Crimineel goed

0
347

De AX4 ondersteunt de norm THX Select2 en onderscheidt THX-standen voor cinema, muziek en spelletjes. Om een stereo of onvolledig surroundsignaal wat op te peppen naar 7.1, heeft de versterker een aantal geluidsprofielen aan boord. Zo kun je kiezen voor 7-kanaals stereo, maar ook weergave zoals in een kerk, een jazzcafé, een concertzaal, noem maar op. Er is ook een profiel voor ‘dialoogverbetering’ en dat dient om de dialogen van een film beter te kunnen verstaan als je op een erg laag volume speelt. Bij het weergeven van films met gewoon stereo of Dolby ProLogic geluid, biedt het gebruik van het Dolby ProLogic IIx Movie profiel een duidelijke meerwaarde omdat je dan effectief zeer behoorlijke surroundeffecten kunt horen.

Pioneervsxax4avis_thx.jpg

Voor muziek zien we het gebruik van allerlei geluidsprofielen echter niet zo zitten. Vaak klinkt muziek juist slechter als je er aan gaat zitten knutselen met allerhande effecten. Niets houdt je echter tegen om er zelf mee te experimenten en uit te maken wat jij goed vindt klinken en wat niet. De AX4 kan alle analoge bronnen (behalve de 5.1-ingang) omzetten naar digitale vorm en wel 24 bits en 96 kHz: dat is dvd-audiokwaliteit. En een digitaal ingevoerde cd kan hij ook "upsamplen" van de standaard bemonsteringsfrequentie van 44,1 kHz naar 96 kHz voor een beter klinkend geluid. Al dat stelt de AX4 in staat om volledig gebruik te maken van de digitale correcties en bewerkingen (MCACC en de geluidsprofielen) voor analoge stereobronnen. Hifipuristen zullen hier bezwaar tegen hebben, maar de MCACC-calibratie biedt zo’n enorme meerwaarde dat je onmogelijk nog bezwaar kan hebben tegen de digitalisering van het analoge geluid, vooral omdat dat toch met een zeer hoge resolutie gebeurt.
Wij hebben het geluid van stereocd’s zitten vergelijken weergegeven met de AX4 versus met een losse voor- en eindversterker (Rotel RC-980BX voorversterker en Rotel RB-990 eindversterker) en een NAD C541 gemodificeerde cd-speler en hoewel het geluid van deze stereocombinatie met de elektrostaten zeker high-end te noemen is, klinkt het geluid via de Pioneer VSX-AX4AVi veel rijker en indrukwekkender: kortom, beter!

Pioneervsxax4avis_gr.jpg

Conclusie
Als je een dijk van een surroundreceiver zoekt waar nu eens absoluut niets mis mee is, dan hoef je niet ver te zoeken. De Pioneer VSX-AX4AVi is gebouwd als een tank, heeft ontzettend veel mogelijkheden en een fantastische klank. Als je geen dvd-speler met i.Link-aansluiting hebt of van plan bent te kopen, kun je wat geld besparen door de VSX-AX2AV te kiezen. Die is vrijwel identiek, maar dus zonder ondersteuning voor i.Link. Hou er wel rekening mee dat de automatische calibratie niet gebruikt kan worden samen met de analoge 5.1-meerkanaalsingang.
Adviesprijs
1.499 euro (straatprijs ca. 1.200 euro mogelijk), voor de AX2 adviesprijs 1.199 euro (straatprijs ca. 900 euro mogelijk)
1
2
3
4
5
6
Vorig artikelWindows XP draaien op een Mac met Intel processor
Volgend artikelEen stijlvolle Walkman in staafvorm