Digitale camera’s: pixels zijn niet alleen zaligmakend

0
61

 

casio elixim ex-z1000

Casio Exilim Zoom EX-Z1000: digitale bewegingsstabilisator en resolutie van 10,1 megapixel (ca. 449 euro)

Kleef je ook regelmatig een 13 x 18 cm print in uw fotoalbum dan dien je uit te kijken naar een camera die minstens aan drie megapixels opnames maakt (1534 x 2124 pixels). Maak je af en toe een vergroting op A4-formaat dat is de optimale resolutie van het beeld 2000 x 3000 pixels of 6 megapixels.

Geheugen en compressie
Hoe meer pixels het beeld bevat, hoe groter het bestand is dat wordt weggeschreven op de geheugenchip van de camera. De meeste consumentencamera’s zetten het ruwe digitale beeld reeds in de camera om naar het JPEG-formaat. De resolutie blijft behouden, maar de beeldbestanden worden wel gevoelig kleiner. JPEG is namelijk een compressiemethode met verlies. Een beeld wordt verdeeld in blokjes van bijvoorbeeld 4×4 pixels en een gemiddelde waarde van de kleuren in zo een blokje wordt berekend. De grootte van de bestanden varieert met de sterkte van de compressie: dit kun je op de camera instellen.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelNotebook met geïntegreerd numeriek klavier en webcam
Volgend artikelDe Zweedse kok
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.