Aldi Medion Akoya MD 8805 (P5330D) desktop-pc preview

Multimedia-desktop als Sinterklaas-aanbieding bij Aldi

53

Vanaf zaterdag 3 december 2011 ligt in de Belgische Aldi-vestigingen een nieuwe desktop-pc, die eind november ook al in Nederland te koop was: de Aldi Medion Akoya MD 8805 (P5330D). De moeite waard? Diskidee zocht het voor je uit.

De Medion Akoya MD 8805 (P5330D) is een desktop-pc in de ondertussen overbekende zwarte, hoogglanzende Medion-kast van 18 x 39 x 39 cm met bovenaan een dockingstation voor een Medion HDDrive2go super speed externe harde schijf. Zo’n externe schijf van 2 TB is trouwens ook in aanbieding voor 74,99 euro gezien de actuele prijzen van harde schijven is dát zeker een interessant aanbod, ook voor wie geen Medion computer bezit.

De typische behuizing met bovenaan een dockingstation

De typische behuizing met bovenaan een dockingstation (© ; licentie: )

Ze past immers niet alleen in het dockingstation van de Medions, je kunt ze met gelijk welke andere computer gebruiken op voorwaarde dat die een USB-aansluiting heeft – bij voorkeur USB 3.0, maar USB 2.0 werkt ook prima.
Nu we het toch over harde schijven hebben: de Akoya MD 8805 wordt van huis uit geleverd met een harde schijf van 2 TB, een nieuw record want in de Aldi Medion desktops was dat tot nu toe hooguit 1,5 TB.

53 REACTIES

 1. Beste Rene,

  Onlangs heb ik ook een medion PC aangeschaft. Bijna dezelfde
  samenstelling (i5-2300 4gb met HD 5670 videokaart).
  Ik heb een Fortron powersupply van 450W. Denkt u dat dit
  voldoende zou zijn voor een 6850/6870 videokaart? Fortron
  is voor mij een onbekend merk.. AMD Radeon adviseert 500W,
  helaas heb ik geen ervaring met het vervangen van een
  power supply. Graag uw advies!

  • Ik heb dat even vlug nagekeken, in rust verbruiken die twee kaarten zowat hetzelfde, maar op vollast trekt de 6850 toch 80 W méér dan de 5670. Dat is niet niks, maar als jouw pc geen extra componenten heeft (2de interne HD of zo’n externe HDD2Drive) zou ik dat wel durven proberen. In het slechtste geval gaat ze door haar knieën. Een voeding vervangen is niet zo moeilijk, neem de oude mee zodat je een passend model koopt en noteer voor het demonteren van de oude voeding hoe de aansluiting op het moederbord juist in elkaar zit. De rest wijst zichzelf wel uit.

  • Dan ga je eerst moeten uitvissen welk moederbord dat exact is, en dan op de website van de fabrikant gaan zoeken. Ik geef je weinig kans, Win XP wordt zover ik weet niet langer ondersteund door Microsoft en dus gaan de fabrikanten daar niet veel moeite meer insteken. Maar het is een leuke uitdaging, weet ons te vertellen of dat lukt.

 2. Ik zou graag alsnog Windows XP op deze computer willen plaatsen
  , dus als laatste OS zonder WIN7 vooraf te verwijderen.
  Welke zijn de specifieke chipsetdrivers XP voor het moederbord?

   • En is dit nieuw model-799 euro (MD8815) t.o.v. het vorige model-699 euro (P5330D) z’n meerprijs waard? een 100 euro meer… Of is er binnen het Medion-aanbod beter beschikbaar?

    • Meerprijs waard? Cfr. mijn componentenopsomming, ruwe schatting, eindgebruikersprijzen (pre-overstroming prijzen voor HDD): +90€ +20€ +90€ +70€ -20€ = Ja!

    • euhm, prijsverschil is toch 250€?? Was er zelf even ingetrapt! Maar misschien heb ik de GTX560 1280MB(!!) ondeschat. Nu maar ongeduldig wachten op het artikel van René…

    • Ik zal al een tipje van de sluier oplichten: hij is absoluut zijn prijs waard, maar 799 € is toch al heel wat. Heb je zoveel geweld nodig? Je koopt ook geen Ferrari om naar de bakker om de hoek te rijden?

  • Plaats genoeg, de voeding is ook geen probleem, maar je zult hoogstwaarschijnlijk een adapter IDE naar SATA nodig hebben.

 3. Ook ik was vastberaden me op zaterdagmorgen naar de aldi te begeven en me de nieuwe medion pc aan te schaffen. Het zou mijn 4de aldi pc worden; prijs / kwaliteit: nog nooit werd ik ontgoocheld.
  De reviews voor de nieuwe pc (diskidee, computerbild, …) zijn opnieuw lovend.
  Echter, gisteren ging ik ff neuzen op de site van medion. Daar staat bvb de medion P5334D in de aanbieding: Nu voor 699€ min een voucher (kerstaanbieding) tbv 40€; dit maakt 659€.
  Wat verschilt met de aldi-aanbieding?
  1)8gb intern ipv 4gb (hiermede mag het voornaamste punt van kritiek in de eindconclusie van de review van diskidee naar de prullenmand).
  2)Ze hebben er een ssd hd in geplaatst!!
  3)2 usb 3.0 poorten ipv 1 in de aldi pc.
  Maar:
  Jammer genoeg kent de P5334P medion pc in vgl met de aldi pc ook 2 degradaties:
  1) De processor is een i5-2310 ipv een i5-2320 in de aldi-pc.
  2) De grafische kaart is een radeon hd6750 ipv nvidia gtx550ti in de aldi pc.

  Ik twijfel, ben vooral gecharmeerd door het dubbele intern geheugen en de ssd harddisk en dit voor amper 100 eur in méér.
  Weet iemand hoe de 2 verschillende processoren en de 2 verschillende videokaarten zich positioneren tegenover elkaar? Opzoekingen op het net leverden me onvoldoende duidelijkheid.
  Alle bedenkingen zijn van harte welkom.
  Oh ja, de pc wordt vooral gebruikt als multimedia toestel en wat photoshopwerk, geen high-end gaming…

  Dank voor pos. reactie(s)

  hans

  • DE i5-2310 en 2320 zijn identiek, alleen werkt de 2310 op 2,9 GHz en de 2320 op 3.0 GHz. In de top-100 van het Duitse PC-erfahrung staat de GTX550Ti op plaats 34, de HD6750 op plaats 40. Dat gaat dus niet echt veel verschil maken tenzij je echt op de rand van de mogelijkheden van de pc gaat werken. Bovendien gaat die 8 GB RAM veel goedmaken. Als die 2de USB 3.0 achteraan zit vind ik dat persoonlijk een groot + punt voor de toekomst, binnen een paar jaar bekijkt men USB 2.0 zoals wij nu naar USB 1.1 kijken. Kers op de taart is natuurlijk de SSD. Conclusie: je krijgt meer maar hij kost 20% meer, dat is toch ook niet niks. In beide gevallen krijg je waar voor je geld, het hangt van je budget af.

 4. Zeer geachte Rene,

  Op mijn nieuwe PC P5330D van Aldi(NL) kan ik mijn buren via Wifi wel aflezen.
  Hierbij komt,dat externe Harddiscs veel duurder aan het worden zijn, i.v.m. de overstromingen in Azie, dit zal nog wel een tijdje aanhouden. Dus wilt men een Harddisc kopen, doe het dan zo snel mogelijk.

  Met vriendelijke groet,

  Victor.

 5. Allerbeste Rene,

  Ik ben zeer tevreden over de Aldi Medion Akoya aanbieding P5330D, echter heb ik een probleem.
  Wanneer ik de externe Harddisc, HDdrive2go,erbij gekocht, boven in leg, verbreekt de Wireless verbinding, haal ik hem er weer uit, dan doet hij het weer. Is dit normaal ter bescherming van de externe Harddisc?
  Ik zou het niet weten. Kunt u mij s.v.p. helpen?

  Hartelijk dank,

  Victor.

  • Nee, Victor, dat is geen normale bescherming tegen externe HD. Wat ik vermoed dat je sowieso al een zwakke Wifi verbinding had met de router, en dat de HDD2Go – die tenslotte uit metaal bestaat – net de druppel is die de emmer doet overlopen, of, in dit geval, van een zwakke naar een onvoldoende verbinding gaat. Probeer eens met je computer en/of de router een klein beetje te verplaatsen?

   • De Wifi van de P5330D heeft maar een matige ontvangst. Geen enkel probleem voor mijn eigen Wifi routers, maar de 10-tal ‘buren’ die mijn Akoya laptop wél ‘ziet’, blijven onvindbaar voor de P5330D…

  • Ik lees “Ik ben zeer tevreden over de Aldi Medion Akoya aanbieding P5330D” , dacht dat ie pas as zaterdag verkocht werd, of heb ik het verkeerd voor ?

    • Inderdaad en je kon er tegelijk de 2TB externe schijf kopen voor 75€, dus 15€ minder dan de prijs een week later in België (en de Seagate ST2000DL003 die erin zit, kost als losse HDD bij een bekend keten van pc onderdelen, nu reeds meer dan 150€)

 6. Beste Rene,
  bedankt voor de uitleg, graag had ik een upgrade tot 32 gig aan sdram, je zegt hier dat dit al kan voor 50 a 100 euro. Kan je eens vermelden waar want ik vind niets terug op het net aan deze prijzen.
  Dank u,.

  • Klein misverstandje, Wim: ik ging uit van een upgrade naar 8 GB zoals ik ook in het artikel suggereerde, en dan klopt die prijs wel. Eerlijk gezegd: 32 GB is voor deze pc toch wel wat overkill… en let op: de CPU kan tot 32 GB aansturen, maar dan moet de rest (moederbord, chipset) ook mee willen spelen en daar ben ik niet 100% zeker van. 8 GB zal geen probleem vormen.

 7. Medion deelt de harde schijf op in 4 partities, waarvan er 1 overblijft voor zowel software als data. (dus voor de gebruiker)
  Het is m.i. niet mogelijk om een 5e partitie te maken op 1 schijf , dus niet zo handig wanneer je geen data op je windowspartitie wilt hebben, of wanneer je een backup wilt weg zetten op een andere partitie.
  Jammer dat Medion er dus al 3 gebruikt !!!

  • Je kunt niet meer dan 4 primaire partities op een HD maken, maar dat is te verhelpen door het gebruik van logische partities. Vorig jaar stuurde Medion ons een handleiding hoe je één en ander kunt wijzigen.
   We hebben die handleiding op onze server gezet. Klik op deze link om hem te downloaden. Het is een pdf van ca. 2,3 MB.
   Let wel: in de handleiding gaat men uit van een schijf van 1 TB, ondertussen zijn de HD groter geworden, hou daar dus rekening mee.

   • Bedankt René,
    keurig stappenplan, en het belangrijkste, werkt als een trein.
    het geeft een stuk beter gevoel met de data apart van het systeem.
    Nogmaals dank.

 8. Heeft er iemand een idee over het geluid dat deze pc maakt? Onze pc staat nl in de woonkamer, is nogal lastig als deze de hele tijd staat te zoemen.

  Ik heb nu een 5 jaar oude Medion MD8818 en die hoor je helemaal niet. Is dit ook zo met dit model?

  • In vergelijking met mijn 8jr oude HP Evo, is deze Medion stiller. Mijn MD8805 staat nu tijdelijk vlak naast mij op tafel en werkt zeker niet storend: zacht zoemend geluid, waarbij de externe HDD en zeker de DVD lezer duidelijk het geluidsniveau doen stijgen, maar niks om zorgen te maken zou ik zeggen. Heb wel de fans van de CPU & GPU nog niet in hoog toerental gekregen dus hoe het geluid is bij de heavy gamer kan ik nog niet zeggen…

 9. (…)omdat Intel deze cpu geen Hyper-Threading Technology meegaf, kan hij toch maar 4 taken tegelijkertijd aan(…)

  Wat houd dit in de praktijk in?
  Ik pak bijvoorbeeld veel Rar bestanden tegelijkertijd uit.
  Werk nu met quad core Q8200 (ook een medion)
  Zal ik met de I5 een snelheidswinst behalen, of kan ik beter wachten tot de prijzen van de harde schijven zijn gedaald, en opgaan voor een I7?

  • Tot nog toe gebruikte Medion meestal CPU’s met 2 kernen, maar met een software-trucje (hyper-treading) laten ze de computer denken dat er toch 4 kernen inzitten. Met 4 kernen + hyper-treading kan je zo 8 kernen simuleren en dan ook 8 taken tegelijkertijd uitvoeren. Nu is het in- en uitpakken van RAR of ZIP bestanden best rekenintensief, maar ik ben niet zo zeker of dat over verschillende kernen kan verdeeld worden. Ik vermoed dat hier de frequentie en de hoeveelheid RAM een grotere rol spelen.

  • Ik moet dus wel opnieuw beginnen met “ik heb het toestel niet van binnen kunnen bekijken”, maar in die Medion Akoya’s zit meestal een Fortron in die 350 Watt kan leveren. Dat is meer dan voldoende maar niet echt ruim. De CPU verbruikt piek 95 Watt, de grafische kaart 116 Watt. Die 116 recupereer je uiteraard als je een andere kaart gaat gebruiken, maar veel verder dan 150 zou ik toch niet gaan.

 10. Is het bij de bovenstaande pc Medion MD8805 (P5330D) mogelijk om het 4 GB DDR3 RAM te vervangen of te upgraden naar 8 GB DDR3 Ram?

  • Je kunt zelfs upgraden tot 32 GB RAM. Ik heb de computer niet van binnen gezien, maar de laatste tijd gebruikt Medion moederborden met maar 2 geheugenbanken die dan vol zitten. In dat geval kan je alleen “vervangen”, niet “aanvullen”. Afhankelijk van winkel, merk en type gaat je dat 50 à 100 € kosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.