Digitale allesvreters

6
158

Bediening
Het eerste wat je moet doen is het apparaat configureren nadat het opgesteld is. Dit is ingewikkelder dan bij een gewone dvd-speler, omdat je ook de instellingen van je surroundluidsprekers in de Pioneer zult moeten configureren. Je zult dus weer je geluidsmeter en de configuratie-dvd’s te voorschijn moeten halen. Een cursus over het afregelen van een surroundluidsprekersysteem publiceerden we al eerder op DiskIdee en vind je hier. Het spelermenu van de DV-565A ziet er mooi uit en zit vrij logisch in elkaar. Bij de instellingen van de luidsprekers moet je wel even uitkijken, want bij sommige wijzigingen moet je op Enter drukken om ze te bevestigen of anders worden ze niet opgeslagen! In vergelijking met de luidsprekerinstellingen van een surroundversterker ontbeert de DV-565A enkele opties. Zo kun je de crossoverfrequentie van de subwoofer niet instellen, die ligt vast op 100 Hz. Of dat een probleem voor je is, hangt af van je subwoofer en je luidsprekers en hoe die op elkaar afgeregeld kunnen worden. Het geluidsniveau van de individuele luidsprekers kun je afstellen tussen -6 en +6 dB. Er is – hoera! – een afstandsinstelling voor de luidsprekers voorzien (de zogenaamde ’time management’), maar er is geen enkele indicatie of dit nu wel of niet zal gelden voor sacd-weergave. Wij vonden na wat zoeken op internet het antwoord: het geldt voor dvd-audio, maar kennelijk niet voor sacd omdat Sony dat niet ondersteunt in chips voor derden. Sony ondersteunt het wel in hun eigen spelers. In het menu is bij de instelling voor dvd-audio de alternatieve keuze van dvd-video uitgegrijsd en dus uitgeschakeld. Die keuze hadden we liever open gehad, want wij kunnen ons voorstellen dat gebruikers de geluidsweergave van het MLP-signaal op een dvd-audioschijfje wel eens willen vergelijken met het Dolby Digital 5.1- of DTS-spoor op datzelfde schijfje. Bij sacd kun je kiezen tussen de weergave van de cd-laag, of voor stereo of surround (multichannel) weergave van sacd – maar alleen in het instellingenmenu. Helaas niet tijdens het afspelen van schijfje. Je moet, om een sacd anders weer te geven, het afspelen van het schijfje volledig stoppen en dan naar het instellingenmenu van de speler gaan om dat te wijzigen. De afstandsbediening heeft een erg logische indeling en kun je heel vlug vloeiend gebruiken. Er is geen jogfunctie, maar persoonlijk heb ik daar sowieso nooit de zin van ingezien.

Testindrukken
De beeldweergave van dvd-video’s is prima: we konden geen negatieve kenmerken ontdekken. De zoom-functie blijkt de ondertitels mee te vergroten, zodat die uit het beeld vallen. Dat lijkt ons niet echt de bedoeling. De geluidsweergave hebben we beoordeeld voor gewone cd’s, voor sacd’s en voor dvd-audio’s. Gewone cd’s kun je op twee manieren weergeven: via de analoge uitgang van de speler of via zijn digitale. In het laatste geval moet een digitaal-naar-analoogconversie (DAC) in je versterker plaatsvinden. Bij goedkopere cd-spelers verdient de digitale aansluiting de voorkeur, omdat de DAC in de meeste surroundversterkers van betere kwaliteit is dan die in de cd- of dvd-spelers. Ook voor de DV-565A is dat zo: de cd-weergave via de analoge aansluiting is erg doorsnee, niets spectaculairs. Sacd-weergave klinkt beter dan dvd-audio bij deze speler en beide formaten hebben een betere weergave dan een gewone cd. Wij hadden er wel last van dat er een grof volumeverschil optrad tussen de analoge en de digitale aansluitingen, maar dat bleek te liggen aan een verschillende aanpak tussen Pioneer en Sony (die de door ons gebruikte surroundreciever maakte). Pioneer stuurt namelijk een erg lage uitgangsspanning naar buiten: gemiddeld nauwelijks 200 mV. Pioneer versterkers verwachten dit en dan krijg je hetzelfde geluidsniveau als je heen en weer schakelt tussen de digitale en de analoge aansluitingen. Een Sony versterker verwacht echter een hogere ingangsspanning en dat had tot gevolg dat het volume van afspelen via de digitale aansluiting (als het signaalniveau volledig door de versterker bepaald wordt) bijna dubbel zo hoog was als bij afspelen via de analoge aansluiting (als het signaalniveau door de speler bepaald wordt). Als je dit erg onaangenaam vindt, hou je best voor aankoop van deze speler rekening met zijn uitgangssignaal versus wat je surroundversterker of -receiver aan ingangssignaal verwacht. Bij een te groot verschil ga je dus een volumeverschil aantreffen tussen analoog en digitaal.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikel8 megapixelcamera met ‘Sunshine’ LCD-monitor
Volgend artikelBelgacom Skynet rukt op

6 REACTIES

  1. Op een lcd-tv krijg je het beste beeld als dat digitaal doorgegeven kan worden. Dus ofwel met DVI ofwel met HDMI. Tak je het beeld analoog af, dan moet je ondersteuning hebben voor progressieve aftasting. Zowat alle moderne dvd-spelers ondersteunen dat. Het meest hoogwaardige beeld en geluid ga je natuurlijk krijgen van de betere dvd-spelers van merken zoals Denon, Philips, Pioneer en Sony. Meer details vind je in de testen van dvd-spelers op deze website!

  2. Zijn de dvd spelers; denon 2800 of de pioneer 717 apparaten die voldoen en geschikt zijn om op een LCD tv het beste beeld te verkrijgen, ik ben op zoek naar een goede dvd speler, maar zie door de bomen het bos niet meer…….graag uw reactie!
    Grt
    Pieter

  3. Jazeker, De filters en instelmoelijkheden geven ook op een gewone 100 Hz meer details prijs als ooit tevoren. Ik heb er zelf ook 1 aangeschaft en ben onder de indruk van de extra details in BEELD en GELUID. Mijn oude Panasonic RA82 laat hij in alle opzichten ver achter zich.

  4. is deze speler nou ook goed voor mijn jvc 100 hz breedbeeld.
    ik wou gelijk een speler die ook op de toekomst is voorbereid.
    heb ik op mij tv ook superklasse beeld met deze speler.

Reacties zijn gesloten.