Digitale werktafel voor amateurcineasten

16
140

Adobe Premiere Elements heeft een flinke graai gedaan in het arsenaal mogelijkheden van zijn grote broer Adobe Premiere Pro: meer dan 150 presets plus nog eens meer dan 70 geluids- en video-effecten en meer dan 70 overgangen. Daar kan je dan de mogelijkheden bijtellen om elke clip in te korten, in stukken te snijden, fast- of slow-motion op toe te passen, dat is zeker niet mis. Over alles wat je hier met tekst kan uitrichten in titels en onderschiften kunnen we ook een volledige paragraaf vullen, we zullen het beperken tot "veel, erg veel".


Spelen met letters

Het eindresultaat
Normaal gezien ga je het resultaat op een dvd branden, maar je kunt er ook een film in MPEG-formaat of in Quicktime van maken. Je kunt je film ook optimaliseren voor je website, waarbij je dan weer de verbindingssnelheid kan kiezen (van kabel tot 56K-modem) van je potentiële publiek. Je kan het eindproduct zelfs optimaliseren voor PocketPC of GSM.
Voor het maken van een "echte" dvd kies je eerst een sjabloon voor het hoofdmenu en voor de keuze van de scènes. De verdeling van je film in scènes kan je overigens ofwel zelf doen, ofwel aan het programma overlaten. In dat laatste geval zal ofwel het begin van elke clip ook het begin van een nieuwe scène worden, ofwel zal telkens om een vast aantal minuten een nieuwe scène beginnen. Adobe Premiere Elements 1.0 heeft voor het branden zelf zijn eigen brandersoftware aan boord.


Hoofdmenu van je dvd

Conclusie
Loop je met een camcorder rond, dan weet je dat je je film op één of andere manier zult moeten bewerken voor je hem kan vertonen. Adobe Premiere Elements 1.0 biedt je hiertoe de mogelijkheid om zonder veel omhaal snel een mooi resultaat te bekomen. Is dit echt je enige streefdoel, dan is Adobe Premiere Elements 1.0 eigenlijk te veel van het goede. Dit programma richt zich veeleer tot de amateurs die er een hobby van willen maken, die er plezier aan beleven iets moois te creëren en bereid zijn daar tijd en energie in te steken. Zij zullen zich zeker niet bekocht voelen met Adobe Premiere Elements 1.0. Je kunt dit programma ook zien als een opstapje naar Adobe Premiere Pro, want zonder enige voorkennis of begeleiding aan de Pro-versie beginnen zullen slechts weinigen tot een goed einde brengen.
Adviesprijs
Adobe Première Elements 1.0 = 98,77 euro;
Adobe Première Elements 1.0 + Adobe Photoshop Elements 3.0 = 151,25 euro.
Systeemvereisten
Intel Pentium III 800 MHz-processor of AMD Athlon XP-processor Windows XP Professional, Home Edition of Media Center Edition met Service Pack 1 (Adobe-toepassingen in Windows XP met Service Pack 2 ), 256 MB RAM, 1,2 GB vrije ruimte op de vaste schijf voor de installatie, cd-rom-station (voor het exporteren naar dvd’s is een compatibele dvd-recorder vereist), 16-bits (XGA) scherm met schermresolutie van 1024 x 768, Microsoft DirectX 9-compatibele stuurprogramma’s voor geluid en weergave, DV-/i.Link-/FireWire-/IEEE 1394-interface voor de aansluiting van een Digital 8- of DV-camcorder
1
2
3
4
Vorig artikelAudiospelers met FM-opnamefunctie
Volgend artikelFantasie of realiteit?
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

16 REACTIES

  1. Ik heb sinds kort een nieuwe pc met adobe elements, hoe kan ik de project files van mijn vorige adobe premiere inladen met adobe elements?

  2. ik heb in\’t begin ook vrij veel in pinnacle studio zitten teste, maar niet kan tippen aan de producten van adobe. Zowel de pro als elements zijn master pieces

  3. Ik zit al van Augustus te kloien met Pinnacle eerst 9+ en dat ging nog maar dan ben ik overgeschakeld op 10+ dan begon het geklooi pas goed . Kan iemand mij zeggen welke adobe ik het beste zou aanschaffen. Ik heb een PC met 2 giga ram geheugen en ik heb de indruk dat dit voor adobe maar net genoeg is.

  4. @pbouwman: Maak je echt kortfilmpjes, dan kun je die wel eerst achter elkaar plakken, en dan manueel per film een scène maken in het menu.
    Ik heb momenteel Adobe premiere elements niet op de pc\’s staan, ik kan me niet herinneren of er echte dvd-menu\’s mee gemaakt kunnen worden. Het zou kunnen dat je daarvoor naar de \”grote\” (lees: en veel duurdere) versie moet gaan. Misschien kunnen andere lezers met meer ervaring met dit product je aanwijzingen geven?

  5. ik heb premiere elments ook en maak er leuke films mee.
    Ik heb alleen het probleem :Als je een film brandt op de dvd dan kan er maar 1 film op 1 dvd. Wie weet hoe je dat kan veranderen want ik vind het zo\’n zonde dat er maar 1 filmpje op een dvd kan. Zeker als het mar een film van 15 minuten is. Wie heeft er oplossingen voor?
    Ik wil graag meerder filmpjes op een dvd kunnen zetten.

  6. Dit las ik op http://www.zdnet.nl/reviews.cfm?id=42020

    Een dvd branden is met Premiere Elements 1.0 erg simpel en de templates zien er goed uit. Jammer genoeg zijn deze voorbeeldmenu\’s moeilijk aan te passen. We kunnen de achtergrondafbeelding of het lettertype niet veranderen. Een dvd-menu met achtergrondgeluid of bewegende beelden behoort evenmin tot de mogelijkheden.

  7. @ Knutselpeter: Ja hoor, je kan Brightness en Contrast bijregelen, je hebt zelfs de keuze tussen automatisch of manueel. Net zoals een de kleurverzadiging, de scherpte enz enz.

  8. Kun je helderheid / contrast ed ook gewoon bijstellen zoals met pinnacle 8??

  9. Ik werk sinds 2 weken met premiere elements en ik wil niet meer anders. Het is zeer stabiel en ik heb geen ellende meer met het branden van DVD\’s en synchronisatie van films. Dit had ik voorheen met pinnacle studio 9 wel.

    Dus echt een aanrader!!

  10. zeer compleet pakket! Alles zit erin wat je nodig hebt. En stabiel , en dat kan je niet van ieder videobewerkingspakketje zeggen!

  11. Ik heb Premiere Elements 1.0 sinds vandaag in mijn bezit. Had al wat ervaring met Premiere Pro, maar zeker voor de thuisgebruiker biedt Elements zeer veel voor het geld. Echt een aanrader. Veel stabieler en uitgebreider dan Studio 9 Plus van Pinnacle en ook nog eens voordeliger. Echt een aanrader dus!!!

Reacties zijn gesloten.