Digitale camera’s: pixels zijn niet alleen zaligmakend

0
61

nemen tegenwoordig vaak de hele achterkant van de camera in beslag. Dat werkt goed bij normale lichtomstandigheden, maar in fel licht is het soms moeilijk om een onderwerp goed te kadreren. Een optische zoeker blijft dus een must voor de serieuze fotograaf, vooral om goede opnames te maken van bewegende voorwerpen. Bij de allereenvoudigste modellen kan dit gewoon een doorzichtzoeker zijn. Bij duurdere camera’s is het een lenzenstelsel dat het effect van het opnameobjectief simuleert. De meest geavanceerde toestellen gebruiken een spiegel of prisma door het cameraobjectief.
Een lcd-scherm is wel onmisbaar voor het maken van macro-opnames. Bij een optische zoeker treedt er in dat geval parallaxverschuiving op: het onderste deel van de foto zal wegvallen. Met behulp van het LCD-scherm is het eenvoudiger om nauwkeurig de

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelNotebook met geïntegreerd numeriek klavier en webcam
Volgend artikelDe Zweedse kok
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.