Notebooks, gameconsoles en andere electronica op vliegtuigen

3
37

APC TravelPower
APC TravelPower

Inverter
U hebt een aparte ‘inverter’ nodig die de 15 V DC stroom van de EmPower-aansluiting omzet in 220 V AC. U kunt die aan boord kopen, maar bent meestal goedkoper af als u de inverter vooraf koopt op een gespecialiseerde website of in een computer- of elektronicawinkel. De betere types kunt u naast in het vliegtuig ook in een auto gebruiken en hebben een of meer ‘gewone’ stroomaansluitingen waarop bijvoorbeeld ook uw mp3-speler past. Aan te bevelen merken zijn APC (bijvoorbeeld de door ons geteste TravelPower), iGO, Kensington en Targus.
Ga er niet van uit dat de eventuele Empower-aansluiting aan uw stoel ook effectief werkt. De speciale stekkers zijn nogal fragiel en raken snel beschadigd door veelvuldig gebruik. Inverters worden ook vrij heet, wat problematisch kan zijn in de krappe ruimte van een economy-stoel. Het wattage blijft soms beperkt (meestal tot 75W), zodat het mogelijk is dat u uw laptop wel kunt gebruiken, maar dat de accu ondertussen niet oplaadt. Sommige maatschappijen (bijvoorbeeld Continental) verbieden trouwens het opladen van accu’s tijdens de vlucht en vragen dat passagiers de accu uit de notebook halen als ze de stroomaansluiting van het vliegtuig gebruiken.

Geen zendapparatuur
Wie vliegt en persoonlijke elektronica zoals een laptop, een mp3-speler of een zakcomputer meeneemt, moet zich vooraf goed informeren. De regels voor het meenemen en gebruiken van persoonlijke elektronica op vliegtuigen verschillen naargelang de luchtvaartmaatschappij, de bestemming(en), de recente actualiteit en zelfs het humeur en de technische kennis van het boordpersoneel.
De belangrijkste tip is om voor elke vlucht zeker de website van de gekozen luchtvaartmaatschappij te bezoeken. Daar vindt u de recentste regels voor het gebruik van elektronica aan boord van een vliegtuig. Op de website van SN Brussels Airlines vindt u bijvoorbeeld onder Info & Diensten een pagina getiteld ‘Gedrag aan boord’ met een duidelijk overzicht van wat wel en niet mag.
Kort gezegd komt het erop neer dat alle radiozenders gedurende de volledige vlucht moeten worden uitgeschakeld. Die regel geldt overigens bij zowat alle luchtvaartmaatschappijen. Dat een satelliettelefoon of gsm niet tijdens een vlucht mag worden gebruikt, weet zowat iedere reiziger. Minder voor de hand liggend is dat ook draagbare FM-radio’s, speelgoed met afstandsbediening, Bluetooth-apparatuur, snoerloze koptelefoons en zelfs snoerloze muizen voor laptopcomputers verboden zijn, want ook die bevatten zenders die kunnen interfereren met de navigatie- en communicatiesystemen van het vliegtuig.

1
2
3
4
Vorig artikelBelgacom TV voortaan met opnamemogelijkheden
Volgend artikelTwee digitale camera’s met gezichtdetectietechnologie
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. Hallo,

    Ik wil graag een paar PS3’s en Xbox360’s die ik hier heb gekocht meenemen in het vliegtuig voor mijn neven in turkije.
    Weet iemand of dit gewoon mogelijk is zonder problemen te krijgen met belasting invoer en andere gekke dingen?
    Het gaat om 4 apparaten.

    Alvast bedankt.

  2. Dat klopt, mp3-spelers zoals ipd’s mogen want die hebben geen ingebouwde zender. Echter, een ipod met een bluetooth verbinding of met een wifi-verbinding (zoals de zune van microsoft) mag dan weer niet, tenzij de zender is uitgeschakeld.

Reacties zijn gesloten.