Crimineel goed

0
348

Surroundmuziek maar ook gewone stereocd’s klinken gewoonweg hemels, we kunnen er echt geen kritiek op geven. Ook bij films is het geluid bijzonder indrukwekkend. Alleen bleek dat de AX4 in dat geval toch wel problemen had met de centrumluidsprekers. Die twee elektrostaten waren immers parallel aangesloten en dan praten we over een gemiddelde impedantie van 4 Ohm met een minimum van 1,9 Ohm in het hoge-tonenbereik. Vooral dat laatste was duidelijk te hoog gegrepen voor de AX4, want bij verschillende films vloog hij in de beveiliging als het te hard ging. Nochtans bleek hij geen last te hebben bij surrondmuziek, ongeacht hoe luid we dat draaiden.

Pioneervsxax4avis_back.jpg

We hebben de AX4 dan maar geholpen door de parallel aangesloten elektrostaten los te koppelen en er een aparte eindversterker (een Rotel RB-990) voor gebruikt die werd aangesloten op de centumkanaalpre-out. Dat vereiste wel het opnieuw draaien van de automatische calibratie, maar daarna was er geen enkel probleem meer. We leiden hieruit af, dat deze AX4 niet echt geschikt is voor veeleisende 4 Ohm-luidsprekers. Heb je die, dan zul je moeten overwegen aparte eindversterkers aan te sluiten op de meerkanaalpre-outs van de AX4 en zijn ingebouwde eindtrappen dan dus niet te gebruiken. Bij de overgrote meerderheid van de luidsprekers zal de AX4 echter geen enkel probleem hebben om ze aan te sturen.

Digitaal geluid
De Pioneer VSX-AX4AVi ondersteunt zowat alle mogelijke digitale surroundformaten van Dolby (Dolby Digital, Dolby Digital EX, Dolby ProLogic, Dolby ProLogic II en IIx ) en DTS (DTS, DTS-ES Matrix 6.1, compatibiliteit met DTS-ES Discrete 6.1, DTS Neo:6 cinema en muziek, DTS 96/24), maar ook Windows Media Audio 9 Professional. Bovendien kan hij dvd-audio en Super Audio cd decoderen als het via een digitale ingang wordt binnengegooid.

Pioneervsxax4avis_knop.jpg

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelWindows XP draaien op een Mac met Intel processor
Volgend artikelEen stijlvolle Walkman in staafvorm