Hoe uitwisselbaar zijn open documentstandaarden echt?

2
220

1. Microsoft Office 2000, Office XP, Office 2003, Office 2004 voor de Mac

www.microsoft.com/office

OpenXML: Microsoft heeft een convertor beschikbaar voor oudere Office-pakketten zodat die OpenXML kunnen inlezen en wegschrijven: het Microsoft Office Compatibility Pack voor Word, Excel- en PowerPoint 2007.
Hoewel Office 2003 zelf ook XML als bestandsformaat gebruikt, is dat niet hetzelfde als OpenXML en dus hebt u ook voor Office 2003 een convertor nodig.
 

Microsoft-gesponsorde ODF add-in - extra ODF-menuopties in Word 2003

Microsoft-gesponsorde ODF add-in – extra ODF-menuopties in Word 2003

Deze convertor kan als plugin geïntegreerd in Office draaien vanaf Office XP. Voor Office 97 en Office 2000 kunt u de converter uitsluitend als alleenstaand hulpprogramma gebruiken om de OpenXML-bestanden eerst te converteren naar systeemeigen Office-bestanden en naderhand die systeemeigen bestanden weer te converteren naar OpenXML. Dat is niet echt gebruiksvriendelijk, maar de functionaliteit is er dan tenminste.

ODF: Microsoft en Sun hebben allebei een plugin voor Office 2003 uitgebracht om ODF-documenten te kunnen verwerken. Eigenlijk heeft Microsoft zelf niets geprogrammeerd aan die plugin (Open XML/ODF Translator 1.0), maar het bedrijf heeft wel meebetaald aan de ontwikkeling ervan. Het programmeerwerk werd gedaan door het Franse

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vorig artikelKleinste Full HD digitale videocamera van Sanyo
Volgend artikelPaint Shop Pro: nieuwe versie

2 REACTIES

  1. OpenOffice is leuk voor thuis Maarten, echter de meeste bedrijven werken (nog) met Microsoft Office.
    Om naast Microsoft Office, OpenOffice te installeren vind ik geen goed plan, het schept enkel verwarring en de meesten blijven toch wel bij het oude vertrouwde. Om OpenOffice te installeren, enkel om het ODF-formaat te ondersteunen is overdreven.
    Sun heeft een (100% gratis) Plug-in gemaakt voor microsoft Office genaamd: Sun ODF Plugin 1.2 for Microsoft Office for Windows. Deze werkt naadloos met Microsoft Office. dit geldt voor de applicaties Word, Excel en PowerPoint. Op deze manier kan men toch binnen Microsoft Office gebruik maken (lezen, schrijven) van ODF documenten.
    De manier van werken blijft vertrouwd en het kost een stuk minder resources van de pc. Je bespaart je het omscholen/trainen van mensen, implementatie kosten en ondersteuning. Ik denk dat je met de Plug-in van Sun (vooralsnog) goedkoper en beter uit bent.
    De Plug-in is te downloaden van: https://cds.sun.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/CDS-CDS_SMI-Site/en_US/-/USD/ViewFilteredProducts-SingleVariationTypeFilter
    De Plug-in ondersteund Windows versies 98, ME, 2000, XP en Vista en Office versies: 2000, XP, 2003, en 2007

  2. Belangrijk te melden is dat OpenOffice, dat 100% met odt documenten werkt, absoluut gratis is.

    Als Microsoft Office al geinstalleerd is kan men eenvoudig openoffice installeren en beide software paketten gebruiken: microsoft office voor OOXML, en openoffice voor het openen en schrijven van opendocument bestanden.
    Indien mensen een computer (windows, mac en linux) zonder een textverwerker bezitten kunnen zij toch zonder kosten een odf openen, zij hoeven immers slechts openoffice te downloaden en installeren. Een licentie voor office 2007 kost tussen de 100 en 500 euro. Dat maakt dit textformaat een stuk ‘opener’ wat dat betreft.

Reacties zijn gesloten.