Autonomie blijft heikel punt bij mp3-spelers

0
82

klein genoeg om aan je sleutelbos mee te dragen, zodat je ze nooit kwijt raakt.

Meer dan geluid alleen
Apple iPod Nano Flashgeheugen wordt steeds goedkoper, zodat fabrikanten nu ook draagbare multimediaspelers kunnen bouwen die geen bewegende onderdelen bevatten, maar wel voldoende opslagcapaciteit en grote schermen hebben om er ook foto’s en video’s mee te bekijken.
Apparaatjes zoals de Apple iPod Nano, de Creative ZEN, de iRiver X20 of de Sandisk Sansa bieden een opslagcapaciteit van 4 tot 16 GB. Qua gewicht en omvang houden ze het midden tussen de piepkleine flashspelertjes zonder scherm en de mp3-spelers met ingebouwde harde schijf, die een nog grotere opslagcapaciteit en soms nog grotere schermen bieden.

Harde schijf
De miniaturisering van harde schijven gaat steeds verder. Schijven met "platters" (de ronddraaiende magnetische geheugendragers) van 1 inch (2,54 cm) en kleiner zijn geen zeldzaamheid meer. Toch blijven ze beduidend groter en zwaarder dan een flashgeheugenchip. Dit resulteert in mp3-spelers van minstens 10 x 6 x 2 cm en een gewicht van minimaal 150 gram. Dat is vergelijkbaar met de afmetingen en het gewicht van een kleine digitale camera.

Capaciteit
Het grote voordeel van spelers met harde schijf is natuurlijk hun opslagcapaciteit. Deze loopt tegenwoordig op tot 100 GB en meer. Daar kun je dan meer dan veertigduizend songs, of meerdere

1
2
3
4
Vorig artikelCompact audiosysteem van KEF voor de iPod
Volgend artikelStevige en veilige netwerkcamera
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.