Schoon spul

1
446

Bediening
Zoals bij alle dvd-spelers moet je als allereerste het toestel configureren. Bij een Super Audio cd-speler heb je nog wat meer werk, omdat je hier ook de instellingen van de surroundluidsprekers moet invoeren. Vanwege auteursrechtperikelen geven de spelers de signalen voor Super Audio cd (en ook voor dvd-audio) alleen maar in analoog, niet in digitale vorm, door. En dat betekent helaas dat je surroundversterker zijn surroundconfiguratie niet kan toepassen, want die is immers voor de digitale kanalen bedoeld. Bijgevolg moet je die hele surroundconfiguratie met behulp van configuratie-dvd’s en een geluidsmeter opnieuw doen. Een cursus over het afregelen van een surroundluidsprekersysteem vind je op DiskIdee in dit artikel.
Het spelermenu van de DVP-705V ziet er mooi uit en zit vrij logisch in elkaar. Als je het menu de eerste keer start, krijg je een snelle-installatiewizard. Later kun je het menu oproepen om instellingen in meer detail te bekijken of te wijzigen. Dat is wel niet zoduidelijk voorgesteld. Bij Sony moet je immers in het hoofdmenu helemaal omlaag naar ‘Installatiewizard’ en dan krijg je daar een keuze tussen ‘Snel’ (dat is wat je in bij de eerste menustart kreeg) en ‘Volledig’. Alleen als je ‘Volledig’ kiest, krijg je submenu’s met instellingen voor de diverse speleronderdelen. Sony gaat er kennelijk van uit dat het spelermenu hoofdzakelijk voor informatie en navigatie van af te spelen schijfjes gebruikt zal worden en heeft al die functies dus prominent aanwezig gezet. De toestelconfiguratie zit verborgen achter twee andere menukeuzes. In vergelijking met de luidsprekerinstellingen van een surroundversterker ontbeert de DVP-705V enkele opties. Zo kun je de crossoverfrequentie van de subwoofer niet instellen, die ligt bij de meeste toestellen vast op 100 Hz (80 Hz voor THX-gecertifieerde apparatuur). Sony koos hier voor een naar onze smaak veel te hoge 120 Hz. Of dat een probleem voor je is, hangt af van je subwoofer en je luidsprekers en hoe die op elkaar afgeregeld kunnen worden. Het geluidsniveau van de individuele luidsprekers kun je maar beperkt regelen: het maximale verschil is maar een goeie 9 dB. Een eigenaardigheid is dat Sony aanraadt de luidsprekers op ‘Large’ (wat betekent dat ze het volledige frequentiespectrum moeten weergeven) te zetten, tenzij er "storingen of vervormingen" te horen zouden zijn! In feite raden wij je aan voor ‘Small’ te kiezen zodra je een goeie muzikale subwoofer in gebruik hebt. Nog een eigenaardigheid is dat je geen balans kunt afstellen: vooraan en achteraan moeten dus de linkse en de rechtse luidspreker even ver van je luisterplaats af staan.
Sony biedt ook nog een afstandsinstelling voor de luidsprekers (de zogenaamde ’time management’) en is daarmee de enige fabrikant die dit zelfs op vrij goedkope Super Audio cd-spelers aanbiedt. Bij Super Audio cd’s kun je kiezen tussende weergave van de cd-laag, of voor stereo of surround (multichannel) weergave van de Super Audio cd-laag – maar alleen vanuit stilstand. Helaas niet tijdens het afspelen van schijfje. Je moet, om een Super Audio cd anders weer te geven, het afspelen van het schijfje volledig stoppen en dan pas kun je een andere laag of afspeelwijze kiezen. Zo is het wel moeilijk om de verschillende lagen en afspeelwijzen met elkaar te vergelijken. Waarom kan Philips dit bijvoorbeeld wel tijdens het afspelen en andere merken inclusief Sony niet? De afstandsbediening heeft een erg logische indeling en kun je heel vlug vloeiend gebruiken. De knopjes zijn vrij klein, maar er is genoeg ruimte tussen gelaten zodat ook mensen met dikkere vingers ze probleemloos kunnen bedienen.

1
2
3
4
5
Vorig artikelVia je tv e-mail lezen
Volgend artikelReislustige muis

1 REACTIE

  1. Tsja had een Onky versterker gekocht (TX SR601E) en had nog een oude cd speler van Flippie van 12 jaar oud. Dus maar Sony gekocht de NS930V. Heb alles gedownmixed op stereo voor mijn ASW Cantius IV speakers. Het geluid is subliem voor zover ik dat kan beoordelen. Het beeld is ook goed en ook MP3 cd\’s klinken goed. Het ding doet wat hij doen moet en dat meer dan voortreffelijk. De lade is inderdaad een beetje van kermiskwaliteit. Maar Ik heb Marantz , Onkyo, Philips en Yamaha gezien. Ook daar is het niet beter. Mijn oude Philps is robuuster.

Reacties zijn gesloten.