Populaire spiegelreflex nu ook met Live View-functie

0
65

onderwerp gaat bewegen schakelt hij automatisch over op AI servo AF. Deze modus is bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld sportfotografie. Met de sluiterknop half ingedrukt wordt de scherpstelling, maar ook de belichting voortdurend aangepast.

 Canon EOS 450D

Bij halfautomatisch of manueel fotograferen kan je zelf een van de vier lichtmeetmethodes bepalen: spotmeting, partiele meting, meting met nadruk op het midden van het beeld en matrixmeting. Echte spotmeting is nieuw bij deze Canon camerareeks. Je meet hierbij een gebied van 4 % in het midden van het beeld. Wat bij de test van de 400D verkeerd als spotmeting werd bestempeld is in feite partiële meting en meet een iets groter gebiedje van ongeveer 10% van het totale beeld.

Live View
De Live View-functie is eveneens een nieuwigheid voor de EOS xxxD reeks. Je kan nu net als bij een compactcamera het lcd-scherm als zoeker gebruiken. Door de specifieke constructie van een reflex was het ongebruikelijk om de CCD of CMOS, de chip die gebruikt wordt voor het maken van de foto’s, ook in te zetten om een “live-beeld” naar de lcd-monitor te sturen. Live View werkt bij de EOS 450D niet als je een “scène” belichtingsprogramma’s gebruikt. Na activering van de functie in het set-up menu, druk je “Set” om het live beeld te bekijken. Je kan zowel de autofocus als de manuele scherpstelling gebruiken. Inzoomen op het beeld om de scherpte te controleren is ook mogelijk. Het voornaamste voordeel van Live View: je ziet wat de lens ziet!

Canon EOS 450D

Mensen die een bril dragen hebben vaak problemen om door een optische zoeker te kijken. Het bekendste nadeel van lcd’s (en dus Live View) is de slechte zichtbaarheid in direct zonlicht. Het schermpje is gewoon niet opgewassen tegen de hoeveelheid omgevingslicht. Bovendien is een toestel dat je met uitgestrekte armen voor je houdt veel minder goed stil te houden. Je moet ook weten dat het schermpje even uitvalt, telkens je een foto neemt. Voor bewegende onderwerpen is Live View minder geschikt, want op het cruciale moment van de opname zit je een paar tellen zonder monitorbeeld!
De maatregelen die Canon introduceerde bij de EOS 400D om stof op de sensor te beperken blijven natuurlijk ook bij de nieuwe camera van kracht. Stof dat door de licht elektrisch geladen sensor wordt

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Vorig artikelEerder trage, maar stijlvolle externe harde schijf
Volgend artikelPersoonlijke digitale assistent met karakter