Degelijke desktop voor scherpe prijs

1
93

PrestatiesIn de Bapco Sysmark 2004SE benchmark is deze Scaleo P C346 geen echte hoogvlieger: de Sysmark-score komt uit op 114, of nauwelijks sneller dan het referentiesysteem dat voor deze test wordt gehanteerd, een (niet meer verkrijgbare) pc met een 2 GHz Intel Pentium 4 processor en 512 MB werkgeheugen. 
sysmark2004_logo_box.jpgWe hebben de test twee keer herhaald, met gelijke resultaten. Nochtans moet een IVI-desktop volgens onze informatie een Bapco Sysmark 2004SE-score van minimaal 140 halen (115 voor de notebooks). Volgens onze test haalt deze Scaleo P dit dus niet en het probleem zit in de Office Productivity test, waarin hij met 97 onder het referentiesysteem scoort; de Internet Content Creation score zit met 133 op een normaler niveau. Een verklaring voor deze discrepantie hebben we niet gevonden.
In de 3D Mark videotesten scoort hij niet uitzonderlijk, maar toch redelijk goed, met een 3D Mark 2001 score van 5.048, een 3D Mark 2003 score van 1.499 en een 3D Mark 2005 score van 993. Voor oudere 3D games is deze pc dus geschikt; nieuwere games zul je er niet of in zeer lage resoluties op kunnen spelen. Windows Vista zul je er op kunnen draaien, maar wellicht ook niet in de hoogste grafische kwaliteit.
Als we alle scores op onze voor desktops gebruikelijke manier samentellen en wegen dan haalt deze IVI-pc een prestatiescore van 35/100 en een waar-voor-je-geldscore van 78/100 (in deze laatste score weegt de snelheid door voor 40%, de extra’s die je krijgt voor 15% en de prijs voor 45%; onze ideale prijs voor een pc is 899 euro).

Conclusie
De Fujitsu-Siemens Scaleo P C346 IVI-desktop is geen snelheidsmonster, maar hij is toch voldoende in staat om ook moderne applicaties te draaien en de meeste van de niet te recente 3D games. Ook audio- of videobewerking of het afspelen van dvd’s kan hij aan. Hij haalt een redelijk hoge waar-voor-je-geldscore, en in onze score zijn dan nog niet eens de extra’s meegerekend die je in het kader van het IVI-project krijgt, zoals een jaar lang breedbandinternet (weliswaar volgens de instapformule), vier uur basisopleiding en een gratis lezer voor de Belgische elektronische identiteitskaart. Dit is dus zeker geen slechte koop als je op zoek bent naar je eerste pc of naar een bijkomende pc voor zoon, dochter of kleinkind. Op het gebied van prijskwaliteit scoort deze IVI-desktop wat ons betreft trouwens net iets beter dan de IVI-notebook die we recent testten.
Adviesprijs
702,5 euro na belastingsteruggave (aankoopprijs is 818 euro).
1
2
3
Vorig artikelEngelstalige bèta-versie van Office 2007 gratis uitproberen
Volgend artikelNieuwe Qosmio notebook heeft High Definition DVD-ROM aan boord
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Een goed intitiatief die goedkope pc\’s, we blijken een grote achterstand te hebben qua internetaansluitingen met de ons omringende landen. Maar of het zal helpen is een andere vraag…

Reacties zijn gesloten.