Hoe uitwisselbaar zijn open documentstandaarden echt?

2
220

 

Conclusie
Het is op dit moment nog niet mogelijk vrijelijk ODF- en OpenXML-documenten uit te wisselen tussen alle mogelijke kantoorsuites. OpenOffice.org blijkt standaard geen ondersteuning voor OpenXML te hebben, tenzij u de Novell-editie gebruikt: dan is er volledige en goedwerkende OpenXML-ondersteuning, tenminste voor teksten en rekenbladen. StarOffice 8 van Sun heeft ook geen OpenXML-ondersteuning en er bestaan nog geen plugins voor, maar Sun werkt er wel aan. Momenteel kunt u dus met de open source kantoorsuites niet behoorlijk OpenXML verwerken, tenzij u de Novell-editie van OpenOffice voor Windows gebruikt.
Bij Microsoft Office bestaan voor alle versies conversiegereedschappen, add-ins of plugins om ODF te ondersteunen, maar vaak zijn die beperkt tot ondersteuning voor alleen Word. ODF-ondersteuning voor Excel en Powerpoint komt later dit jaar uit, maar dat hebben we dus niet kunnen testen. De .odt-ondersteuning blijkt met de plugin van Sun in de nieuwste versie goed te werken (volgens testen uitgevoerd door Fedict, zie artikeltekst). Met de door Microsoft gesponsorde plugin verliest u heel veel tijd omdat u voortdurend heen en weer moet converteren tussen OpenXML en ODF. Fedict raadt aan de Sun-plugin te gebruiken.
Als uw organisatie verplicht ODF moet ondersteunen, is op dit moment OpenOffice.org of StarOffice de enige keuze voor volwaardig en betrouwbaar gebruik voor teksten en rekenbladen. Interesseren u alleen ODF-tekstdocumenten, dan kan Microsoft Word XP of hoger met een van de geteste plugins ook dienstig zijn. Als volledige ondersteuning van alle documenttypes van een kantoorsuite pas vanaf 2008 hoeft, kunt u mogelijk ook werken met Microsoft Office 2003 of hoger met de dan hopelijk aangevulde ODF-convertor. Voor OpenXML kunt u kiezen tussen sofware van Microsoft of de OpenOffice-editie van Novell.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vorig artikelKleinste Full HD digitale videocamera van Sanyo
Volgend artikelPaint Shop Pro: nieuwe versie

2 REACTIES

  1. OpenOffice is leuk voor thuis Maarten, echter de meeste bedrijven werken (nog) met Microsoft Office.
    Om naast Microsoft Office, OpenOffice te installeren vind ik geen goed plan, het schept enkel verwarring en de meesten blijven toch wel bij het oude vertrouwde. Om OpenOffice te installeren, enkel om het ODF-formaat te ondersteunen is overdreven.
    Sun heeft een (100% gratis) Plug-in gemaakt voor microsoft Office genaamd: Sun ODF Plugin 1.2 for Microsoft Office for Windows. Deze werkt naadloos met Microsoft Office. dit geldt voor de applicaties Word, Excel en PowerPoint. Op deze manier kan men toch binnen Microsoft Office gebruik maken (lezen, schrijven) van ODF documenten.
    De manier van werken blijft vertrouwd en het kost een stuk minder resources van de pc. Je bespaart je het omscholen/trainen van mensen, implementatie kosten en ondersteuning. Ik denk dat je met de Plug-in van Sun (vooralsnog) goedkoper en beter uit bent.
    De Plug-in is te downloaden van: https://cds.sun.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/CDS-CDS_SMI-Site/en_US/-/USD/ViewFilteredProducts-SingleVariationTypeFilter
    De Plug-in ondersteund Windows versies 98, ME, 2000, XP en Vista en Office versies: 2000, XP, 2003, en 2007

  2. Belangrijk te melden is dat OpenOffice, dat 100% met odt documenten werkt, absoluut gratis is.

    Als Microsoft Office al geinstalleerd is kan men eenvoudig openoffice installeren en beide software paketten gebruiken: microsoft office voor OOXML, en openoffice voor het openen en schrijven van opendocument bestanden.
    Indien mensen een computer (windows, mac en linux) zonder een textverwerker bezitten kunnen zij toch zonder kosten een odf openen, zij hoeven immers slechts openoffice te downloaden en installeren. Een licentie voor office 2007 kost tussen de 100 en 500 euro. Dat maakt dit textformaat een stuk ‘opener’ wat dat betreft.

Reacties zijn gesloten.