Autonomie blijft heikel punt bij mp3-spelers

0
82

tussenstuk plus verschillende kabels meezeulen. Vaak kan het herladen ook gebeuren langs een USB-aansluiting, maar dan duurt het laadproces soms onmogelijk lang (typisch meer dan tien uren).
De mp3-spelers met harde schijf zijn om al deze redenen meer geschikt om er uw favoriete muziek, video’s en/of foto’s op te bewaren. Die kun je dan overal met u meenemen (in de wagen, op reis, naar het weekendverblijf).
Sport of jog je graag, gebruik dan niet je dure speler met harde schijf, maar investeer extra in een klein en simpel exemplaar met flashgeheugen.

Extra’s zijn leuk, maar niet het belangrijkste
Fabrikanten hebben de neiging om allerlei extra functies in hun mp3-spelers in te bouwen, zoals games, stopwatches, wereldklokken, contactgegevens, agenda’s, e-booklezers of, in het geval van de nieuwe Apple iTouch, zelfs een WiFi-verbinding en webbrowser. Dit drijft de niet alleen de prijs naar omhoog, maar maakt de apparaatjes ook ingewikkelder.Apple iPod Touch

Soms nuttig
Sommige extra’s zijn al nuttiger dan andere. Een FM-radio is bijvoorbeeld een logische aanvulling op een muziekspeler. Veel spelers hebben ook een microfoon aan boord, zodat je er een gesproken memo mee kunt opnemen. Ook dat kan handig zijn, al is het zeker geen vervanging voor een professionele digitale dictafoon.
Nog een andere nuttige functie is de mogelijkheid om een digitale camera via USB aan te sluiten om zo de foto’s te downloaden en het geheugenkaartje in de camera terug leeg te maken.

Geluidskwaliteit blijft belangrijkste
Het allerbelangrijkste voor een muziekspelertje blijft toch de kwaliteit van het geproduceerde geluid. Moderne muziek klinkt zelfs op goedkopere spelertjes goed, temeer omdat ze zowat allemaal zijn uitgerust met een equalizer die zonodig de klankkleur kan wijzigen naar ieders smaak.
Klassieke muziek, filmmuziek of jazz stelt soms al wat meer problemen. Ben je daar een liefhebber van, dan kies je best voor een gerenommeerde fabrikant, zoals Apple of Creative, die standaard goede oortjes meeleveren. Je  kunt natuurlijk ook nieuwe hifioortjes kopen van gespecialiseerde fabrikanten zoals Sennheizer of Sure, maar die zijn vaak vrij duur.

Interface
Nog een belangrijk criterium om rekening mee te houden is de manier van bedienen. Sommige fabrikanten maken hier een zootje van. Vooral bij mp3-spelers met grote capaciteit is een vlotte interface, waarmee je snel nummers terugvindt, van groot belang. Anders zul je je snel gaan ergeren.
Apple is hier met zijn iPod de te kloppen kampioen, al is de nieuwe interface van de Creative ZEN een hele verbetering tegenover vroeger.

1
2
3
4
Vorig artikelCompact audiosysteem van KEF voor de iPod
Volgend artikelStevige en veilige netwerkcamera
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.