Digitale allesvreters

6
158

HDMI
Dit is een nieuw soort digitale aansluiting. De afkorting betekent ‘High Definition Multimedia Interface’ of hoge-definitiemultimedia-aansluiting. HDMI geeft een hoge-resolutie en ongecomprimeerde digitale verbinding voor zowel beeld als geluid. Uiteraard is dit voorzien van encryptie en een kopieerbeveiliging. Je moet er zowel een beeldscherm als een audioversterker voor hebben met een HDMI-aansluiting en die zijn op dit moment zeker niet dik gezaaid. Er bestaan dure plasma- en lcd-schermen met een HDMI-aansluiting, maar surroundversterkers met HDMI-ondersteuning zijn nog veel dunner gezaaid. Ook iets om in de gaten te houden: HDMI draagt altijd zowel beeld als geluid over. Je kunt het dus niet gebruiken om alleen maar het geluid af te takken. Als HDMI in gebruik is, vallen alle andere aansluitingen stil en krijg je dus geen beeld meer via SCART of de andere videoaansluitingen en geen geluid meer via de analoge of coax- of optische aansluitingen. Het is een kwestie van alles of niks. Er bestaat nog een tweede soort digitale aansluiting voor alleen geluid en dat is iLink (in feite FireWire of IEEE-1384 met een bandbreedte van 400 Mbit/s), maar daar moeten fabrikanten een licentie voor kopen van Sony en die vragen daar zoveel geld voor, dat je deze aansluiting alleen op de allerduurste spelers en versterkers aantreft. HDMI is ook niet gratis (je vindt overigens meer uitleg over deze digitale interface op www.hdmi.org), maar kennelijk heel wat goedkoper. Vandaar dat een fabrikant als Pioneer ze al in haar middenklassesegment kan aanbieden.

Testindrukken
Als dvd-videoweergever zal de DV-686AV zeker niemand teleurstellen. Pioneer heeft zich geenszins ingehouden en er beste van het beste ingestoken. Je krijgt een 216 MHz/12-bit Video-DAC, digitale correctie van het beeld via ‘noise shaping’ (dit is een techniek die beeldruis uiterste succesvol weet te verwijderen). Zelfs beelden die met ouderwetse geïnterlinieerde videocamera’s opgenomen werden en daarna op een dvd-schijfje gebrand, laat de DV-668A uitzien als nooit tevoren. De speler heeft verder nog een video-egalisator (Video Equilizer of Video-EQ) waarmee je het beeld kunt fijnregelen zoveel je maar wil.
Ook inzake geluid heeft de DV-668AV behoorlijk indrukwekkende kenmerken. Alle digitaal-naar-analoogomzetters of DAC’s ondersteunen 192 kHz en 24 bit. Die zijn een stuk beter van kwaliteit van die van de 565, zodat je de DV-686AV wel degelijk en met succes als een analoge cd-speler kunt gebruiken. In tegenstelling tot bij de 565, waar we sacd duidelijk beter vonden klinken dan dvd-audio, is dat bij de 668 zeker niet het geval. We hebben ons uiterste best gedaan, maar konden echt geen kwaliteitsverschillen ontdekken tussen de twee formaten. Ook voor deze test hebben we elektrostatische luidsprekers ingezet (Audiostatic ES-300 en ES-100). De opmerkingen die we bij de DV-565A maakten over het niveau van de analoge uitgangen, zijn ook van toepassing op de DV-668A. Bij het mengen van verschillende merken kun je dus soms aanzienlijke verschillen in het geluidsniveau aantreffen tussen de diverse ingangen op je versterker. Daar heb je natuurlijk geen last van als je al je materiaal van één fabrikant kiest, maar niet iedereen wil dat. Wij trouwens ook niet. Dit is overigens geen kritiek op Pioneer, maar zo’n beetje op alle fabrikanten. Waarom kunnen jullie niet afspreken om analoge geluidsaansluitingen altijd op bijvoorbeeld 300 mV af te regelen? Dan krijg je geen onaangename verrassingen bij het heen en weer schakelen tussen verschillende geluidsbronnen of aansluitingssystemen.

En de DV-868Ai?
Er is in de reeks universele spelers van Pioneer nog een topmodel: de DV-868Ai. Die heeft een adviesprijs van 1499 euro en zal daardoor voor de gemiddelde beurs niet echt weggelegd zijn. Niettemin willen we die in de nabije toekomst nog wel eens aan de tand voelen vanuit het standpunt van een hifi-enthousiasteling.


Conclusie
De Pioneer DV-565A is geen hoogvlieger op audio- en videogebied, maar levert voor zijn adviesprijs van 399 euro (straatprijzen van 275 euro hebben we al gezien) wel een niet te toppen beeld- en geluidskwaliteit, zeker als je in aanmerking neemt dat hij alle hoge-resolutiegeluidsformaten aankan!
In de middenklasse heeft de Pioneer DV-668AV met een adviesprijs van 799 euro (wij kwamen straatprijzen van 719 euro tegen) wat meer concurrentie, onder meer van Denon. Niettemin biedt de DV-668AV een voortreffelijke beeld- en geluidskwaliteit en besluiten wij dat je voor deze prijs beslist geen betere universele spelers vindt. Wij hadden wel graag gezien dat Pioneer wat meer flexibiliteit in de configuratie en een signaalspoor- of schijflaagkeuze tijdens het afspelen inbouwt. Hou er ook rekening mee dat Pioneer toestellen een lage analoge uitgangsspanning afgeven en dat je dus grote geluidsniveauverschillen kunt krijgen met andere analoge bronnen of met de digitale aansluiting, afhankelijk van de versterker waar je alles op aansluit.
Adviesprijs
Pioneer DV-565A: € 399 (straatprijs van € 275 mogelijk);
Pioneer DV-668A: € 799 euro (straatprijs onder de € 720 mogelijk)
1
2
3
4
5
6
Vorig artikel8 megapixelcamera met ‘Sunshine’ LCD-monitor
Volgend artikelBelgacom Skynet rukt op

6 REACTIES

  1. Op een lcd-tv krijg je het beste beeld als dat digitaal doorgegeven kan worden. Dus ofwel met DVI ofwel met HDMI. Tak je het beeld analoog af, dan moet je ondersteuning hebben voor progressieve aftasting. Zowat alle moderne dvd-spelers ondersteunen dat. Het meest hoogwaardige beeld en geluid ga je natuurlijk krijgen van de betere dvd-spelers van merken zoals Denon, Philips, Pioneer en Sony. Meer details vind je in de testen van dvd-spelers op deze website!

  2. Zijn de dvd spelers; denon 2800 of de pioneer 717 apparaten die voldoen en geschikt zijn om op een LCD tv het beste beeld te verkrijgen, ik ben op zoek naar een goede dvd speler, maar zie door de bomen het bos niet meer…….graag uw reactie!
    Grt
    Pieter

  3. Jazeker, De filters en instelmoelijkheden geven ook op een gewone 100 Hz meer details prijs als ooit tevoren. Ik heb er zelf ook 1 aangeschaft en ben onder de indruk van de extra details in BEELD en GELUID. Mijn oude Panasonic RA82 laat hij in alle opzichten ver achter zich.

  4. is deze speler nou ook goed voor mijn jvc 100 hz breedbeeld.
    ik wou gelijk een speler die ook op de toekomst is voorbereid.
    heb ik op mij tv ook superklasse beeld met deze speler.

Reacties zijn gesloten.