Documenten bewerken en delen via het web

0
132

is dat de medewerkers altijd en overal aan hun documenten kunnen. Het werkt onder een brede waaier van platformen: Windows, Linux, MacOS en allerlei smartphones en pda’s. De basisversie is gratis beschikbaar, maar biedt toch al 50 adressen en 50 afspraken, 15 MB opslagruimte voor e-mails en 10 MB voor documenten. Heb je meer nodig, dan kies je een van de betalende formules.

Het Amsterdamse bedrijf Viadesk biedt een vergelijkbare oplossing en bestaat ook al sinds 1999. Ook hier is er een beperkte gratis versie met 50 MB opslagruimte voor maximaal vijf gebruikers.

Het minder bekende Zoho biedt naast tekstverwerking, spreadsheet en presentatiesoftware ook webgebaseerd klantenbeheer, projectbeheer, vergadersoftware en databasesoftware. Een deel van de applicaties is gratis beschikbaar en alle software is meertalig.

ThinkFree Online biedt gratis 1 GB opslagruimte en is een webgebaseerde kopie van OpenOffice.org. Het biedt daarom veel meer functionaliteit dan Google Docs. Wel werkt het wat trager, omdat al die functies natuurlijk via het internet moeten worden aangesproken.

Conclusie
Microsoft Office Live Workplace en Google Docs verkeren beide in testfase. Dat merk je aan de kinderziekten die er nog in zitten. De dienst van Microsoft werkt soms erg traag, terwijl de virtuele applicaties van Google nog in de kinderschoenen staan en niet geschikt zijn voor het echte kantoorwerk. We zien hier wel de toekomst: software zal niet meer lokaal werken, maar aangeboden wordt als een overal en altijd bereikbare webdienst. Daar bestaat zelfs al een typisch informatica-acroniem voor: SaaS, ofwel ‘Software as a Service’.
Google Docs heeft als voordeel dat het op meerdere platformen en zelfs mobiel werkt, terwijl Microsoft je traditiegetrouw met handen en voeten wil vastbinden aan Windows. Als Google Docs ooit helemaal op punt staat, zal het daarom een geduchte concurrent zijn voor Microsoft Office.
1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelSmartphone waarmee je je weg terugvindt
Volgend artikelAl je bestanden wereldwijd toegankelijk
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.