Het werk van de fotograaf na de “klik”

0
57

Tekenen, spelen, creatief bezig zijn…
Foto- & Beeldbewerking 2.0 is ook een tekenprogramma, zowel pixel-georiënteerd als vector-georiënteerd. Bézier-curven tekenen, lijnsegmenten instellen, bewerken of met elkaar verbinden en vector-autovormen liggen dus binnen handbereik. Punthaken, hartjes, badges, tranen, spiralen en allerlei andere vormen zijn eenvoudig te combineren met foto’s en andere afbeeldingen waarop je dan ook nog eens laageffecten en kleurverlopen kunt toepassen. Tekst in alle mogelijke vormen toevoegen is uiteraard ook geen probleem.
Een hele resem exportopties, waarbij een aantal speciaal bedoeld om webafbeeldingen inclusief hotspots te genereren, en enkele voorzieningen om afbeeldingen te optimaliseren ronden het geheel af. Het maken van PDF-bestanden zit er ook bij, maar het blijkt niet mogelijk de compressie in te stellen wat leidt tot onnodig grote bestanden.
De afdrukmodule verdient ook nog een bijzondere vermelding. Er zitten namelijk een aantal sjablonen bij, zoals bijvoorbeeld pasfoto’s. Je sleept de foto’s die je wilt afdrukken op de sjabloon waarbij die automatisch tot op de juiste grootte herschaald worden. Op die manier kan je natuurlijk optimaal gebruik maken van de ruimte op het fotopapier.


Printen met sjablonen

Het mooiste moet nog komen
Indien de bespreking hier nu zou eindigen, dan zouden we besluiten dat Foto- & Beeldbewerking 2.0 een erg compleet en aangenaam te gebruiken programma is voor fotobewerking en creatief tekenen. Maar net hier gaat Easy Computing nog een stap verder. De meegeleverde handleiding is niet alleen mooi, het blijkt een erg duidelijk en vlot geschreven doe-boek te zijn.
Vanaf de echte basisconcepten zoals selecteren en bijsnijden via het tekenen en schilderen, morfen en klonen tot het werken met lagen en maskers. Vormlagen en tekstlagen, die specifiek zijn bedoeld om objecten (vormen of tekst) van de andere lagen te isoleren zodat ze achteraf naar behoefte kunnen worden bewerkt, en aanpassingslagen om filters toe te passen op de onderliggende lagen worden op een zeldzaam duidelijke manier aangeleerd.
Koester je ambities om een eigen website te maken, dan kan je hier ook alles leren over gif, jpg en png-bestanden, je kunt zelfs webanimaties maken (animated gifs) en imagemaps met hotspots en hyperlinks.


Ook weer het resultaat van een oefensessie

1
2
3
4
Vorig artikelSnelle fotoprinter voor thuisgebruik
Volgend artikelBetaalbare dvd-speler
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.