Windows Vista is veiliger en heeft mooiere smoel

2
94

Extra minischerm toont e-mails en afspraken. Windows Vista kan informatie naar een extra minischerm sturen, zelfs als de computer is uitgeschakeld. Binnenkort komen er laptopcomputers op de markt met een minischerm dat verwerkt is in de klep en waarop bijvoorbeeld agenda-afspraken of nieuwe e-mails worden getoond.

Belangrijkste aandachtspunten
– Pc’s en notebooks moeten een moderne processor en minimaal 1,5 GB werkgeheugen hebben om Vista vlot te kunnen draaien.
– Ook de videokaart moet voldoende krachtig zijn, 128 MB videogeheugen is een minimum.
– De 64-bit versie van Vista is veiliger dan de 32-bit versie, maar stelt nog hogere eisen aan de hardware.
– Hoewel Vista veiliger is dan vorige versies van Windows is een extra antivirusprogramma nog altijd noodzakelijk.
– Bestaande beveiligingssoftware werkt niet onder Vista; u zult moeten upgraden naar een versie die compatibel is met de nieuwe versie van Windows.

Adviesprijs
Vista komt in vijf verschillende smaken of ‘edities’ op de markt. Naast een 32-bit versie bestaat er ook een 64-bit versie voor zwaardere pc’s die vooral bedoeld is voor professioneel gebruik. De 64-bit versie stelt striktere eisen aan de hardware dan de 32-bit versie. Zo kunt u er alleen door Microsoft goedgekeurde drivers op installeren. Alle versies zitten op dezelfde DVD. Ook de verschillende talen zoals Engels, Frans en Nederlands zitten op dezelfde DVD. De productsleutel bepaalt welke versie en taal worden geïnstalleerd.

Windows Vista Home Basic: voor gebruikers die vooral willen browsen op het internet en e-mails willen versturen. Prijs: 268 euro; upgrade: 130 euro.

Windows Vista Home Premium: zoals de Home Edition, maar met toevoeging van de Aero Glass interface, Media Center en Tablet PC ondersteuning. Prijs: 320 euro; upgrade: 213 euro.

Windows Vista Business: zoals Home Premium maar met toevoegingen voor de professionele gebruiker, waaronder ondersteuning voor Windows netwerkdomeinen. Prijs: 391 euro; upgrade: 268 euro.

Windows Vista Ultimate: de meest uitgebreide versie met alle mogelijkheden van Vista, waaronder ondersteuning voor bedrijfsnetwerken, encryptie van de harde schijf en extra beveiligingskenmerken voor notebookgebruikers. Deze versie is zowel bedoeld voor de thuisgebruiker die alle mogelijkheden wil als voor bedrijfsgebruikers. Prijs: 530 euro; upgrade: 351 euro.

Windows Vista Enterprise Edition: zoals de Ultimate Edition, maar bedoeld voor grotere bedrijven en enkel via volumelicentie verkrijgbaar. Prijs hangt af van het volumecontract.

Systeemvereisten
De systeemvereisten die Microsoft voor Vista opgeeft, vallen op het eerste zicht mee. Volgens Microsoft volstaat een pc of notebook met een moderne processor die een kloksnelheid van minstens 800 MHz heeft en uitgerust is met minstens 512 MB geheugen. De videokaart moet compatibel zijn met DirectX 9. Op de harde schijf van minstens 20 GB moet minimaal 15 GB vrije ruimte zijn. Op een dergelijke ‘Vista capable’ pc kunt u echter niet de nieuwe Aero Glass-interface gebruiken en draait Vista met de ‘oude’ interface van Windows XP.
Om Aero Glass te kunnen benutten, dient de pc of notebook ‘Vista Premium Ready’ te zijn. De processor heeft dan een minimale kloksnelheid van 1 GHz, de pc telt 1 GB systeemgeheugen, heeft een snelle 3D-videokaart met minstens 128 MB videogeheugen en een 40 GB harde schijf met 15 GB vrije ruimte.
Uit onze testen blijkt echter dat Windows Vista Business Edition met Aero zelf ruim 600 MB geheugen gebruikt. Op een pc met slechts 1 GB werkgeheugen blijft dan niet veel geheugen over voor andere programma’s. In de praktijk moet u dus 1,5 à 2 GB werkgeheugen hebben om Windows Vista Business in al zijn glorie te kunnen gebruiken. Ook de 3D-videokaart is in de praktijk best voorzien van minstens 256 MB videogeheugen.
Vista bevat zelf een soort benchmark, de Windows Experience Index score, waarmee u in één opslag kunt zien hoe snel uw pc is.
Op de website van Microsoft kunt u de Windows Vista Upgrade Advisor downloaden die onderzoekt of uw huidige pc of laptopcomputer krachtig genoeg is voor Vista. Dit programma draait wel uitsluitend op pc’s met Windows XP, niet met oudere Windows-versies.
1
2
3
4
5
Vorig artikelInkjetprinter drukt foto’s af met fotokwaliteit
Volgend artikelZakelijke projector met hoge lichtopbrengst
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Als je de site doorzoek dan zul je merken dat we als sinds 2005 op verschillende manieren aandacht hebben besteed aan Vista; onze eerst review dateert van medio 2006. Deze review is meer gericht op gebruikers binnen bedrijven. Vista is zo een uitgebreid besturingssysteem dat je in één review onmogelijk alle aspecten kunt belichten.

Reacties zijn gesloten.