. Maar aan het uiterlijk kan er nog wel een en ander veranderen. Sowieso kan Microsoft het zich niet permitteren om de release van Windows 7 te verknoeien. De upgrade-prijs tegenover Vista sterk beperken of zelfs kwijtschelden, lijkt me daarbij van essentieel belang. Zoals het er nu naar uitziet, is Windows 7 immers gewoon wat Windows Vista van bij het begin had moeten zijn en waarvoor Microsoft’s klanten dus eigenlijk al hebben betaald. Meer een Vista R2 dus dan een echte Windows 7.
Kort
* Windows 7, of moeten we zeggen Vista R2, verschilt vooral intern van Vista.
* Klanten hebben eigenlijk al voor de nieuwe functionaliteit betaald; een upgrade vanaf Vista zou wat ons betreft gratis moeten zijn.
1
2
3
4
5
6
Vorig artikelDraadloze multimedia-harde schijf met iPod dock
Volgend artikelWireless-N Access Points voor de kleine en middelgrote onderneming
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.