Goedkopere beamers, zonder aan de kwaliteit te raken

2
44

Lichtsterkte
Hoe krachtiger de lamp, hoe helderder het geprojecteerde beeld, maar ook hoe duurder de beamer. Ook hier vinden we een verschil terug tussen goedkope beamers voor thuisgebruik en hun wat duurdere zakelijke broers. Voor videoprojectie hoeft de lamp niet zo krachtig te zijn, vooral niet als de kamer waarin wordt geprojecteerd wordt verduisterd. Bij zakelijke projecties kan het echter nodig zijn om te projecteren in een halfverlichte of zelfs verlichte ruimte. Dat kan alleen met een voldoende krachtige lamp. Fabrikanten drukken de lichtsterkte of ‘luminosity’ uit in zogenaamde ANSI Lumen. ANSI of American National Standards Institute is de V.S. normenorganisatie. Een waarde van 1.000 of meer is noodzakelijk voor projectie in halfverlichte ruimtes. Tweeduizend ANSI Lumen of méér maakt projectie in verlichte ruimtes mogelijk.

Bediening en gebruiksgemak
Tenzij de beamer bedoeld is om vast te worden opgesteld, is de draagbaarheid een belangrijk aankoopcriterium. Beamers worden gelukkig steeds compacter en lichter. Zelden kom je nog een exemplaar tegen dat meer dan drie kg weegt en de kleine dlp-projectoren die je meer en meer ziet wegen zelfs minder dan twee kg.
Draagbaarheid is één zaak, projectiegemak een andere. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om de computermuis te kunnen besturen via de afstandsbediening van de projector. De muisverbinding tussen computer en beamer kan serieel, via ps/2-aansluiting of via usb gebeuren. USB biedt de meeste flexibiliteit.
Andere handigheidjes zijn de mogelijkheid om het geprojecteerde computerbeeld digitaal uit te vergroten of om een tweede, kleiner beeld te projecteren bovenop het hoofdbeeld (zogenaamde PIP of picture-in-picture).
Een laseraanwijzer die ingebouwd is in de afstandsbediening is ook erg handig, omdat je dan aanwijzingen kunt geven met één apparaat in de hand. Verder is het in duistere ruimtes handig als de afstandsbediening en de belangrijkste bedieningsknoppen op de projector kunnen worden verlicht. Ook kan het interessant zijn om twee computers tegelijk te kunnen aansluiten waartussen je snel kunt overschakelen.
Vuistregel is ook hier dat een beamer met meer mogelijkheden en hoger gebruiksgemak ook meer kost. Beamers voor thuisgebruik ontberen de genoemde snufjes meestal, want het is een manier voor de fabrikanten om ze goedkoper en dus aantrekkelijker voor de particuliere gebruiker te maken. Laat je overigens niet verleiden tot de aankoop van een beamer die volledig met de afstandsbediening moet worden bediend. Vergeet je die, is ze kapot of is de batterij op dan kun je niet verder. Op de beamer zelf moeten de belangrijkste bedieningsknoppen aanwezig zijn en moet je ook het menu kunnen bedienen.

DLP

Niet alle beamers zijn van het TFT LCD-type (Thin Film Transistor Liquid Crystal Display). Over de logge en grote analoge beamers met rode, groene en blauwe ‘beeldbuizen’ hebben we het in dit artikel verder niet. Die zijn zeer duur en worden alleen gebruikt voor heel specifieke toepassingen.
Bij de draagbare beamers gebruiken sommige fabrikanten Digital Light Processing (DLP) spiegeltjes, gebaseerd op de Digital Micromirror Device (DMD) technologie van Texas Instruments. Een DMD bestaat niet uit kristallen, maar uit duizenden kleine, vierkante spiegeltjes, die boven op een static random access memory (SRAM) zijn gemonteerd. De spiegeltjes zitten op scharnieren, waardoor ze twee posities kunnen innemen: +10 graden (ofwel “aan”) en -10 graden (ofwel “uit”). Staan ze recht (0 graden) dan staan ze in ruststand.

Het signaal in een DLP-projector blijft in het digitale domein, van computer tot projectie-eenheid, die een natuurgetrouwere weergave mogelijk zou moeten maken. DLP is vooral populair bij heel draagbare beamers, zoals de piepkleine apparaten van Dell en HP. Een nieuwe versie van DLP gebruikt nog kleinere spiegeltjes, zodat je er echte minibeamers mee kunt bouwen die niet groter zijn dan een paperback. Toch presteren dergelijke apparaten erg goed, zeker als ze vooral worden gebruikt voor zakelijke presentaties.

1
2
3
4
Vorig artikelPlasma-tv’s van de vijfde generatie
Volgend artikelHd’s voor zware gebruikers
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Als je in de tabel kijkt, zul je zien welke projectoren bv. achter een scherm of op het plafond kunnen projecteren. Een witte muur geeft lang zo een goed resultaat niet als een scherm, maar in noodgevallen kun je natuurlijk zo ook projecteren.

  2. Hoe zit het met projecteren onder een hoek? Is dat tegenwoordig standaard aanwezig? Moet er een speciaal scherm worden gehangen of is een witte muur voldoende?

Reacties zijn gesloten.