Hoe uitwisselbaar zijn open documentstandaarden echt?

2
220

beide formaten bestaan. En dat documenten in beide formaten bewaard en uitgewisseld worden. Dus willen wij weten of dat allemaal wel uitwisselbaar is. Dat is tenslotte wat een gebruiker uiteindelijk interesseert.

Plugins
Microsoft Office ondersteunt het ODF-formaat standaard niet en alleen Microsoft Office 2007 ondersteunt standaard OpenXML. Voor alle Office-versies hebt u een plugin nodig om ODF-documenten te kunnen lezen en schrijven. Om in oudere Office-versies OpenXML te kunnen gebruiken hebt u eveneens een plugin nodig. Ook voor Office 2004 voor de Apple Mac zijn er ODF- en OpenXML-plugins.
Kantoorsuites die ODF ondersteunen zoals OpenOffice.org vanaf
versie 2.0
of KOffice vanaf versie 1.5, hebben standaard dan weer geen ondersteuning voor OpenXML aan boord (wel voor oudere Microsoft Office-formaten). De commerciële variant StarOffice 8 zou oorspronkelijk wel standaard ondersteuning van OpenXML hebben gehad, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan en StarOffice 8 kan dus uit de doos geen OpenXML-documenten lezen of schrijven. Bijgevolg hebt u om OpenXML te kunnen lezen en schrijven een plugin nodig voor OpenOffice.org, KOffice en StarOffice.
Overigens zit de concurrentie van Microsoft en Sun ook niet stil. Corel heeft aangekondigd dat de volgende versie van WordPerfect Suite zowel ODF als OpenXML zal ondersteunen. Die versie is er nog niet en hebben we dus niet kunnen testen.
Na installatie van deze plugins in de kantoorsuite van uw keuze zou u in theorie zowel ODF als OpenXML moeten kunnen lezen en schrijven. Maar is dat ook echt het geval?
 

Microsoft-gesponsorde ODF add-in - installatie

Microsoft-gesponsorde ODF add-in – installatie

Testmethode
Let op: we voerden deze testen uit in maart 2007. In veel gevallen zijn de beschikbare plug-ins nog in bètaversie en veranderen voortdurend. Zelf testen is dus de boodschap als de werking van deze plug-ins voor uw organisatie van strategische belang is.
Als test gebruiken we een tekstverwerkingsdocument en een spreadsheet. Het tekstverwerkingsbestand is een boek van meer dan 500 pagina’s met flink wat lay-outs (kleuren, fonts), indices en voetnoten, maar geen illustraties. Het spreadsheet is een grote tabel met weinig lay-out maar heel veel getallen en heel veel formules.
Van beide documenten maakten we een basisversie in beide open formaten. Daarna proberen we telkens de OpenXML- en ODF-versie in te lezen met de pakketten die deze formaten via een plug-in ondersteunen. We schrijven ze ook weer weg, zowel in het eigen open formaat als in het ‘vreemde’ open formaat, op zoek naar conversieproblemen.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vorig artikelKleinste Full HD digitale videocamera van Sanyo
Volgend artikelPaint Shop Pro: nieuwe versie

2 REACTIES

  1. OpenOffice is leuk voor thuis Maarten, echter de meeste bedrijven werken (nog) met Microsoft Office.
    Om naast Microsoft Office, OpenOffice te installeren vind ik geen goed plan, het schept enkel verwarring en de meesten blijven toch wel bij het oude vertrouwde. Om OpenOffice te installeren, enkel om het ODF-formaat te ondersteunen is overdreven.
    Sun heeft een (100% gratis) Plug-in gemaakt voor microsoft Office genaamd: Sun ODF Plugin 1.2 for Microsoft Office for Windows. Deze werkt naadloos met Microsoft Office. dit geldt voor de applicaties Word, Excel en PowerPoint. Op deze manier kan men toch binnen Microsoft Office gebruik maken (lezen, schrijven) van ODF documenten.
    De manier van werken blijft vertrouwd en het kost een stuk minder resources van de pc. Je bespaart je het omscholen/trainen van mensen, implementatie kosten en ondersteuning. Ik denk dat je met de Plug-in van Sun (vooralsnog) goedkoper en beter uit bent.
    De Plug-in is te downloaden van: https://cds.sun.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/CDS-CDS_SMI-Site/en_US/-/USD/ViewFilteredProducts-SingleVariationTypeFilter
    De Plug-in ondersteund Windows versies 98, ME, 2000, XP en Vista en Office versies: 2000, XP, 2003, en 2007

  2. Belangrijk te melden is dat OpenOffice, dat 100% met odt documenten werkt, absoluut gratis is.

    Als Microsoft Office al geinstalleerd is kan men eenvoudig openoffice installeren en beide software paketten gebruiken: microsoft office voor OOXML, en openoffice voor het openen en schrijven van opendocument bestanden.
    Indien mensen een computer (windows, mac en linux) zonder een textverwerker bezitten kunnen zij toch zonder kosten een odf openen, zij hoeven immers slechts openoffice te downloaden en installeren. Een licentie voor office 2007 kost tussen de 100 en 500 euro. Dat maakt dit textformaat een stuk ‘opener’ wat dat betreft.

Reacties zijn gesloten.