Aldi multitouch pc om lekker te bepotelen

38
Aldi Medion Akoya P9614 (MD 98320)

Aldi Medion Akoya P9614 (MD 98320) (© ; licentie: )

We waren al ongerust waar ie bleef, maar daar is hij dan: de Medion Akoya P9614 (MD 98320). Aangekondigd als “All-In-One PC/Entertainment Center met breedbeeld multitouch-display” ligt die vanaf zaterdag 10 juli in de Belgische Aldi-winkels. Wat levert Aldi je voor 799 euro?

Deze Medion Akoya P9614 (MD 98320) is eigenlijk een hybride: het is geen TV en het is geen notebook. Of het is beide, zoals je verkiest. Bekijk hem even mee in beide functies.

De Medion Akoya P9614 (MD 98320) als televisietoestel
In reclamespotjes lijkt alles altijd groter en ruimer dan het in werkelijkheid is. De Medion Akoya P9614 heeft een beelddiameter van 23,6” ofte 60 cm en dat is echt niet zo groot. De meeste flatscreen televisies voor je woonkamer beginnen aan 82 cm en eindigen ver boven de meter. Een 24” scherm is groot als computerscherm, omdat je er vlak voor zit. Maar hang datzelfde scherm aan de tegenoverliggende muur in je living, dan zal je toch goede ogen moeten hebben om de details nog te kunnen zien.

Surfen, televisie kijken, spelletjes… de reclame belooft het allemaal!

Surfen, televisie kijken, spelletjes… de reclame belooft het allemaal! (© ; licentie: )

Want gedetailleerd is het beeld wel: een 16:9-breedbeeldformaat met 1920 x 1080 Pixels, jawel, dat is een Full HD-resolutie!

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelSchermen capteren en nog veel meer
Volgend artikelEasyNote laptopserie met laatste generatie AMD processoren
René Paulus is medewerker van Diskidee.

38 REACTIES

 1. Ik heb een Medion Akoya P9614 all in one Pc die is geformateerd, maar nu is de TV uigevallen. Hoe krijg ik de TV weer aan de praat?

  Graag iemand die mij kan helpen.

  Bij voorbaat dank,

  John

 2. welke vga kaart of driver nodig om een exstra scherm actief te maken met een hdmi kabel naar mijn tv, ik heb een medion 98320 akoya.
  dus afspelen met comp naar tv in windows 8 kan je beeldscherm
  decteren naar 2 schermen enhet geluid via je kaart aansturen.

  wie wie kan mij helpen bedank voor je informatie.

  vrg

  willem spiegelberg

 3. Hallo

  Ook ik heb een Medion PC en vroeg me af hoe ik de instellingen van de camera kan veranderen.
  Ik heb YOUCAM op de pc staan, maar daar kan ik de kleuren en het licht, niet mee veranderen.

  De camera is namelijk VEEL TE DONKER !!!
  Ik doe alle lichten in mijn kamer aan en het beeld is nog donker..
  Hoe verander ik dit aub ?

  Vriendelijke groeten en alvast bedankt 🙂

 4. ik heb in de aldi een pc medion akoya pc en tv daarin maar ik moest hem formatteren alles gaat terug zeer goed maar tv niet meer te zien op te openen wat moet ik doen a.u.b

 5. Ik heb een medion 8828. Ik wil filmen van de PC afspelen op de TV . Ik gebruik daarvoor een scart kabel Ik krijg geen beeld op TV via de AV instelling van de TV.In het computer handboek Blz. 47 puntje 5 staat er dat men het beeldsignaal via het programma PERSOONLIJKE INSTELLINGEN kan omleiden naar de TV. Is het mogelijk dit te verduidelijken. Ik vind die instellingen niet.
  Bij voorbaat dank
  Andre

 6. Een tijdje geleden schreef ik hier dat ik het televisiegedeelte van de computer niet aan de praat kreeg, omdat ik tijdens de procedure mijn postcode moest ingeven en dit niet kon met het toetsenbord of de afstandsbediening. Ondertussen ben ik een klein stapje verder. Op een zeker ogenblik kreeg ik plots (vraag mij niet hoe…) een cijfertoetsenbord op het scherm en ik kon zo mijn postcode ingeven. De procedure werd enkele stappen later afgebroken omdat de tuner niet klaar was en er gevraagd werd herop te starten.
  Na het heropstarten moest de procedure herbegonnen worden, maar hoe krijg ik dat cijfertoetsenbord terug? Door op de ‘OK’-knop van de afstandsbediening te drukken krijg ik het in een flits te zien, te kort om iets te kunnen intikken.

  • om het toetsenbord te gebruiken tik helemaal tegen de linkerkant van je touchscreen, er staat een balkje met een driehoek in.

  • Weeral een stapje verder… Het scherm links aanraken werkt niet, ik moet het witte vakje waar de postcode moet komen aanraken om het toetsenbord te krijgen. Dat is gelukt, tot wat verder in de procedure een melding kwam dat Windows Media Center niet meer werkte. Nog wat later kwam het bericht dat de tuner niet beschikbaar was.
   Hier moet ik vermelden dat ik (voorlopig, omdat de kabelverbinding veraf is) een dvb-t antenne met versterker aangesloten had. Ik dacht dat ik het probleem had (de versterker was niet ingeschakeld), maar ook met ingeschakelde versterker blijf ik de foutmeldingen van Windows Media Center en de tuner krijgen.
   Gisteren sprak ik met iemand die helemaal geen probleem gehad had met het televisiegedeelte, en ook hier lijk ik de enige te zijn met een probleem. Ben ik zo onhandig of heb ik een slecht toestel…?

   • Wel ik zou je toch adviseren om de procedure te doorlopen voor de kabeltuner, lijkt me ook weinig van belang bij DBVT wat je postcode is aangezien er overal hetzelfde aanbod is (in Belgie) én DBVT is bij sommigen een zeer zwak signaal binnenshuis (was bij mij ook zoeken met mijn oudere medion) … Plaatsing van een antenne is van groot belang (komt bij mij op tien centimeter aan en de richting om geen of wel signaal te hebben).
    Verder kan ik je helaas ook niet helpen omdat ik zelf het toestel niet bezit en ik maar eenmaal de procedure heb moeten doorlopen, die erg land duurde maar toch van de eerste keer gelukt is (met het draadloze toetsenbord).
    Verder kan ik alleen maar beamen dat windows mediacenter niet bekend staat om zijn stabiliteit, bij mijn vista laptop heb ik dat ding al lang opgegeven wegens enkel ergernissen.

    • Ik heb nu gedaan wat ik eigenlijk meteen had moeten doen nadat het toetsenbordprobleem opgelost was: de PC aangesloten op de kabel (voorlopig, want eigenlijk is er geen kabelaansluiting in de omgeving van de PC). De procedure werd volledig doorlopen, maar wat nu? Ik krijg de keuze ‘TV-opname’ (wat, hoe?) en ‘live-tv instellen’ (waarbij de instellingsprocedure voor de zoveelste keer doorlopen wordt). Ik had verwacht een of ander programma op het scherm te zien. Gebruiksvriendelijk is toch iets anders…
     Nog een interessante opmerking: op het einde van de procedure kwam er een melding dat de dvb-s-tuner nog niet ingesteld was; dat is correct, ik heb geen satelietschotel. De dvb-t-tuner, die volgens de reklame ook ingebouwd is, werd niet vermeld. Zou dat de verklaring zijn van de mededeling ‘tuner niet beschikbaar’ bij de vorige instellingspogingen? Als er geen dvb-t-tuner in zit, dan heeft Aldi mij wel bedrogen. Dat was de hoofdreden om deze PC te kopen. Kan (bijvoorbeeld via het configuatiescherm) gecontroleerd worden welke tuners aanwezig zijn?

     • Hoera! Deze namiddag nog wat geknutseld en plots had ik de Ronde van Frankrijk op France2. Ook de andere zenders, kanalen 7 tot 80. Vraag mij niet hoe… Vlug de kabelaansluiting vervangen door de dvb-t-kabel. Na enkele pogingen was de dvb-t-tuner geconfigureerd (hij zit er dus wel degelijk in) en ik kreeg een lijst van ongeveer vijftien meestal Belgische radio- en tv-zenders. De computer blijft echter de kabelzenders zoeken (die er niet meer zijn). De dvb-t-antenneversterker is aangesloten, gelijkvloers, een meter van het raam.
      Ik weet nu dat de hardware OK is; ik kan het probleem misschien best laten rusten tot Aldi/Medion voor een software-update of een behoorlijke handleiding zorgt.

 7. @Marc, hij staat net weer aangeboden bij Aldi (Belgie).
  @Peeters, als er op staat wifi is een pc altijd draadloos voor internet (en dat is hij) je kan evengoed met eeen LAN kabel werken. De keuze is vrij.
  Wat heb je nodig, aan de kant van de pc niks … aan de kant van je internet, een draadloos acces point of een draadloze router, de pc zal zelf proberen contact te maken met een vorm van internet (hij zal voorstellen dat er draadloze netwerken zijn, selecteer het jouwe en geeft de nodige info (username, wachtwoord, afhankelijk van je provider en hardware).

 8. Heeft er iemand weet van een Aldi waar ze de MEDION® AKOYA® P9614 (MD 98320)nog verkopen?
  Hij werd gelanceerd op 19 mei 2010…

 9. Ik zou graag zo’n computer kopen, maar moet zeker zijn dat je er draadloos internet mee kan ontvangen. Moet je daar iets voor kopen of is het automatisch draadloos???

 10. Ik heb vorige maand de Akoya P9614 gekocht. Het computergedeelte is OK, maar de televisie krijg ik niet aan de praat. Bij de installatie ervan wordt op een zeker ogenblik de postcode gevraagd, maar ik kan die niet intypen, noch met de cijfers van het toetsenbord, noch met die van de afstandsbediening. Wat zou ik verkeerd doen? De kabel van de tv-distributie is aangesloten.

  • Vreemd zo zou het moeten werken, je geeft een postcode in met het toetsenbord en dan kan het héél lang duren voor je actie ziet, er wort een channellist samengesteld een EPG (gids) en dan pas worden de kanalen geinstalleerd.
   Mocht het niet werken met je eigen postcode, probeer dan eentje van een naburige stad (of grootstad).
   Dat de ganse installatie een half uur kan duren is normaal dus véél geduld ook al denk je dat er niks meer aan het gebeuren is.
   Mocht je nog een USB keyboard hebben zou ik dat mss eens proberen je weet maar nooit dat je problemen hebt met je draadloze toetsenbord.

   • Ik herinner mij nog (vaag) het volgende van een poging tot installatie kort na aankoop. Ik probeerde eerst (tevergeefs) de postcode in te typen met het toetsenbord. Omdat het niet lukte heb ik dan de afstandsbediening geprobeerd. Ik denk dat het één keer gelukt is, maar dan ben ik vastgelopen bij de volgende stap (maar misschien heb ik niet lang genoeg gewacht, aangezien de procedure lang duurt). Nu lukt niets meer (kopiëren en plakken uit een tekstverwerkingsprogramma ook niet).

  • ik heb een P9614 de recovery is er nog maar de partitie is weg zou iemand mij kunnen helpen zou graag hem terug zetten op fabrickinstelling want heb windows 7 64 bits erop gezetten maar heb de partitie van mijn recovery weg gedaan grt

 11. Zelfde actie van 19 mei dus, ze geraken blijkbaar niet door hun voorraad heen (hij is nooit uit de rekken geweest sind toen) … Nogmaals ik vind het zeker een prachtige machine, goedkoper dan een Imac (en completer) maar geen snelheidsmachine, een laptop met een groot scherm eigenlijk (en dat merk je wel aan zijn componenten).
  Je kans dus Carolina, mocht hij niet bij je in aanbieding zijn, Medion heeft een eigen website waar ze ook direct pc’s verkopen (niet dezelfde specs en prijs kan ook afwijken), deze hebben dan ook niets met Aldi te maken.

 12. Bij het TV kijken op deze MEDION® AKOYA® P9614 (MD 98320) is er bij mijn eerste ervaring geen mogelijkheid om een snapshot(momentopname) te maken. Misschien heb ik iets over het hoofd gezien want het is toch ondenkbaar dat deze functie bij zo’n toestel zou ontbreken. Wie kan mij helpen aub?

 13. Ik heb alle mogelijke websites en fora bekeken maar nergens kan ik iets vinden over hoe de VGA en HDMI ingangen werken, moet de pc hiervoor werken (dus komt er soft en hardware aan te pas) of heeft hij een echte externe modus waar hij dus als gewone monitor werkt en je zonder poespas kan kijken naar bvb een Blu-ray, de telenet HD digicorder of de nieuwe HD digibox (met HDMI) en allerlei andere toepassingen (een oudere desktop of gastlaptop via de VGA) … alvast bedankt voor een antwoord.

  • Dat heb je met zo’n hybrides, je weet nooit wat kan en wat niet. Wat ik verwacht aan de hand van de video-aansluitingen (zie pagina 7): er is een VGA IN, een HDMI IN en een HDMI OUT. Via de VGA IN en de HDMI IN zou het toestel dan moeten kunnen werken als een gewone monitor. En ja, het toestel zal je dan logischer wijze moeten inschakelen (dat moet je met een gewone monitor ook, anders werkt bvb. de backlight van het scherm niet). Maar – ben je zeker dan een Telenet HD digicorder een HDMI OUT heeft? Volgens de handleiding alleszins niet (zie http://onlinesupport.telenet.be/eAgent/FileServlet?date=1190722829000&id=%7Be28ed970-6b5f-11dc-eb82-000000000000%7D&ext=pdf&filename=Startgids_Digibox_DB-AD100_r5.1a.pdf&kb=%7B5c107160-2ddf-11db-c079-000000000000%7D&format=native&highlight=false )langs de andere kant ben je niet de eerste die me meldt dat er wel een HDMI OUT op zit.

   • Bedankt voor je reply André,
    ondertussen is het toestel aangekocht door een familielid, de ingangen werken dus enkel als de pc in werking is (al tast hij ze wel af bij het opstarten), wat eigenlijk beetje vervelend is maar het is niet anders, je kan de pc wel in standby gaan zetten maar dan heb je een grote knipperende LED aan de voorkant (ook niet zo fraai).
    De nieuwste digibox van telenet heeft wel degelijk een HDMI uitgang (en HD), de vorige waar jouw link naar verwijst was de gewone SD versie (met scart).
    Met de HD-digicorder werkt het al perfect.
    Maar de decoder heeft niks te maken met de pc natuurlijk.
    Wel kan je analoge kabel invoeren in het media center (wat toch een mooi resultaat geeft (als je signaal van goede kwaliteit is).
    Maar wat de andere lezer vraagt is dus NIET het geval, telenet digitaal heeft niks te maken met het mediacenter, je kan ook geen smartcard gebruiken.
    Dus voor VGA en HDMI is hij louter een monitor (waar een pc op de achtergrond blijft werken).
    Ander minpuntje ook is dat de afstandsbediening enkel het mediacenter kan bedienen, als je de pc als monitor gaat gebruiken kan je enkel de zijdelingse toetsen op de monitor gebruiken (en ook enkel helderheid en volume bijstellen).
    Je kan natuurlijk de afstandsbediening van je decoder gebruiken maar die heeft geen invloed op het toestel zelf.

    • Ik heb het toestel ondertussen in huis en ik kan me volledig bij Hans aansluiten.
     Vooral dat het geluid niet te sturen is over de afstandbediening van de digicorder is lastig, volgens telenet zou de spdif hier soelaas moeten bieden maar dat kabeltje moet ik nog aanschaffen.

     • Tom ik vrees dat die kabel ook geen soelaas zal brengen, vooral omdat de SPDIF achteraan het toestel een uitgang is (dus om optisch 5.1 geluid uit te voeren naar bvb een home-cinema versterker).
      Aangezien optische kabels niet goedkoop zijn kan je je beter die aankoop besparen.

     • Ah inderdaad, bedankt Hans!

      Dan denk ik dat ik me zal tevreden stellen met twee afstandsbedieningen.

 14. Beste Rene,

  Begrijp ik het goed dat je hier geen digitale tv op kan bekijken?
  (digibox van telenet)
  volgens het spotje zou het met windows media center werken?

  • Dat zou inderdaad wel eens een probleem kunnen zijn.Zover ik weet dien je de digibox van Telenet met je TV te verbinden via een Scart kabel, en heeft deze digibox ALLEEN maar een scart uitgang, terwijl deze Medion ALLEEN maar VGA en HDMI IN heeft. Hier zie ik niet zo direct een oplossing om een HD signaal over te brengen. De Medion zou dat nochtans wel aankunnen: 1.920 x 1.080 Pixels en 16:9 verhouding, perfect dus. Wat WEL zal werken: Telenet geeft ook een analoog signaal mee, en daar kan deze Medion weer wel mee overweg. Dat verbind je via de antenne OUT van de digibox naar de antenne IN van de TV met een doodgewone coax. Maar dan heb je uiteraard geen HD signaal meer. Ik ben ook niet zeker of een voordien met de digicorder opgenomen programma ook via de antenne OUT op TV kan bekeken worden.

 15. Rene,

  Omdat ik toch een dergelijk systeem aan wil schaffen om ook televisie op te kunnen kijken wil ik vragen of het mogelijk is een gewone (nederlandse) kabelaansluiting te gebruiken. Deze past op de aansluiting aan de zijkant (DVB-T) en op de “gewone” TV kunnen we hier vrij veel kanalen op kijken (ook RTL e.d, dus niet alleen de “ethersignalen”, al zijn die laatste in NL uitgestorven). Omdat ik nu ook een TV-kaart in de PC heb en het makkelijk vind om hier TV op te kijken (keuken) is dit voor mij wel een must. Dus als jij weet of dit allemaal gaat werken hoor ik het graag van je. BVD voor je antwoord.

  Groet,

  Jeroen

  • Heb ik het juist begrepen dat je je”gewone” TV ook op de kabel hebt aangesloten en zo heel wat zenders kunt ontvangen? Dan wil dat zeggen dat je via de kabel ook een analoog signaal binnenkrijgt. Ik verwacht dan hetzelfde met de Akoya P9614 want ik merk nu dat deze DVB-T tuner ook overweg kan met een analoog signaal. Je gaat weliswaar geen HD beeld krijgen, maar een doodgewoon TV-beeld.

 16. Ter info: Vanaf 25 mei kan je bij Aldi Duitsland de vrij gelijkaardige MEDION AKOYA P4020D (MD 8870) kopen, maar met zijn 699 € is hij wel 100 € goedkoper dan de hier besproken Medion Akoya P9614 (MD 98320). Maar het is NIET hetzelfde toestel: de beelddiameter is slechts 55 cm ipv. 60 cm en er zit een lager gekwalificeerde grafische kaart in: een NVIDIA GeForce 9100MG, en dan nog met slechts 256 MB shared memory.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.