Digitale camera’s: pixels zijn niet alleen zaligmakend

0
61

verhoudingsgewijs het goedkoopst. Sony promoot het eigen MemoryStick-formaat, dat verhoudingsgewijs duurder is. Ben je van plan meerdere kaartjes aan te schaffen houd je best rekening met deze extra kostfactor.

Stroomverbruik
De meeste digitale camera’s verslinden stroom. De levensduur van de batterijen is bijgevolg een teer punt bij de aanschaf van een digitale camera. Het is echter bijna onmogelijk om het stroomverbruik reeds in de winkel te testen. De accu’s die speciaal voor één bepaald type camera zijn ontworpen gaan doorgans het langste mee. Ze zijn echter wel duur en zeker niet overal verkrijgbaar. Indien mogelijk kies je een camera met oplaadbare AA-batterijen. Deze zijn relatief goedkoop en overal verkrijgbaar. Neem in elk geval altijd voldoende reservebatterijen mee.

Ontwerp
Een heleboel fabrikanten proberen het hightech imago van digitale camera’s te benadrukken door te kiezen voor een exotische en futuristische vormgeving. Vaak gaat dit ten koste van de hanteerbaarheid en de ergonomie van het toestel. De digitale camera is de kinderschoenen stilaan ontgroeid. Daardoor opteren steeds meer fabrikanten voor een vormgeving die heel dicht aanleunt bij deze van klassieke spiegelreflex- of compactcamera’s. Een handgreep aan de rechterkant van de camera zorgt er bijvoorbeeld voor dat je het apparaat stevig beet kunt pakken.
Hoge resoluties en krachtige zooms resulteren al snel in bewegingsonscherpe beelden. Om dat te vermijden ondersteun je de lens best met je linkerhand. Bij compacte camera’s is dat niet altijd mogelijk. Daarom pakken steeds meer fabrikanten uit met elektronische of optische beeldstabilisatoren. Die laten toe om met een krachtige compacte camera toch scherpe foto’s te maken.

panasonic lumix dmcl1 back

Panasonic Lumix DMC-LX1: groot lcd-scherm op achterzijde, maar ook traditionele zoeker

Zoeker
Sommige fabrikanten laten een optische zoeker vallen ten voordele van een groter lcd-scherm. Die schermen

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelNotebook met geïntegreerd numeriek klavier en webcam
Volgend artikelDe Zweedse kok
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.