Aldi Medion MD 41300 (WID 2010)

5
334

Nadelen
Zo ver, zo goed. Het is toch niet allemaal goud wat hier schijnt. Zo biedt het 15-inch TFT scherm slechts een resolutie van 1024 x 768 pixels, wat een beetje mager is. Medion heeft duidelijk bespaart door voor een goedkoop lcd-paneel te kiezen van een oudere technologische generatie. Niet alleen is de resolutie laag, ook de beeldkwaliteit is niet meer dan redelijk te noemen. Dat is eigenlijk spijtig voor een notebook die je vooral moet beschouwen als een desktopvervanger. Bij de nieuwste notebooks zien we tegenwoordig dikwijls prachtige lcd-schermen met een beeldkwaliteit en resolutie die deze van een gewone, losse lcd-monitor evenaart.
Het interne geheugen is met 512 MB goed bemeten, maar de doorvoersnelheid ervan ligt vrij laag, zodat de zware processor niet het onderste uit de kan op het vlak van prestaties kan halen. Die 3,06 GHz staat wel mooi op de doos, maar de ingenieurs die deze notebook ontwierpen hadden er een beter gebruik van kunnen maken. Met een iets zwakkere (en dus goedkopere) processor zou deze notebook door het relatief trage geheugen denkelijk nog altijd op hetzelfde niveau presteren.
Over het hoge gewicht van bijna drie kilogram had ik het al even. Maar daar moet je eigenlijk nog de werkelijk enorme grote én zware voeding bijtellen, die op zichzelf nog eens een halve kg toevoegt aan het te verplaatsen gewicht. De zware Intel processor trekt nu eenmaal veel stroom en ondanks de grote kast vonden ze bij Medion toch geen ruimte meer om de voeding intern te plaatsen.

Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit van de kast is redelijk, maar meer ook niet. Het toetsenbord geeft een beetje mee als je er hard op typt en hetzelfde geldt voor de steunvlakken waar je polsen op rusten. Ook zit er geen speciale bescherming achter het lcd-paneel zoals je die in duurdere notebooks van bijvoorbeeld IBM wél vindt. Daardoor geeft het scherm een beetje mee als je op de achterkant drukt. Onze raad is om geen voorwerpen op de gesloten notebook te stapelen, want anders zou je de levensduur van het scherm wel eens kunnen bekorten. Je krijgt overigens een rubberen matje meegeleverd dat je volgens de aanwijzingen die erop gedrukt staan (overigens niet in het Nederlands) onder het scherm moet leggen "om beschadiging te voorkomen".
Nog een bedenkelijk punt is de ingebouwde Hitachi TravelStar IC25N060 harde schijf van 60 GB. Ze biedt een hoge capaciteit, maar is met 4200 toeren per minuut niet van de snelste, iets wat zich vooral wreekt bij videotoepassingen, maar wat je toch ook merkt aan de redelijk trage bestandsoperaties onder Windows.
De Li-Ion batterij presteert gegeven de omstandigheden nog behoorlijk. In onze autonomietesten (die het slechtste scenario simuleren) haalt deze Medion-notebook toch nog een respectabele autonomie van bijna drie uur (2 u 57 m om precies te zijn). Maar ook hier schuilt een addertje onder het gras: het opladen van de batterij duurt met iets meer dan drie uur verhoudingsgewijze erg lang.

Support
Op het gebied van support word je verwend met een volledige garantie van drie jaar, die je telefonisch kunt inroepen, waarna de notebook eventueel moet worden opgestuurd indien het mankement niet op afstand te verhelpen valt. Telefoneren kun je elke dag en dit op elk moment van de dag.

1
2
3
Vorig artikelAsus L5800C
Volgend artikelIBM ThinkPad A31p
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

5 REACTIES

  1. Heeft het zin om er sneller en/of groter geheugen in te zetten?
    En zo ja welk dan?

  2. Oei, ik was blijkbaar wat te rap, ik had gelezen dat je op zoek was naar die laptop, nu zie ik dat het alleen het klavier is.
    Ik zie 2 mogelijkheden:
    Ofwel koop je je een \”gewoon\” USB klavier, heb het uitgeprobeerd, werkt prima. Trouwens ook handig als je veel cijfers moet intikken.
    Ofwel is je toetsenbord defect en wil je het laten herstellen, dan neem je contact op met Medion, Tel Be = Tel. 070 – 660400
    en Tel. NL = Tel. 0900 – 6334660

  3. Die computers worden in Aldi verkocht als een \”tijdelijk product\”. Het is een artikel van maart 2004, dus de kans dat je die laptop nu nog vindt is zowat nihil – wat niet wegneemt dat je altijd kan navragen bij de gerant je lokale Aldi.
    Troost je, met de regelmaat van de klok komen soortgelijke aanbiedingen terug – dus als je nog wat geduld kan oefenen…
    Het is overigens een uitstekende laptop, ik heb er zelf één en ben heel tevreden. Eeen beetje zwaar misschien, maar ja.

  4. Heeft dit notebook ook een 230V voeding, en zo ja waar zit die en kan ik \’m aansluiten op het net?Ik lees hierover namelijk niet van in de test.

Reacties zijn gesloten.