Notebooks, gameconsoles en andere electronica op vliegtuigen

3
37

Toegelaten
Toegelaten tijdens de vlucht, maar niet tijdens het opstijgen en landen zijn laptopcomputers, elektronische spelletjes zoals Gameboy of PSP, zakcomputers, draagbare stemopnemers, elektronische scheerapparaten, videocamera’s, draagbare dvd-spelers, draagbare muziekapparatuur en zelfs gps-apparatuur, die immers alleen gegevens ontvangt en niet zelf uitzendt. Een smartphone met een zogenaamde flight-stand waarbij het gsm-gedeelte wordt uitgeschakeld maar de telefoon nog wel kan worden gebruikt als zakcomputer is toegelaten, maar het boordpersoneel zal u mogelijk wel vragen om aan te tonen dat het zendgedeelte ook effectief is uitgeschakeld.

Dringen
Bij de veiligheidscontrole voor het instappen kan van alle elektronische apparatuur in uw handbagage gecontroleerd worden of ze functioneert. Zorg er dus zeker voor dat de accu’s van uw laptop, zakcomputer of mp3-speler zijn opgeladen en dat de apparaten probleemloos opstarten. Anders mogen ze mogelijk niet mee aan boord, of worden ze verbannen naar de gewone bagage, met alle tijdverlies tot gevolg. Eventuele reservebatterijen moeten veilig worden ingepakt om ze tegen kortsluiting te beschermen. Ook is het verboden per passagier meer dan twee reservebatterijen mee te nemen.

Inpakstrategie
Omwille van de strengere veiligheidscontroles werkt u voor uw vertrekt best een inpakstrategie uit die u toelaat om zo weinig mogelijk tijd te verliezen. Elektronische apparatuur moet tijdens de veiligheidscontrole uit de handbagage worden gehaald en in een aparte bak worden gelegd die door het röntgenapparaat gaat. Ondertussen moet u wellicht nog uw schoenen uitdoen, wordt uw handbagage gecontroleerd op illegale vloeistoffen, wordt u zelf van kop tot teen afgetast en ondertussen ligt uw dure mp3-speler, gsm of laptop onbeheerd op de loopband van het röntgenapparaat terwijl de volgende passagier al staat te dringen om voorbij de controle te raken.
Om te vermijden dat uw dure apparatuur tijdens de veiligheidscontrole beschadigd raakt of zelfs gestolen wordt, bereidt u zich beter terdege voor. ‘Tegenwoordig doe ik mijn broeksriem vooraf uit en steek die samen met mijn gsm, mijn horloge, en al mijn kleingeld in mijn jas, die dan door het röntgenapparaat gaat,’ vertelt Dominiek Willemse, directeur bij de Belgische kledingketen JBC. ‘Zo weet ik zeker dat ik rustig de tijd heb om mijn notebook en mijn flesjes met vloeistoffen terug in mijn bagage te steken.’

1
2
3
4
Vorig artikelBelgacom TV voortaan met opnamemogelijkheden
Volgend artikelTwee digitale camera’s met gezichtdetectietechnologie
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. Hallo,

    Ik wil graag een paar PS3’s en Xbox360’s die ik hier heb gekocht meenemen in het vliegtuig voor mijn neven in turkije.
    Weet iemand of dit gewoon mogelijk is zonder problemen te krijgen met belasting invoer en andere gekke dingen?
    Het gaat om 4 apparaten.

    Alvast bedankt.

  2. Dat klopt, mp3-spelers zoals ipd’s mogen want die hebben geen ingebouwde zender. Echter, een ipod met een bluetooth verbinding of met een wifi-verbinding (zoals de zune van microsoft) mag dan weer niet, tenzij de zender is uitgeschakeld.

Reacties zijn gesloten.