Home Hardware

Multifunctionele inkjet print foto’s met labkwaliteit

Canon PIXMA TS8350-serie aio review

3
2354

Canon PIXMA TS8350-serie

€ 158,-
6.2

Diskidee Performance Rating

6.2/10

Pros

  • Compact
  • Photo quality
  • Relatively quiet

Cons

  • No ADF
We testen de Canon PIXMA TS8350, een zeer compacte alles-in-één printer die hoogwaardige foto’s print, maar waarmee je ook scant, kopieert en gewone documenten print. Hoe goed werkt dat allemaal?

De Canon PIXMA TS8350-serie is een compacte, rechthoekige inkjet-multifunctionele printer gemaakt van blinkende kunststof, verkrijgbaar in drie kleuren: TS8350 (zwart), TS8351 (wit) en TS8352 (rood).

Dat deze multifunctional niet veel hoger is dan een gewone inkjetprinter komt vooral doordat een automatische documentinvoer ontbreekt. De flatbadscanner is afgedekt door een lichte klep die je manueel optilt. Kopiëren en scannen gebeurt manueel, vel per vel.

Meerdere kopieën van hetzelfde document maakt de PIXMA TS8350 met een opgegeven snelheid van gemiddeld 6 ipm (‘impressies per minuut’). Printen gebeurt volgens Canon gemiddeld aan 15 ipm in zwartwit en 10 ipm in kleur. Foto’s zonder witrand van 10 x 15 cm print de PIXMA in circa 17 seconden.

 
Kenmerken

Zoals bij wel meer multifunctionals van Canon het geval is, heeft de PIXMA TS8350 twee papierlades met elk een capaciteit van honderd vellen normaal papier: een horizontale vooraan (met geïntegreerde papieruitvoer voor twintig vellen) en een verticale achteraan, waarin ook twintig vellen dikker fotopapier passen.

In de horizontale papierlade is een multifunctionele lade verwerkt voor bedrukbare optische schijfjes of nagelstickers (Canon NL-101 papier; een Canon nagelsticker-app is beschikbaar voor Android en iOS).

De papieruitvoerlade zit boven de horizontale papierlade en wordt door de printer zelf naar voren geschoven als je begint te printen printen. Maar eerst dien je dan wel manueel de schermklep naar boven te schuiven. Doe je dat niet dan toont het aanraakscherm een foutmelding die pas verdwijnt wanneer je dit gedaan hebt.

Initieel zette die foutmelding ons op het verkeerde been en leek het alsof de printer stuk was. De op het scherm getoonde foutmelding maakte het voor ons niet direct duidelijk wat precies het probleem was.

Deze draadloze mfp ondersteunt B/G/N-wifi, eventueel via de WPS-functie, en Bluetooth. Links vooraan is er verder een SD-Card-poort om foto’s direct van een geheugenkaart te printen.

Gedetailleerde informatie over de PIXMA TS8350-serie vind je op de Canon-website.

Canon PIXMA TS8351

Canon PIXMA TS8351 (© Canon ; licentie: Canon )

 
Inkt

De TS8350 gebruikt zes inktcassettes: ‘pigment zwart’ (voor tekst) en Chromalife100-‘dye’ zwart, cyaan, magenta, geel en blauw (voor foto’s en grafiek). Pigment-inkt heeft een langere levensduur voor zwartwit-prints. Dye-inkten geven op hun beurt mooiere resultaten voor foto- en grafiek-prints. Volgens Canon print deze mfp foto’s van fotolabkwaliteit.

Canon claimt een levensduur van tien jaar (los, blootgesteld aan de lucht) tot tweehonderd jaar (in een fotoalbum bewaard) voor zijn fotoprints, op voorwaarde dat je het eigen merk Chromalife-papier gebruikt.

Canon levert niet alleen gewone en XL-cartridges, maar ook XXL-cartridges met nog meer capaciteit: respectievelijk voldoende voor ca. 240, 500 en 800 kleurenpagina’s en ca. 200, 400 en 600 A4-foto’s. (De speciale Photo Blue fotocartridge dien je minder vaak te vervangen, respectievelijk na 1.660, 4.710 of 9.140 afdrukken.)

Volgens onze berekeningen kosten zwartprints gemiddeld 48 eurocent en kleurenprints gemiddeld 38,96 eurocent. De zwartwitprints zijn daarmee zeer betaalbaar, maar de kleurenprints blijven relatief duur.

 
Software

De drivers en hulpsoftware worden meegeleverd op cd-rom. Ze staan ook als download op ij.start.canon. Deze gebruiksvriendelijke website helpt je stap voor stap bij de ingebruikname van de printer, compleet met filmpjes hoe je de beschermtape verwijdert en de inkt plaatst. Dit laatste doe je door printerklap te openen en de cartridges vast te klikken in de duidelijk gemarkeerde inkthouders.

Dezelfde ‘wizard’ kan je ook via het grote kleurenaanraakscherm volgen. De klep met het scherm kantelt traploos negentig graden naar boven voor een betere zichtbaarheid.

Op die klep zitten behalve de stroomknop verder geen fysieke bedieningsknoppen, maar het scherm is groot genoeg om alles te bedienen. De smartphone-achtige interface is gebruiksvriendelijk en net zoals de webwizard en de handleiding ook in het Nederlands beschikbaar.

We beoordelen de installatieprocedure als bijzonder gebruiksvriendelijk.

Je scant naar en/of print rechtstreeks vanaf Box, Dropbox, Google Classroom en Drive, Evernote, OneDrive of e-mail/webmail. Ocr is ook van de partij.

Foto’s (en documenten) printen kan met behulp van de Canon Print Inkjet/Selphy app rechtstreeks vanaf smartphone of tablet. Allerlei creatieve prints creëer en print je met behulp van de gratis Canon Creative Park app. Die bevat sjablonen voor briefpapier, kaartjes, spelen, leerrijke prints etc.

Canon Creative Park app

Canon Creative Park app (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Dankzij de gratis meegeleverde drie vellen Canon 13×13 cm fotopapier kan je de fotoprintfunctie direct uitproberen.

 
Prestaties

Onze testmethode bestaat uit drie hoofdonderdelen: kwaliteits- en snelheidstest (op basis van ISO-methodes) en punten voor de functionaliteit van het apparaat. In de uiteindelijke prestatiescore weegt de eigenschappenscore voor vijfendertig procent door, de snelheidsscore voor dertig procent en de kwaliteitsscore voor vijfendertig procent. We berekenen verder nog een prijsprestatiescore. Daarin telt de prestatiescore mee voor vijftig procent, de door ons berekende gemiddelde paginakostprijs voor zwart en kleur voor dertig procent en de gemiddelde internetprijs van het apparaat voor twintig procent.

De Canon PIXMA TS8350-serie print in de gebruikte benchmarks zwartwitpagina’s aan gemiddeld 16,9 ppm (pagina’s per minuut); dat is dus zelfs nog iets sneller dan Canon zelf vermeldt.

De gemeten kleurafdruksnelheid varieert tussen 1,9 en 6,5 ppm afhankelijk van het documenttype en of er al dan niet dubbelzijdig wordt geprint. Dat is dan weer iets trager dan Canon beweert.

Een A4-kleurenfoto in de beste kwaliteit op fotopapier randloos afdrukken gebeurt aan een halve pagina per minuut.

A4 scannen aan driehonderd dpi gaat met een gemiddelde snelheid van 1,4 ipm (beelden per minuut). De kopieersnelheid is 0,9 ipm.

Op het gebied van kwaliteit excelleert de Canon PIXMA TS8350-serie. De gemiddelde afdrukkwaliteit is uitstekend met een kwaliteitsscore van 93/100. Zowel monochrome als kleurenafdrukken (op hoge kwaliteit) zien er uitstekend uit en foto’s print deze multifunctional behoorlijk goed. Of het fotolabkwaliteit is durven we niet te beoordelen, maar met het juiste papier en een goede bronfoto is het onderscheid moeilijk te maken.

Conclusie
Print je niet al te veel, bovendien vooral foto’s, en wens je toch het gemak van een alles-in-éénprinter, weliswaar zonder automatische documentinvoer, dan doe je met de Canon PIXMA TS8350 / TS8351 / TS8352 geen slechte zaak. De algemene afdrukkwaliteit is uitstekend, voor alle soorten prints.
Prijs
€ 158,-
Foto van Canon
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

3 REACTIES

  1. Het gebeurt vaak dat de printer niet afsluit.
    Ook verschijnt er vaak naast het Wi-Fi symbool een rood kruisje en dan kan je over het afdrukken een kruis maken.
    Ik ben ermee naar de winkel gegaan en daar werkte alles uiteraard wel. Bizar!

  2. Een zeldzame keer slaag ik er in een blad dubbelzijdig af te drukken. In de overgrote meerderheid van de gevallen loopt het papier vast. Wat wel moed geeft is dat je het papier vrij vlot kan verwijderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.