Het werk van de fotograaf na de “klik”

0
57

Een krachtig gereedschap
Ondanks dit doordeweekse voorkomen ontpopt Foto- & Beeldbewerking 2.0 zich in het gebruik al snel tot een krachtig softwarepakket om met digitale foto’s en bitmap- of vectorafbeeldingen te werken, ongeacht of je die op het web wilt publiceren, in multimediatoepassingen wilt integreren of op papier wilt afdrukken.
Dankzij de ingebouwde ondersteuning voor scanners en digitale camera’s met TWAIN-interface kan je eenvoudig je eigen foto’s importeren, terwijl je met de talrijke importfilters vrijwel alle standaard afbeeldingformaten kunt openen, inclusief PaintShop Pro (.psp) en Adobe Photoshop (.psd) bestanden. Het enige dat we missen is de mogelijkheid om schermafdrukken (screencaptures) te maken. Natuurlijk kan je altijd wel gebruikmaken van de toetsencombinatie "shift + print screen" en het resultaat dan in Foto- & Beeldbewerking 2.0 plakken als een nieuwe afbeelding, maar het is en blijft behelpen.


Het openingsscherm: wat wil je doen?

Via een uitgebreide gereedschapsset met tientallen functies en effecten kan je je foto’s gemakkelijk aanpassen. Natuurlijk kan je foto’s draaien, bijsnijden en eventueel rode oogjes corrigeren. Zo nodig kan je helderheid, contrast, kleurbalans, enzovoort bijregelen. Enkel de menuopties Autoniveaus en Autocontrast bestaan om automatisch het toonbereik van je digitale foto’s zonder al teveel inspanningen op te vijzelen, maar een alles-in-een knop ontbreekt spijtig genoeg. Toegegeven, in heel wat omstandigheden slaat zo’n autocorrectie de bal compleet mis, maar anderzijds stellen wij toch vast dat die functie bij concurrerende programma’s steeds beter wordt.


Gelukkig wordt de werking van al die knopjes keurig uitgelegd

Veelzijdigheid troef
Qua mogelijkheden stelt het programma zeker niet teleur. Zo bevat het programma een hele reeks effecten om je foto’s en creaties een artistieke uitstraling te geven, zoals Gebrandschilderd glas, Hoogdoorlaatfilter, De-interlacing, Bol, Cilinder, Gloeiende randen, Contouren tekenen, Poolcoördinaten, Halftoon, Offset, Tegels, en dergelijke. Bovendien blijken effecten zoals Bewegingsonscherpte, Radiaal vervagen, Zoomen, Kleur vervangen en de verschillende filters om randen op te sporen erg gebruiksvriendelijk en functioneel.
Foutjes op oudere, ingescande foto’s blijken gemakkelijk en effectief te corrigeren en te retoucheren. Met het gereedschap Krassen verwijderen kopieer je op basis van kloontechnieken de textuur van een zuiver brongebied om beschadigde delen van een foto te herstellen, met de opdracht Stof en krassen verwijderen reduceer je in een oogwenk de hoeveelheid ruis in een foto door ongelijksoortige pixels te wijzigen.


OK, het is sluikreclame, maar gebaseerd op een oefening.

1
2
3
4
Vorig artikelSnelle fotoprinter voor thuisgebruik
Volgend artikelBetaalbare dvd-speler
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.