Digitale camera’s: pixels zijn niet alleen zaligmakend

0
61

samsungdigimax s800
Samsung Digimax S800: geen zoeker, maar 8,1 megapixels resolutie (ca. 299 euro)

Pixels
De kwaliteit van de lichtgevoelige chip wordt meestal uitgedrukt in megapixels. Hoe meer pixels een digitale camera heeft, hoe beter de gemaakte foto’s. Een digitale foto bestaat uit honderdduizenden of miljoenen pixels of beeldpunten. Vergroot je een foto op je computerscherm sterk uit, dan zie je de pixels als kleine vierkante kleurvlakjes. Vergelijk dit effect met de constructie van een antieke mozaïekvloer. Zijn de gebruikte steentjes erg klein dan kunnen ook fijne details nog goed worden weergeven. Worden grotere stenen gebruikt, dan bevat de mozaïek minder details.

Oorlog
Tussen de fabrikanten van digitale camera’s woedt een pixeloorlog. In de consumentenmarkt treffen we nu al digitale camera’s aan met acht of tien megapixels, resoluties die tot voor kort waren voorbehouden voor de (semi-)professionele markt. Camera’s met vijf of zes megapixels zijn nu gemeengoed.
Laat je echter niet verblinden door het aantal megapixels. Ook met minder megapixels zijn kwalitatieve digitale foto’s mogelijk. Veel hangt af van de grootte van de afdruk die je van je foto wilt maken. Tests wijzen uit dat een foto met een resolutie van ongeveer 300 punten per 2,54 cm (300 dpi) als scherp wordt waargenomen. Voor elke centimeter van een afdruk zijn dus 118 pixels nodig. Drukt je je foto’s vrijwel altijd af op de standaardmaat van 10 x 15 cm dan volstaat een opname van 1180 x 1770 pixels of 2 megapixels.

 

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelNotebook met geïntegreerd numeriek klavier en webcam
Volgend artikelDe Zweedse kok
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.