Het werk van de fotograaf na de “klik”

0
57

Oefening baart kunst
Alsof dat nog niet genoeg is, bevat Foto- & Beeldbewerking 2.0 na de installatie van de tweede cd-rom ook nog een aantal (Nederlandstalige!) workshops. Ook hier moet je weer de handen uit de mouwen steken.
Een greep uit deze workshops:
– Workshop: Basisconcepten: Hier leer je wat precies wordt verstaan onder canvas- en afbeeldinggrootte, voorgrond- en achtergrondkleuren, lagen, ondoorzichtigheid en transparantie; hoe je afbeeldingen opslaat en exporteert, en wat de wisselwerking is tussen de diverse gereedschappen en tabbladen.
Workshop: De Selectiegereedschappen: Dat spreekt voor zich wat hiermee bedoeld wordt.
– Workshop: Grafische Indelingen: Hier leer je alles over de bmp-, gif- en jpg-indeling, en maak je kennis met belangrijke concepten zoals bitdiepte, dithering, compressie en kleurenpaletten.
Verder zijn er nog de Workshops: Met Kleurruimtes Werken, Met Kleuren Spelen, Objecten Overspuiten, Kleurverlopen, Olieverfschilderij, Meshes Gebruiken, enzovoort.


Een greep uit de Workshops

Een waardige help-functie
Verder is er ook uitzonderlijk veel aandacht besteed aan de helpfunctie. Vaak stellen we vast dat dit onderdeel stiefmoederlijk behandeld wordt zodat je je vaak net zo goed de moeite kunt besparen om naar de helpfunctie te grijpen. Niet zo bij Foto- & Beeldbewerking 2.0: hier krijg je niet alleen een verklaring, maar meestal krijg je ook nog een uitgebreide uitleg van hoe het precies werkt plus een verwijzing naar een uitgewerkt voorbeeld.


Van Gogh kon het niet beter

Conclusie
Digitale fotografie wordt steeds populairder. Een van de reden hiervan is ongetwijfeld het gebruiksgemak van de moderne fototoestellen. Zowat alles voor de ultieme “klik” gebeurt volautomatisch: het instellen van de witbalans, diafragma-opening en belichtingstijd, het scherp stellen, je hebt er geen omkijken naar.
Anders is het gesteld met het gedeelte na de “klik”, waar je al vlug geconfronteerd wordt met een onbegrijpelijk vakjargon. Natuurlijk bestaan daar opleidingen voor, natuurlijk kan je je daarover dikke handboeken aanschaffen, maar niet iedereen heeft daar tijd of zin in. Dit spreekwoordelijke gat in de markt wordt perfect opgevuld door Foto- & Beeldbewerking 2.0 dat je op een speelse, haast ludieke manier leert omgaan met fotobewerking. Ook amateur-fotografen die al een stapje verder staan zullen zich niet bekocht voelen met Foto- & Beeldbewerking 2.0 want het is een erg volledig, prettig werkend programma. Met zijn prijskaartje van nog net geen 40 euro biedt het bovendien een schitterende prijs/kwaliteitverhouding.
Adviesprijs
39,95 euro
Systeemvereisten
Processor: P III 900 (of gelijkwaardig); Geheugen: 128 MB RAM; Besturingssysteem: Win98SE/Me/2000Pro/XP; Vrije ruimte op harde schijf: 130 MB RAM; Schermresolutie: 65000 kleuren 800*600
1
2
3
4
Vorig artikelSnelle fotoprinter voor thuisgebruik
Volgend artikelBetaalbare dvd-speler
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.