Crimineel goed

0
344

Automatische calibratie
De automatische calibratie van de Pioneer werkt prima, dus gaan we ervan uit dat je die ook zult gebruiken. Dan heb je geen test-dvd en geen geluidsdrukmeter nodig. Omdat wij het toestel testen, hebben we natuurlijk wel alles zitten nameten. Om de automatische calibratie uit te voeren, plug je de microfoonkabel in de juiste ingang in de voorkant van de versterker achter de klep en de microfoon plaats je dan op een staander of stoel ongeveer op oorhoogte op je luisterplaats.

Pioneervsxax4avis_2.jpg

Nu kies je in het instellingenmenu van de versterker voor de volautomatische calibratie. Bij de AX4 kun je kiezen voor een gewone calibratie of eentje volgens de THX-normen. Wij raden aan de THX-calibratie te kiezen. De versterker gaat nu een soort wizard van tien schermen af met telkens verschillende geluiden die hij laat horen. Die geluidspatronen klinken per test behoorlijk verschillend: soms zijn het tikken, soms gaat het om ruis, dan weer om sweeps of staccato geluiden. Na afloop krijg je de kans om alle instellingen te controleren en desgewenst aan te passen.

Pioneervsxax4avis_3.jpg

De versterker slaat de configuratie op in een flashgeheugen en daarvan krijg je er vijf ter beschikking. Je kunt dus als je wil meerdere configuraties opslaan. Waarom zou je dat willen? Wel, stel dat je vaste ‘hot spot’ een zetel is die recht voor de tv staat, maar dat je af en toe ook languit op een divan wil gaan liggen. Dan zou je de microfoon op die divan kunnen leggen waar normaal je hoofd rust, dan de calibratiewizard opnieuw draaien en dat dan als tweede configuratie opslaan. Als er meer mensen tegelijk kijken, zou je een derde configuratie kunnen maken die de hot spot in het midden van het publiek zet. Dat zijn maar een paar ideeën waarvoor je meerdere calibratieconfiguraties nodig zou hebben.
Toen we de hoofdinstellingen nakeken, bleek de AX4 correct vastgesteld te hebben hoeveel luidsprekers we aangesloten hadden, hoe ver elke luidspreker en de subwoofer stonden van de microfoon en de juiste volumeregeling ingesteld voor elk kanaal. Omdat we voor de THX-calibratie gekozen hadden, stelde het systeem vooraf in dat al onze luidsprekers ‘klein’ waren en de subwoofer alles moest overnemen vanaf 80 Hz.

Pioneervsxax4avis_5.jpg

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelWindows XP draaien op een Mac met Intel processor
Volgend artikelEen stijlvolle Walkman in staafvorm