Sociaal netwerk voor onderzoekers

0
36

uit de boot. Voor de Belgische of Nederlandse talenknobbel is dit Engels karakter misschien niet zo’n probleem, maar hij of zij mist toch evengoed een belangrijk deel van de aanwezige literatuur over zijn onderwerp. Bovendien zal het netwerk van academici, dat Citeulike aanbiedt, zich meer beperken tot de Angelsaksische wereld.

 

Meer dan bibliografieën
De site is handig voor de organisatie van bibliografieën. Gegevens kunnen altijd gemakkelijk aangepast worden, je hebt een overzicht van wat je hebt gelezen en wat je nog moet lezen, je kan je bibliografie exporteren in een gewenste bibliografische stijl (APA, Chicago, Oxford, …), er is een link met bibliografische software zoals Endnote, en je kunt dit allemaal doen van op elke computer met een internetverbinding, zodat je je research altijd en overal bij de hand hebt.

Citeulike profielpagina

Citeulike profielpagina

Citeulike biedt echter meer dan alleen een bibliografisch werkinstrument. Het is ook een platform waarop onderzoekers die met dezelfde onderwerpen bezig zijn, elkaar kunnen vinden. Ze kunnen met elkaar in contact komen, kijken wat de ander al gelezen heeft, discussiëren over onderwerpen, enz. Hiermee volgt Citeulike de Web 2.0-trend, waarbij surfers steeds meer in interactie treden met websites en deze websites steeds meer diensten gaan aanbieden, zodat lokaal geïnstalleerde software (bijna) overbodig wordt.

Gelijkgezinde onderzoekers
Een eerste manier om via Citeulike in contact te komen met andere onderzoekers vinden we bij de reeds

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelStevige compactcamera’s in de IXUS-reeks
Volgend artikelBevinden we ons in een Big Brother-samenleving?