Goedkopere beamers, zonder aan de kwaliteit te raken

2
44

Projectiescherm
Bij de kost van een beamer moet je nog andere dingen tellen. Een goed projectiescherm is essentieel indien je de beamer vooral in een eigen presentatieruimte of thuis (voor video) gebruikt. Zonder degelijk scherm kan zelfs de beste beamer geen goed beeld projecteren. De kosten van een projectiescherm zijn recht evenredig met de omvang. Voor een goed scherm met een diagonaal van een meter of twee betaal je al gauw enkele honderden euro’s.
Kies een niet te reflecterend scherm, want dit heeft in tegenstelling tot wat je misschien zou vermoeden een negatieve invloed op de videokwaliteit. Een opgegeven reflectiegraad tussen 1.0 en 1.2 is ideaal. Projecteer je vooral zakelijke grafieken en minder video dan is de reflectiegraad minder belangrijk. Daarnaast moet je nog een plaats vinden om uw projector neer te poten. Dat kan een speciaal voor dat doel gemaakt stevig tafeltje zijn, maar het is natuurlijk veel handiger en mooier om de beamer in een presentatieruimte of bij je thuis permanent aan het plafond te bevestigen. Ook dat kost geld. Alle moderne beamers kun je op die manier bevestigen.
Nog knapper is het als je de projector àchter een speciaal daarvoor geschikt projectiescherm kunt plaatsen. Dergelijke schermen zijn natuurlijk nog veel duurder.

Levensduur lamp
De levensduur van de lamp is een ander heikel punt. Beamerlampen kosten aardig wat geld. Hoe snel ze slijten hangt af met welke kracht ze branden. Bij erg lichtsterke projectoren kun je meestal een spaarstand inschakelen. De lamp brandt dan minder hel en slijt ook minder snel. Bovendien moet de ventilator minder werken en krijgt u op die manier minder lawaai te horen.
In het slechtste geval gaat een lamp ongeveer tweeduizend uur mee. Dat komt overeen met bijna duizend dagen twee uur per dag “beamen”. Philips is gespecialiseerd in projectorlampen en de elektronica die er omheen zit. Het heeft nu al lampen in de aanbieding die vijfduizend uur of meer meegaan. Philips gebruikt deze lampen in zijn eigen projectoren, maar verkoopt ze ook aan de meeste andere fabrikanten. De levensduur van de lamp wordt sterk beïnvloed door de zorg waarmee je ermee omspringt. Vooral bij beamers die veel op verplaatsing gaan, kan dat nogal eens problemen opleveren. Je moet de gebruiker van de beamer op het hart drukken het apparaat na afloop van de presentatie voldoende te laten afkoelen. Zowat alle beamers laten de ventilator nog een tijdje draaien nadat de beamer is uitgeschakeld. Pas als de beamer helemaal stil valt, mag je hem uit het stopcontact trekken en in de draagtas steken. Doe je dit terwijl de lamp nog warm is, dan is de kans groot dat de lamp (sneller) kapot gaat.

Lawaai
Eén van de nadelen van beamers is het lawaai dat ze produceren. Krachtige lampen dienen te worden gekoeld en ventilatoren maken nu eenmaal lawaai. Gelukkig krijgen de fabrikanten dit probleem meer en meer onder de knie.
Nog niet zo lang geleden produceerden bijna alle beamers (veel) meer dan een bijna fluisterstille 50 dBA. Toen we eind vorig jaar beamers testten, produceerden alle apparaten minder dan 50 dBA, sommige, zoals die van Philips, zelfs véél minder (een bijna onhoorbare 28 dBA). Slechts een handvol uitzonderingen gingen nog boven de 50 dBA, maar geen enkele haalde meer dan 55 dBA. Dat is heel acceptabel, want dan hoor je de beamer alleen als het stil is in de projectieruimte.

Conclusie
Bij de beamers is er op het gebied van de functionaliteit, de kwaliteit en het geproduceerde lawaai duidelijk een hele vooruitgang te bespeuren. Hopelijk gaan de fabrikanten verder op de ingeslagen weg en krijgen we steeds meer projectiekwaliteit voor steeds minder geld.
1
2
3
4
Vorig artikelPlasma-tv’s van de vijfde generatie
Volgend artikelHd’s voor zware gebruikers
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Als je in de tabel kijkt, zul je zien welke projectoren bv. achter een scherm of op het plafond kunnen projecteren. Een witte muur geeft lang zo een goed resultaat niet als een scherm, maar in noodgevallen kun je natuurlijk zo ook projecteren.

  2. Hoe zit het met projecteren onder een hoek? Is dat tegenwoordig standaard aanwezig? Moet er een speciaal scherm worden gehangen of is een witte muur voldoende?

Reacties zijn gesloten.