Goedkopere beamers, zonder aan de kwaliteit te raken

2
44

Videoprojectie
Videoprojectie stelt andere eisen dan projectie van zakelijke presentaties. Voor het laatste zijn factoren zoals pixelresolutie, draagbaarheid en snufjes zoals muisbediening en digitale zoom van belang. Voor het eerste zijn heel andere criteria belangrijk. Hoe goed is de zwart-, grijs- en kleurweergave? Welke videoformaten ondersteunt de projector? Hoe lichtsterk is de lens? Welke beeldverhoudingen ondersteunt de projector?

Breedbeeld
De meeste moderne beamers ondersteunen de breedbeeldverhouding van 16:9. Ze hebben ook allemaal zogenaamde Component-ingangen, hoewel u hiervoor soms nog een optionele conversiekabel moet aanschaffen.

Een dergelijke aansluiting, die drie videosignalen van elkaar scheidt, garandeert de hoogste weergavekwaliteit. Het weergave-apparaat moet uiteraard over een gelijkaardige uitgang beschikken. Een ander toverwoord is progressive scan, een moeilijk woord om aan te geven dat het videosignaal non-interlaced naar de projector wordt gestuurd. De meeste moderne videobeamers ondersteunen signalen zonder interlacing. Als je zich nog de (goedkope) interlaced videoschermen uit de begindagen van de pc herinnert, dan weet je dat een non-interlaced scherm een stabieler, scherper en beter beeld geeft. Hetzelfde geldt voor een zogenaamde progressive scan beamer. Ook hier moet het weergave-apparaat de juiste non-interlaced signalen naar de beamer kunnen sturen om die hogere kwaliteit te kunnen weergeven.

Hoe video aansluiten?
Beschikt jouw weergave-apparaat niet over een Component-aansluiting, dan gebruik je best de s-video-aansluiting die het videosignaal in tweeën splitst. Je herkent die aan de mini-DIN aansluiting met vier pinnen. S-video geeft een veel beter resultaat dan de (gele, coax) composiet video-aansluiting, die je alleen in uiterste nood mag gebruiken en die een veel minder mooi beeld geeft.

1
2
3
4
Vorig artikelPlasma-tv’s van de vijfde generatie
Volgend artikelHd’s voor zware gebruikers
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Als je in de tabel kijkt, zul je zien welke projectoren bv. achter een scherm of op het plafond kunnen projecteren. Een witte muur geeft lang zo een goed resultaat niet als een scherm, maar in noodgevallen kun je natuurlijk zo ook projecteren.

  2. Hoe zit het met projecteren onder een hoek? Is dat tegenwoordig standaard aanwezig? Moet er een speciaal scherm worden gehangen of is een witte muur voldoende?

Reacties zijn gesloten.