Schoon spul

1
446

Testindrukken
De beeldweergave van dvd-video’s is prachtig: we konden geen enkel negatief kenmerk ontdekken. Een zoom-functie ontbreekt eigenaardig genoeg. Het toestel heeft een ingebouwde Dolby Digital- of kortweg DD-decoder, maar eigenaardig genoeg geen DTS-decoder. Alleen daarvoor zou je dan de digitale aansluiting moeten gebruiken. In feite zal een eigenaar van de DVP-NS705V er waarschijnlijk voor kiezen om dvd’s gewoon altijd via de digitale aansluiting af te spelen en dus de ingebouwde DD-decoder gewoon te negeren. Deze speler kan ook mp3-schijfjes lezen en biedt ook ondersteuning voor dvd-r en dvd-rw. Het toestel heeft een schijfgeheugen voor maar liefst veertig discs. Dat wil zeggen dat hij van veertig schijfjes onthoudt waar je gebleven was met afspelen en vanaf dat punt de draad weer oppakt als je het afspelen onderbreekt en later weer hervat. Wij kunnen ons niet voorstellen dat iemand tientallen schijfjes afspeelt en allemaal onderbreekt om ze later weer te hervatten, maar het is in elk geval mogelijk.

De geluidsweergave hebben we beoordeeld voor gewone cd’s, voor Super Audio cd’s en voor muziek-dvd’s. Gewone cd’s kun je op twee manieren weergeven: via de analoge uitgang van de speler of via zijn digitale. In het laatste geval moet een digitaal-naar-analoogconversie (DAC) in je versterker plaatsvinden. Bij goedkopere cd-spelers verdient de digitale aansluiting de voorkeur, omdat de DAC in de meeste surroundversterkers van betere kwaliteit is dan die in de cd- of dvd-spelers. Ook voor de DVP-705V is dat zo: de cd-weergave via de analoge aansluiting is erg doorsnee, niets spectaculairs. We konden zo goed als geen verschil in kwaliteit ontdekken tussen de DAC in de speler en die in onze receiver. Bij Super Audio cd blijkt alles ook keurig weergegeven te worden, maar zonder een hoorbare toename in detail ten opzichte van een gewone cd. Hier deden we de blinde test met argeloze passanten waarover we in de inleiding spraken. Niemand kon Super Audio cd als het kwalitatief betere formaat aanwijzen als er heen en weer geschakeld werd tussen de twee. Dat veranderde natuurlijk wel als we kozen voor de meerkanaalsweergave. Een leuk detail: de meeste dvd-spelers ‘grijpen’ het tv-beeld via de SCART-aansluiting zodra je ze aanzet, maar Sony niet. Dat gebeurt pas als je op ‘play’ drukt. Een tip voor Sony: het is helemaal perfect als de tv met rust gelaten wordt totdat er een schijfje met video-informatie (dvd of video-cd) afgespeeld wordt – we willen eigenlijk dat het tv-beeld onveranderd blijft als we alleen maar wat muziek in de achtergrond willen spelen.

1
2
3
4
5
Vorig artikelVia je tv e-mail lezen
Volgend artikelReislustige muis

1 REACTIE

  1. Tsja had een Onky versterker gekocht (TX SR601E) en had nog een oude cd speler van Flippie van 12 jaar oud. Dus maar Sony gekocht de NS930V. Heb alles gedownmixed op stereo voor mijn ASW Cantius IV speakers. Het geluid is subliem voor zover ik dat kan beoordelen. Het beeld is ook goed en ook MP3 cd\’s klinken goed. Het ding doet wat hij doen moet en dat meer dan voortreffelijk. De lade is inderdaad een beetje van kermiskwaliteit. Maar Ik heb Marantz , Onkyo, Philips en Yamaha gezien. Ook daar is het niet beter. Mijn oude Philps is robuuster.

Reacties zijn gesloten.