Evenwichtig samengestelde desktop bij Aldi Nederland

0
516
Terwijl op woensdag 23 april 2014 in de Belgische Aldi-filialen een tablet in aanbieding komt, ligt er in de Nederlandse filialen een desktop in de rekken. Voor 599,- euro koop je je een Medion Akoya MD 8839 (P5395 D).

“Ligt in de rekken…” is natuurlijk een uitdrukking, waarschijnlijk is “staat achter in de winkel een pallet met grote Medion dozen” dichter bij de realiteit. In de dozen zit immers een blinkend zwarte Medion Akoya desktop van ca. 180 x 375 x 415 mm en met een gewicht van 9 kg. Doe daar nog een klavier bij, enkele cd’s en wat handleidingen, verpak dat alles met de nodige transportbeveiliging en je bekomt een indrukwekkend grote en zware doos.

 
Processor

Het hart van deze desktop is een Intel Core i5 4440 processor, een vrij recente quad-core (derde kwartaal 2013) uit de Haswell-familie, de vierde generatie Intel Core processoren. Hij werkt normaal aan 3,1 GHz, maar met de Turbo Boost Technology ingeschakeld haalt hij tot 3,3 GHz. Hij moet het evenwel stellen zonder Hyper-Threading Technology, het blijft dus bij vier kernen die elk 1 thread kunnen verwerken.

Met Intel Core i5-4440

Met Intel Core i5-4440 (© ; licentie: )

In de reclamefolder gebruikt Aldi het woordje “krachtpatser”. Dat is ten dele waar, het hangt er maar van af waarmee je vergelijkt. Recent verkocht Aldi nog instap-desktops: in België was dat op 19 maart de MD8392 (E2215D) met een Pentium G3220 en in Nederland op 5 februari de MD8310 (E4090D) met een AMD A10-6700.

Kijken we even naar de website van benchmarkspecialist FutureMark dan zie je dat deze budget-processors een 3DMark grafische benchmarkscore halen van respectievelijk 3.130 en 3.540. De in de nu aangeboden computer gebruikte Core i5 4440 haalt een score van 6.390, zowat het dubbele – in die zin is het zeker een krachtpatser. Maar ja, een Core i7 4770 haalt dan weer 8.960…

Positief nieuws is het werkgeheugen dat deze keer 8 GB DDR3 SDRAM bedraagt. 8 GB past naar onze smaak perfect in het plaatje van een computer met een Core i5 4440 processor.

De technische fiche in PDF formaat met de eigenschappen van deze processor vind je in deze pdf: Specificaties Intel Core i5 4440 cpu.

 
Grafisch

In een Intel Core i5 processor zit weliswaar een ingebakken grafische eenheid (hier is dat Intel HD Graphics 4600), maar Medion monteerde nog een andere grafische kaart in de Akoya MD 8839 (P5395 D): een NVidia GeForce GTX 745 DirectX-videokaart met 2.048 MB geheugen.

Mysterieuze NVidia GeForce GTX 745 kaart

Mysterieuze NVidia GeForce GTX 745 kaart (© ; licentie: )

De GeForce GTX 745 is een nogal mysterieuze kaart, in die zin dat er bijzonder weinig over te vinden is. Het zou eigenlijk om een GeForce GTX 750 gaan, met als grootste verschil dat het snelle GDDR5 geheugen vervangen werd door het goedkopere DDR3.

We hebben de weinige gegevens die we her en der bijeensprokkelden samengebracht in deze technische fiche in pdf-formaat: GeForce GTX 745 Performance specificatie.

Deze grafische kaart hoort hiermee thuis in de categorie “fast-middle-class Graphics Cards” en zou hiermee geschikt zijn voor de moderne computerspelletjes, zij het niet altijd op de maximale grafische instellingen.

 
Opslag

Je data kan je kwijt op een harde schijf van 1 TB, dat is mooi zonder meer. Naast deze harde schijf zit in de Akoya MD 8839 (P5395 D) ook nog een snelle Solid State Drive van 64 GB. Deze zorgt er voor dat het opstarten sneller gaat en de toegangstijden tot je data beduidend korter worden.

USB 3.0, multikaartlezer, docking station

USB 3.0, multikaartlezer, docking station (© ; licentie: )

Bovendien is de Medion-kast bovenaan uitgerust met een ligplaats (docking station) voor een HDDrive2Go Super Speed externe harde schijf van Medion waarmee je je opslagruimte zo nodig kunt vergroten. Let er wel op dat de externe harde schijf die in dezelfde periode als de Akoya MD 8839 (P5395 D) bij Aldi aangeboden wordt NIET van Medion is en dus NIET compatibel is met dit docking station.

 
Aansluitingen en uitrusting

Wat opvalt is dat er achteraan weliswaar 4 x USB 2.0 aansluitingen zijn, maar geen enkele USB 3.0. De enige USB 3.0 aansluiting zit vooraan. Dit is een nieuwe trend bij de Aldi computers die we niet goed begrijpen.

Je scherm kan je aansluiten via een DVI-I of een HDMI aansluiting, maar VGA is er niet bij. Een groot probleem is dat niet want een verloopstekker DVI naar VGA wordt meegeleverd.

Aansluitingen achteraan

Aansluitingen achteraan (© ; licentie: )

Verder is alles zoals altijd bij een Medion computer: achteraan nog 3 x cinch-aansluitingen voor 6-kanaals high definition audio en een aansluiting voor een netwerkkabel (gigabit LAN 10/100/1000 Mbit/s).

Je kunt ook draadloos op je netwerk via de WiFi IEEE 802.11 n-standaardtechnologie. Het snellere Wireless-AC is dus nog niet van de partij…

Vooraan vind je naast de reeds vermelde USB 3.0 ook nog een USB 2.0 aansluiting, een microfoon in en een koptelefoon uit. Een multikaartlezer voor SD/MS/MMC/xD-geheugenkaarten en een multistandaard dvd/cd-brander vervolledigen het plaatje.

 
Software

Ook inzake software zijn er geen verrassingen. Windows 8.1 is het besturingssysteem. Binnenkort kun je er ook Windows 8.1 Update op zetten via de Windows Store, zodra die beschikbaar is. Het is zeker een aanrader voor wie niet zo hoog oploopt met de Windows 8 architectuur, want je krijg daarmee de startknop van Windows 7 min of meer terug. Van Microsoft krijg je nog een testversie voor Office 365 en Windows Essentiels.

Cyberlink is van de partij met Power2Go, PowerDirector, PowerDVD, MediaEspresso en PhotoDirector. In het Medion MediaPack zitten Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap van Ashampoo.

Een uitgebreide technische fiche van de Medion Akoya MD 8873 (P5245 D) vind je in deze pdf: Technische fiche Aldi MEDION AKOYA MD 8839 (P5395D).

Conclusie
De Medion Akoya MD 8873 (P5245 D) lijkt ons een evenwichtig samengestelde desktop die het zwaardere werk best aankan. Natuurlijk vind je computers die sneller en krachtiger zijn, maar het is onwaarschijnlijk dat je die ook maar 599,- euro gaat betalen. Deze Medion is daarmee zeker een aanrader.
Adviesprijs
€599
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.
Vorig artikelGoedkope tablet met verbeterde kijkhoek bij Aldi
Volgend artikelAV-receivers ondersteunen 4K Ultra HD video
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.