Hoe uitwisselbaar zijn open documentstandaarden echt?

2
220

3. OpenOffice.org 2.1

www.openoffice.org

OpenXML: Novell heeft een gratis OpenXML-convertor downloadbaar staan (OpenOffice.org OpenXML Translator). Deze plugin is alleen beschikbaar voor de recentste versie van de specifieke Novell-editie van OpenOffice, niet voor oudere of andere (niet-Novell) versies. Omdat OpenOffice.org tenslotte gratis is, hebben we geen verder onderzoek gedaan naar plugins of conversiegereedschappen voor oudere versies. Voor andere versies dan die van Novell is ons geen OpenXML-plugin bekend. OpenOffice Novell Edition voor Windows kunt u gratis downloaden bij Novell (zoek bij Novell Downloads naar het ‘keyword’ openoffice; als we dit schrijven zit de Novell-versie van OpenOffice aan 2.1). Voor Linux zit de Novell OpenOffice-versie standaard in de Novell SuSE Linux-distributies.

ODF: dit pakket ondersteunt standaard ODF, u hebt geen aparte plugins nodig.

Test: OpenOffice Novell Edition kan OpenXML-bestanden van Microsoft Office 2007 prima inlezen en ook weer wegschrijven, maar dat geldt helaas niet voor de algemene OpenOffice.org versies tot OpenOffice.org 2.2.x. Die kan momenteel gewoon niet overweg met OpenXML. Het installeren van de Novell plugin op een niet-Novell OpenOffice.org variant levert een foutmelding op en zelfs als de installatie lijkt te lukken, werkt het achteraf niet. De toekomstige algemene OpenOffice-versie 2.3 of 2.4 zal mogelijk wel een OpenXML-filter aan boord hebben.

Oorspronkelijke testdocument ingelezen in OpenOffice.org

Oorspronkelijke testdocument ingelezen in OpenOffice.org 2.1

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vorig artikelKleinste Full HD digitale videocamera van Sanyo
Volgend artikelPaint Shop Pro: nieuwe versie

2 REACTIES

  1. OpenOffice is leuk voor thuis Maarten, echter de meeste bedrijven werken (nog) met Microsoft Office.
    Om naast Microsoft Office, OpenOffice te installeren vind ik geen goed plan, het schept enkel verwarring en de meesten blijven toch wel bij het oude vertrouwde. Om OpenOffice te installeren, enkel om het ODF-formaat te ondersteunen is overdreven.
    Sun heeft een (100% gratis) Plug-in gemaakt voor microsoft Office genaamd: Sun ODF Plugin 1.2 for Microsoft Office for Windows. Deze werkt naadloos met Microsoft Office. dit geldt voor de applicaties Word, Excel en PowerPoint. Op deze manier kan men toch binnen Microsoft Office gebruik maken (lezen, schrijven) van ODF documenten.
    De manier van werken blijft vertrouwd en het kost een stuk minder resources van de pc. Je bespaart je het omscholen/trainen van mensen, implementatie kosten en ondersteuning. Ik denk dat je met de Plug-in van Sun (vooralsnog) goedkoper en beter uit bent.
    De Plug-in is te downloaden van: https://cds.sun.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/CDS-CDS_SMI-Site/en_US/-/USD/ViewFilteredProducts-SingleVariationTypeFilter
    De Plug-in ondersteund Windows versies 98, ME, 2000, XP en Vista en Office versies: 2000, XP, 2003, en 2007

  2. Belangrijk te melden is dat OpenOffice, dat 100% met odt documenten werkt, absoluut gratis is.

    Als Microsoft Office al geinstalleerd is kan men eenvoudig openoffice installeren en beide software paketten gebruiken: microsoft office voor OOXML, en openoffice voor het openen en schrijven van opendocument bestanden.
    Indien mensen een computer (windows, mac en linux) zonder een textverwerker bezitten kunnen zij toch zonder kosten een odf openen, zij hoeven immers slechts openoffice te downloaden en installeren. Een licentie voor office 2007 kost tussen de 100 en 500 euro. Dat maakt dit textformaat een stuk ‘opener’ wat dat betreft.

Reacties zijn gesloten.