Windows Vista is veiliger en heeft mooiere smoel

2
94

Meer beveiligingswaarschuwingen.Vista toont meer beveiligingswaarschuwingen dan vorige versies van Windows. U moet eerst uw toestemming geven voor programma’s potentieel gevaarlijke handelingen mogen uitvoeren. Het aantal waarschuwingen is in de definitieve versie wel teruggebracht tot een beheersbaar niveau. De waarschuwingen kunnen door de gebruiker ook worden uitgeschakeld, maar daar is wel wat kennis voor nodig.

Verbeterde back-ups. De back-upmogelijkheden van Vista zijn uitgebreid; zo is het mogelijk permanent back-ups te maken van belangrijke bestanden op een tweede partitie van de harde schijf of op een extern geheugen. Die kunnen dan worden hersteld via de back-upapplicatie of via de ‘Vorige versies’-voorziening. Eerder versies van bestanden kunnen worden hersteld op basis van schaduwkopieën en back-ups.

Verbeterde privacy. De Enterprise en Ultimate edities van Vista ondersteunen hardwaregebaseerde BitLocker Drive Encryption, waarbij de volledige harde schijf wordt geëncrypteerd met een sterke AES-sleutel. Dit is vooral interessant voor laptop-gebruikers, die bij verlies of diefstal van hun draagbare computer niet meer het gevaar lopen dat privé- of bedrijfsgegevens in handen komen van derden. Het instellen van de encryptie is wel niet eenvoudig en vergt de nodige computerkennis.

Verbetere synchronisatie van gegevens. Het nieuwe Synchronisatiecentrum van Vista laat toe automatisch bestanden en andere gegevens te synchroniseren tussen de computer en netwerkmappen, mobiele apparaten en/of compatibele programma’s. Het synchroniseren van netwerkmappen kan niet in Vista Home Basic en Home Premium.

Snellere werking dankzij flash-geheugen. Externe flash-geheugens (zoals in geheugenstaafjes) kunnen worden gebruikt om de werking van Windows te versnellen via de geïntegreerde ‘ReadyBoost’-cache. Fabrikanten brengen binnenkort harde schijven uit met een geïntegreerd flash-geheugen om te profiteren van het ReadyBoost-mechanisme in Vista.

Gegevens van een bestaande pc overzetten. Met Windows Easy Transfer kunnen alle persoonlijke instellingen van Vista overgezet worden naar een andere pc of notebook. Het is ook mogelijk de persoonlijke instellingen van Windows XP over te zetten naar Windows Vista, maar het omgekeerde kan niet. Microsoft brengt later het aanvullende product Easy Transfer Companion uit, waarmee ook volledige programma’s kunnen worden gemigreerd van de ene pc naar de andere.

Flip 3D is een nieuwe manier om te bladeren tussen actieve programma's
Flip 3D is een nieuwe manier om te bladeren tussen actieve programma’s

Verbeterd stroombeheer. De nieuwe Windows-versie verbruikt minder stroom en start sneller op uit de slaapstand van pc of notebook. Gebruikers kunnen via het nieuwe ‘Mobility Center’ van Vista het stroombeheer zeer gedetailleerd instellen, maar bijvoorbeeld ook snel overschakelen naar de presentatiestand van hun notebook.

1
2
3
4
5
Vorig artikelInkjetprinter drukt foto’s af met fotokwaliteit
Volgend artikelZakelijke projector met hoge lichtopbrengst
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Als je de site doorzoek dan zul je merken dat we als sinds 2005 op verschillende manieren aandacht hebben besteed aan Vista; onze eerst review dateert van medio 2006. Deze review is meer gericht op gebruikers binnen bedrijven. Vista is zo een uitgebreid besturingssysteem dat je in één review onmogelijk alle aspecten kunt belichten.

Reacties zijn gesloten.