Degelijke desktop voor scherpe prijs

1
94

Kwaliteit
De gebruikte hardwareonderdelen zijn allemaal van hoge kwaliteit. Het moederbord is afkomstig van Gigabyte, met typenummer GA-8S649MF. De 3,06 GHz Intel Celeron D 346 processor heeft een grote koeler van het bekende en degelijke merk CoolerMaster waarvan de ventilator een kogellager heeft in plaats van de minder degelijke, maar goedkopere buslagers. De voeding van Delta Electronics is met 350 Watt zwaar genoeg bemeten en heeft ook een langlevende zogenaamde ‘ball bearing’ ventilator (dus met kogellagers).
Het geheugen is met 512 MB voldoende, maar niet ruim bemeten; achteraf geheugen bij (laten) installeren kan natuurlijk altijd.
De Nvidia GeForce 6200SE videokaart heeft zelf 64 MB videogeheugen aan boord, maar kan ook nog eens tot 256 MB videogeheugen lenen van het hoofdgeheugen van de pc. Zou je dat willen doen, dan moet je in elk geval al investeren in een geheugenuitbreiding; 64 MB videogeheugen is echter voldoende voor gewone toepassingen onder Windows XP. Het is niet genoeg voor de modernste 3D videogames en ook onvoldoende om er het toekomstige Windows Vista op te draaien. Deze videokaart heeft ook een S-Video-uitgang, zodat je de pc desgewenst op een tv kunt aansluiten om er bijvoorbeeld video-dvd’s mee te bekijken (lees ons artikel over hoe je een pc op een tv aansluit). Een coaxiale digitale audiouitgang (S/PDIF) voor aansluiting op een digitale surroundversterker is overigens ook van de partij.

Opslagruimte
De 80GB harde schijf is een Western Digital Caviar WD800 met een Ultra (P)ATA/100-aansluiting (Parallel ATA met doorvoersnelheden tot 100 MB/s), hoewel op het moederbord ook vier SATA (Serial ATA)-aansluitingen aanwezig zijn, die zelfs RAID (Redundant Array of Independent Disks) ondersteunen. Als je dit allemaal als latijn in de oren klinkt: geen paniek, het is voldoende te weten dat het moederbord ook plaats biedt aan toekomstige, snellere en/of grotere harde schijven en dus berekend is op doorgroei en uitbreiding (maar hier lees je meer uitleg over wat SATA precies is). De WD800 is in elk geval een vrij snelle harde schijf, met een buffergeheugen van 8 MB en draaiend aan 7.200 toeren per minuut (tpm).
In de kast steekt ook een multiformaat dvd-herschrijver van het merk NEC die zelfs over labelflash-technologie beschikt, waardoor je dus zwartwit informatie kunt afdrukken op de labelkant van bepaalde beschrijfbare dvd’s (klik op de link voor meer informatie over labelflash).

1
2
3
Vorig artikelEngelstalige bèta-versie van Office 2007 gratis uitproberen
Volgend artikelNieuwe Qosmio notebook heeft High Definition DVD-ROM aan boord
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Een goed intitiatief die goedkope pc\’s, we blijken een grote achterstand te hebben qua internetaansluitingen met de ons omringende landen. Maar of het zal helpen is een andere vraag…

Reacties zijn gesloten.